ПОЛІТИКА

У СЛУЖБУ, ТА НЕ В ДРУЖБУ...
ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО НАРЕШТІ СТАВ ПОВНОПРАВНИМ КЕРІВНИКОМ СБУ

Кадрова політика в Україні давно дивує своєю непослідовністю та сумбурністю. Однак останнє гучне призначення за своєю динамікою, схоже, здатне перевершити усі попередні. Адже про те, як Валентин Наливайченко став повноцінним головою Служби безпеки України, можна писати трактати.
Парадокс, але по суті можна твердити: якби минулого тижня не було скандалу, пов'язаного з «розмитненням» газу, котрий буцімто належав компанії «РосУкрЕнерго», а також пов'язаного з цим «штурму» НАК «Нафтобаз України», пан Наливайченко міг так і залишитися тільки виконуючим обов'язки української спецслужби. Принаймні, минулої п'ятниці народні депутати точно не розглядали б цього питання.
Узагалі Валентин Олександрович перебував із не надто приємним префіксом «в. о.» найдовше з усіх вітчизняних високопосадовців — майже два з половиною роки. Двічі Верховна Рада розглядала президентське подання на його призначення головою СБУ, але обидва рази безрезультатно. Причому другий провал Наливайченка стався торік 2 вересня, тобто у розпал чи не найбільшого протистояння між чинним скликанням ВР і Президентом Віктором Ющенком. Нагадаємо, тоді силами двох найбільших фракцій (БЮТ і Партії регіонів) парламент ухвалив низку відверто антипрезидентських рішень, котрі, щоправда, згодом скасували силами БЮТ і «Нашої України — Народної самооборони».
У блоці Юлії Тимошенко ніколи не були прихильні до Валентина Наливайченка. Чимало депутатів із пропрем'єрської фракції постійно наголошують: Віктор Ющенко давно використовує Службу безпеки як інструмент для боротьби з невигідними йому політиками. А Тимошенко, мовляв, очолює цей «список невигідних».
Так воно чи ні, однак повірити у те, що БЮТ вирішить підтримати Валентина Олександровича, тиждень тому було практично неможливо, особливо після скандалу в НАК «Нафтогаз». Щоправда, операцією із виїмкою документів компанії керував не Наливайченко, а його перший заступник Валерій Хорошковський... Та й усі нелюбі прем'єрському серцю коментарі (зокрема, й інформацію перед нардепами) надавав саме він. Проте важко повірити, що під час усіх тих подій в. о. голови Служби безпеки був стовідсотково відсторонений від справ.
Тому логічно, що народні депутати знову взялися за СБУ. Ухвалений у першому читанні законопроект фактично робить спецслужбу підконтрольною Верховній Раді. Змінами до чинного закону про Службу безпеки України передбачається, що за відсутності призначеного керівника його обов'язки та реалізація всіх повноважень покладаються на в. о. голови СБУ. Власне, тут немає нічого дивного, наразі такий механізм діє й нині.
Однак далі починаються неабиякі новації, бо виконуючого обов'язки спецслужби Президент не має права призначати сам, як тепер. Згідно із запропонованими змінами, в. о. голови СБУ призначає та звільняє (увага!) Верховна Рада за пропозицією не менш як третини депутатів від конституційного складу парламенту.
Але й це ще не все. Заступників голови Служби безпеки парламентарі також воліють вивести з-під будь-якого президентського впливу. Тож пропонується, щоб їх призначав і звільняв безпосередньо керівник спецслужби (або виконуючий обов'язки), а не Президент. Неважко спрогнозувати, що «парламентський» керманич спецслужби перед будь-яким таким призначенням десять разів «озирнеться» на Верховну Раду, аби не втратити своєї посади.
Показово, що доповідаючи із цього законопроекту, голова комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко визнав: запропоновані новації суперечать Конституції та законам України. Хоча, на думку колишнього міністра оборони, «реальне життя протягом двох років вступає у ще більший конфлікт із законодавством».
