КУЛЬТУРА

НОВЕ НАРОДЖЕННЯ РОМАНТИЧНИХ ІСТОРІЙ
Наша газета вже повідомляла про проект «Видатні кияни», започаткований співаком Олександром Федоренком, і, зокрема, про його творчо-дослідну роботу над спадщиною Олександра Вертинського. У червні минулого року артист уперше виступив на сцені столичного Будинку актора з програмою «Свет любви в палитре судеб». Вона викликала сплеск зацікавленості творчістю шансоньє, народженого в Києві.

Відтоді концертні програми Олександра Федоренка регулярно відбуваються у залах будинків актора і вчених, Київського музею російського мистецтва, Фонду сприяння розвитку мистецтв. Нинішній рік — ювілейний для відомого автора й виконавця: Вертинському минуло б 120 років. І це ще одна нагода для киян згадати про свого талановитого земляка і долучитися до його пісень та поезії.
Слід зазначити, що Олександр Федоренко весь час оновлює свої програми, додаючи інші твори. Після концерту «Свет любви в палитре судеб» на слухачів чекала нова музично-поетична добірка — «Рождество в стране моей родной». А напередодні жіночого свята 8 Березня співак подарував киянкам ліричну програму «Ваше тихое имя целую в глаза...»
На початку концерту у Фонді сприяння розвитку мистецтв виконавець нагадав, що зовсім неподалік, за Гостиним двором, розміщена сучасна біржа. А в минулому столітті в тому будинку був Київський клуб фармацевтів. На його сцену вперше в житті вийшов Олександр Вертинський у фраку, взятому напрокат. Постояв три хвилини, не в змозі рота розтулити від хвилювання, та пішов.
А після розповіді про курйоз з артистом-початківцем, якому судилося велике майбутнє, полилися пісні — «В этой комнате коснемся мы с тобой», «Палестинское танго», «Три юных пажа», «Девочка с капризами»...
У кожній — невигадана історія кохання, простежена автором від початку до кінця, маленька музична вистава, побудована за певною драматургією. «Олександр Миколайович був великим знавцем жіночих доль», — прокоментував один з виконаних творів Олександр Федоренко. Справді, життя артиста було щедрим на романи, звісно, не завжди з хепі-ендом. У мініатюрах театру пісні Вертинського широкою палітрою барв — від пастельних до ультраяскравих — змальовано цілу галерею жіночих образів. Є тут і жорстока Магдаліна, яка поглузувала із закоханого клоуна, і маленька балерина, котра не зазнала ще журби, й аристократична пані Ірена. До речі, прототипом останньої була реальна жінка з таким самим ім’ям — вона постійно відвідувала концерти Олександра Вертинського в Польщі, а згодом стала його дружиною. Щоправда, їхній шлюб тривав недовго.
А героїнею пісні «Вас нетрудно полюбить» є сама Марлен Дітріх. Слухаючи, які риси, на думку автора, мають бути притаманними претендентові на руку й серце кінозірки, неважко дійти висновку, що такий ідеальний чоловік-альтруїст навряд чи де-небудь знайдеться.
На цьому вечорі звучала й чудова поезія. Зокрема, вірш «Мне так стыдно за Вас» зображує невеселу картинку з життя — принцеса, що перетворилася на звичайну домогосподиню. І «приземлив» її некоханий чоловік. Та Вертинський плекає надію, що «спляча красуня» колись прокинеться. І щоб наблизити цю мить, промовляє: «Ваше тихое имя целую в глаза».
Найкращі слова хочеться сказати на адресу Олександра Федоренка як інтерпретатора не такого легкого, як може видатись, поетичного і музичного матеріалу. Сучасний співак вкладає душу у твори легендарного попередника, в жодному разі не копіює його сценічної манери. Майстерна дикція, виразна міміка й жестикуляція, артистичне виконання, високопрофесійний вокал володаря чарівного тенора Олександра Федоренка дають творам Вертинського нове народження.
також у паперовій версії читайте:
  • ЛОБОДА ЗАСПІВАЄ ВІД УКРАЇНИ, А ПРИХОДЬКО — ВІД РОСІЇ
  • НА ЗЕМЛІ, ЯК УДОМА
  • ЗАВЖДИ ПОВЕРТАВСЯ В УКРАЇНУ...