УКРАЇНА І СВІТ

ГАРЯЧІ ТОЧКИ АЗІЇ
Світова економічна криза поступово дестабілізує становище в багатьох, навіть благополучних, регіонах земної кулі. Тим часом ситуація в традиційно «гарячих» зонах стає дедалі напруженішою. Яскравим прикладом цього є поглиблення кризових явищ у конфліктних регіонах Південної Азії.

Останнім часом майже синхронно загострюється становище в Афганістані, Пакистані, Бангладеш та Шрі-Ланці. Звичайно, конфлікт у кожній з цих країн має специфічні причини та свою логіку розвитку. Однак до спільного знаменника нині їх підводить світова економічна криза. Наприклад, спроби військ країн НАТО напередодні «весняної посівної» опійного маку в Афганістані перейти у наступ наражаються на запеклий збройний опір талібів, які «прикривають» наркотичний бізнес. У цьому їх підтримують пакистанські пуштунські племена. Американцям вдалося купити їхню згоду на відкриття Хайберського перевалу для постачання союзних військ в Афганістані. Однак намір пакистанських талібів дотримуватися угоди про припинення вогню опинився перед випробуванням — черговим загостренням внутрішньополітичного становища в країні.
Днями Верховний суд Пакистану обмежив політичну активність Наваза Шарифа. Союз з ним був потрібен нинішньому президентові Асіфу Зардарі заради усунення від влади Первеза Мушаррафа. Розв'язавши цю проблему, Асіф Зардарі вирішив «зачистити» політичний простір від конкурентів. Зрозуміло, що прихильники Наваза Шарифа легко здаватися не збираються. Стабілізувати ситуацію в країні намагається спеціальний представник президента США Барака Обами в регіоні, яким є Річард Холбрук. Хоча його називають «дипломатичною водородною бомбою», однак сотворити диво примирення поки що не під силу навіть йому.
У той же час у найбіднішій країні світу, якою є Бангладеш, сталася невдала спроба заколоту прикордонників. Вони виявили невдоволення тривалими затримками з виплатою заробітної плати. Ситуацію вдалося переломити, коли до захопленого ними штабного корпусу пригнали танки, а голова бангладеського уряду Хасіна Вазед закликала бунтівників скласти зброю й повернутися в казарми. Під час заворушень, за неофіційною інформацією, загинуло понад сто осіб. Однак причини, які викликали бунт, усунути не вдалося. А це означає, що країна й надалі балансуватиме на межі хаосу.
Аналогічні тенденції несподівано почали проявлятися в майже, здавалося б, врегульованих конфліктах. Днями нагадали про себе ланкійські таміли. Втративши контроль над адміністративним центром острова Джафна, декілька смертників з руху «Тигри визволення Таміл Іламу» з навчального літака бомбардували ланкійську столицю Коломбо. Європейський Союз закликав владу Шрі-Ланки до мирних переговорів з тамілами. Так само до спокою закликав тібетців їхній духовний лідер Далай-лама, оскільки посилюється напруженість у китайській провінції Тибет, де святкують п'ятдесятиріччя повстання за незалежність.
Загалом перспектива залагодження конфліктів в азійських «гарячих» точках поки що видається малоймовірною. Центральні уряди за економічної кризи не мають ресурсів для інвестування в мирний розвиток конфліктних регіонів. Це означає, що нестабільність сюди прийшла надовго.
також у паперовій версії читайте:
  • ЄВРОСОЮЗ СПОДІВАЄТЬСЯ НА ДИВО
  • ПЕРШИЙ РІК «ТАНДЕМОКРАТІЇ»
  • РОСІЙСЬКО-АМЕРИКАНСЬКЕ ПЕРЕФОРМАТУВАННЯ
  • ЯДЕРНИЙ РЕНЕСАНС