Таку різку оцінку в депутата, зокрема, викликала поведінка Президента. Адже Віктор Ющенко якихось три тижні тому відкликав власне подання на призначення Валентина Наливайченка керівником СБУ. Сталося це під час попередньої хвилі дискусій щодо можливих ротацій у складі Кабінету Міністрів. Аналітики пояснили президентський крок тим, що глава держави категорично не хотів, аби посаду голови СБУ вносили в якийсь «пакет домовленостей» всередині парламентських фракцій.
Утім, голосування за згадуваний законопроект могло ще більше сплутати всі кадрові карти, адже глава держави фактично відсторонюється від впливу на спецслужбу. До того ж, депутати були налаштовані рішуче. До другого читання цей документ запропоновано підготувати не пізніше, ніж протягом двох тижнів, себто починаючи з наступного вівторка можна очікувати повторного розгляду цього шедевра законодавчої думки.
Та й не лише його. Попри те, що настрої в парламенті стосовно Валентина Наливайченка кардинально змінилися і він минулої п'ятниці нарешті позбувся префікса «в. о.», депутати дали новопризначеному голові чималу порцію доручень. По-перше, Верховна Рада ухвалила постанову, якою доручила голові СБУ переглянути кадрову політику. Зрозуміло, що це — атака на Валерія Хорошковського, котрий нині обіймає посаду першого заступника керівника Служби безпеки. Цілком імовірно, що ті ж таки бютівці ще раз змінять свої настрої щодо Наливайченка, якщо він, скажімо, не клопотатиме перед Президентом про можливе звільнення Хорошковського.
Особливо це стає актуальним після недавніх заяв пана Хорошковського про можливість появи підрозділу «Альфа» і в Кабінеті Міністрів, якщо СБУ не отримає усіх документів, пов'язаних із «розмитненням» скандального газу.
Однак поки що більшість прибічників Юлії Тимошенко офіційною версією своєї згоди голосувати за Наливайченка називають те, що він, буцімто, сприяв звільненню заступника начальника відділу Енергетичної регіональної митниці Тараса Шепітька. Саме до цього закликало рішення Шевченківського районного суду Києва про призупинення слідчих дій у справі про заволодіння посадовими особами НАК «Нафтогаз України» 6,3 мільярдами кубометрів транзитного газу.
Уже 17 березня Валентинові Наливайченку належить відзвітувати перед народними обранцями про стан функціонування та кадрове забезпечення СБУ і управління майном, що забезпечує її діяльність. Якщо звіт не сподобається нардепам, вони ініціюватимуть його відставку. Та навіщо далеко ходити? Найрадикальніші парламентарі з блоку Тимошенко (Андрій Портнов, Валерій Писаренко, Володимир Пилипенко та Святослав Олійник) через годину після голосування за Наливайченка зареєстрували проект постанови, якою пропонується звернутися до Президента з проханням про звільнення голови СБУ. Власне, ця «четвірка» називає позитивне голосування БЮТ помилкою і категорично не погоджується з тим, що Наливайченко сприяв у звільненні працівника енергетичної митниці.
Якщо повернутися до запропонованих змін у закон про Службу безпеки України, то тут, напевно, існує два можливі варіанти розгортання подій. Коли Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко бодай на кілька тижнів досягнуть тимчасового перемир'я, цей законопроект поки що може полежати «під сукном». Якщо ж пристрасті навколо газу (отже, й СБУ) наростатимуть, парламент неодмінно ухвалить документ у цілому. Потім на нього очікуватиме стовідсоткове президентське вето. А от далі, як знати... У першому читанні цей бестселер підтримав лише 231 депутат. «Регіоналам» боротьба Юлії Тимошенко проти «РосУкрЕнерго» наразі не надто на руку. Втім, скільки разів вітчизняна політика демонструвала: нічого вічного в цій сфері немає і бути не може. Треба буде — можуть домовитися.

Руслан ІВАНІВ


також у паперовій версії читайте:
  • ХОЧЕШ СТАБІЛЬНОСТІ — ГОТУЙСЯ ДО ВИБОРІВ