ВІЙСЬКО

ЗАКОНОПРОЕКТИ ГОТУЮТЬ І ЛЮДЯМ ДОПОМАГАЮТЬ
У січні 1992 року у складі управління справами Міністерства оборони створено юридичний відділ, який згодом трансформувався у правовий департамент МО України. За час, що минув, він посів чільне місце у військовому відомстві. Про його роботу, здобутки і проблеми я попросив розповісти заступника директора департаменту полковника юстиції запасу Віктора Левчука.

ТАК МОЖНА ОХАРАКТЕРИЗУВАТИ РОБОТУ ФАХІВЦІВ ПРАВОВОГО ДЕПАРТАМЕНТУ МО УКРАЇНИ
— 14 березня 1992 року наказом міністра оборони було затверджено Положення про юридичну службу МО України,— говорить Віктор Дмитрович.— Згідно із цим документом юридична служба організовувалася в усіх управліннях центрального апарату, Головному штабі (Генеральному штабі ЗС України), а також в управліннях і службах військових округів, ВМС, військових частинах.
— Звідкіля на зорі незалежності, як мовиться, черпали кадри?
— Посади юрисконсультів комплектували за рахунок офіцерів, які за часів Союзу проходили службу на посадах помічників командирів із правової роботи, а також офіцерів військових прокуратур та офіцерів ЗС, котрі здобули чи продовжували здобувати юридичну освіту шляхом заочної форми навчання. Наша служба переконливо довела свою потрібність і згодом на базі юридичного факультету і відділення військової підготовки Національного університету імені Т. Шевченка розпочалася підготовка військових юристів. Нині укомплектованість правового департаменту кадрами становить понад 97 відсотків штату.
— Розкажіть, будь ласка, про завдання, що покладені на ваш департамент.
— Наші фахівці беруть активну участь у розробці законодавчих актів, які стосуються військової сфери, а також реалізації у Збройних силах України державної правової політики та розробці нормативно-правових актів з питань оборони, захисту законних інтересів Міністерства. Ми також забезпечуємо правильне застосування українського законодавства в Міністерстві оборони та ЗС, представляємо інтереси військового відомства в судах та інших органах під час розгляду правових питань і спорів. Усі проблеми, до вирішення яких причетні фахівці департаменту, важко перелічити, але всі вони мають юридичне забарвлення.
Для ефективної роботи у складі нашого департаменту функціонують десять відділів, зокрема, військового права, експертно-аналітичний, договірної роботи, правового забезпечення роботи з персоналом і фінансово-економічної діяльності, організації представництва в юрисдикційних органах тощо. Якщо говорити конкретніше про результати нашої діяльності, то лише торік ми зробили 19 перевірок стану організації правової роботи, дотримання законності й правопорядку в структурних підрозділах МО України. При цьому виявлено 14 порушень чинного законодавства, з яких два стосуються сфери трудового законодавства,— несвоєчасної виплати заробітної плати працівникам ЗС і грошової компенсації за невикористані щорічні відпустки. Усі вони усунені. Моїх колег також залучають до проведення ревізій, службових розслідувань тощо.
Окрім цієї роботи, ми надали минулого року майже 12 тисяч різних роз’яснень, що стосувалися правового забезпечення договірної роботи, закупівлі товарів, робіт і послуг державним коштом, цивільного й господарського права, нормотворчої діяльності, порядку проходження військової служби та звільнення з лав Збройних сил тощо. Наші фахівці підготували майже 30 методичних рекомендацій щодо роз’яснення і застосування чинного законодавства з питань правового регулювання проходження військової служби, забезпечення законності, правопорядку й зміцнення військової дисципліни, інших питань.
— Законодавча база України постійно зазнає змін. Чи тримаєте руку на пульсі змін і поправок до законів держави?
— Звісно, без цього не обійтися у нашій роботі. Підвищення кваліфікації фахівців правового департаменту МО України та юридичної служби ЗС України є обов’язковим. Наприклад, торік мої колеги підвищували свою кваліфікацію при постійно діючому семінарі для працівників юридичних служб міністерств та інших центральних органів влади, центрі перепідготовки і підвищення кваліфікації працівників юстиції Мін’юсту України, центрі підготовки офіцерів багатонаціональних штабів Національної академії оборони України, а також за кордоном.
— Чи законопроектною і нормотворчою роботою департамент займається?
— Так. Наприкінці минулого року наші фахівці були залучені до розробки проектів указів Президента України, постанов і розпоряджень Кабінету Міністрів. Про результативність нашої роботи в цьому напрямі говорить те, що у 2008 році із загальної кількості проектів нормативно-правових актів, розробником яких було МО України, ухвалено сім законів України, 12 указів Президента, 54 урядові постанови і розпорядження. Водночас ми провели юридичну експертизу проектів 717 наказів і 34 директив міністра оборони, опрацювали й перевірили близько 20 тисяч документів, договорів і угод. Словом, без роботи нам сидіти не доводиться.

Інтерв’ю провів Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • ПРОГРАМА Є. СПРАВА — ЗА ЇЇ ВИКОНАННЯМ