БЕЗПЕКА

ЦЕЙ ПІДСТУПНИЙ ЧАДНИЙ ГАЗ

Аналіз 13 нещасних випадків, пов’язаних з використанням газу, зокрема в побуті, що сталися на Прикарпатті протягом останніх п’яти років, дав змогу виявити основні їхні причини. Це — порушення правил експлуатації та користування газовими приладами, опалювальними печами, недотримання інструкцій, а також технічні несправності підземного газопроводу, газових приладів та ін.

За словами начальника територіального управління Держгірпромнагляду в Івано-Франківській області Зіновія Кулика, занепокоєння викликають, зокрема, отруєння чадним газом мешканців житлових будинків. Торік, наприклад, від цього постраждало дев’ятеро громадян, семеро з них — смертельно. За результатами технічного розслідування нещасних випадків відповідним газовим службам запропоновано виконати певні заходи для запобігання подібним інцидентам.
Як засвідчує статистика, з початком кожного опалювального сезону різко збільшується кількість випадків отруєння чадним газом. До сумних наслідків призводить обігрівання жител за допомогою самовільно встановлених опалювальних пристроїв, засмічення вентиляційних систем у помешканні, порушення правил користування газовими приладами.
Недавно в Івано-Франківську в триповерховому житловому будинку на вулиці Гординського виявлено мертвими мешканців двох квартир. У помешканні на першому поверсі через отруєння чадним газом загинули семирічна дитина, її мама та бабуся. Помер від отруєння також пенсіонер, який жив на останньому поверсі старого будинку, а двох його онуків довелося госпіталізувати до реанімації.
Головний інженер ВАТ «Івано-Франківськгаз» Володимир Василевич пояснює: чадний газ дуже підступний тим, що отруює організм непомітно: викликає запаморочення, млявість, слабкість. Людина не відчуває моменту, коли потрібно рятуватися.
«Чадний газ утворюється за неповного згорання газу через недостатній приплив повітря,— розповідає Володимир Василевич.— Він дуже небезпечний, оскільки не має ні запаху, ні смаку, ні кольору, а найголовніше — він однієї питомої ваги з повітрям. На відміну від природного газу, який легший від повітря, чадний газ не піднімається догори, а швидко перемішується з повітрям і рівномірно поширюється по всьому приміщенню.
Потрапляючи в організм людини разом з повітрям, чадний газ засвоюється в сорок разів швидше, ніж кисень, викликаючи зсідання крові. Перші ознаки отруєння — легке запаморочення і відчуття ейфорії. Такі симптоми легко сплутати з розмореністю, викликаною гарячою водою. Ось чому газові прилади забороняється встановлювати у ванних і душових кімнатах.
Найчастіше отруєння чадним газом стається через те, що немає тяги в димоходах. Власники помешкань, користуючись газовими приладами, зобов’язані контролювати справність вентиляційних систем,— пояснює Володимир Василевич.— Під час первинного пуску газу на прилади наявність тяги перевіряють наші працівники, для цього власник помешкання має подати акти перевірки димових вентиляційних каналів, здійсненої ліцензованою фірмою. Надалі або господарі помешкання, або ЖЕО, яке має відповідну службу, повинні пильнувати, щоб димоходи не засмічувалися.
Варто зауважити, що за недостатньої вентиляції та через брак свіжого повітря небезпечними стають будь-які ввімкнуті газові прилади — котел, пічка, бойлер чи газова колонка, якщо ними користуватися без належного контролю. Додатковий фактор ризику — популярні тепер герметичні металопластикові вікна.
Мешканці, встановивши автономне опалення, часто заради заощадженню тепла щільно зачиняють такі вікна і тим самим унеможливлюють потрапляння повітря, необхідного для повного згорання природного газу. Також часто не виконуються вимоги щодо підрізу дверей чи просвердлення в них отворів. Крім того, в металопластикових вікнах зазвичай немає кватирок.
Ще одна причина, яка призводить до отруєння чадним газом — так звана зворотна тяга. Вона виникає через безконтрольне опалювання кахляними пічками: внаслідок перегріву в них утворюються тріщини, і тоді продукти згорання, зокрема чадний газ, не йдуть у димохід, а потрапляють у приміщення. У сучасних міських квартирах ефект зворотної тяги можуть викликати витяжки з вентилятором, що встановлюються на кухні».
Фахівці зауважують, що для утворення нормальної тяги величина перепаду тиску в приміщенні повинна бути всього близько двох паскалів. Коли вмикається вентилятор, у приміщенні виникає набагато сильніше розрідження, тож продукти згорання не йдуть в димохід, а вихоплюються з котла і через приміщення кухні потрапляють у вентиляційний канал. У такому випадку повітря перемішується з чадним газом і як наслідок — отруєння. Тому категорично заборонено під час газифікації нових квартир з влаштуванням димохідних котлів ставити на кухні примусову витяжку.
Неприпустимо також встановлювати газові прилади самовільно. До цього треба залучати тільки фірми, які мають відповідну ліцензію на газомонтажні роботи. Як засвідчив випадок у Калуському районі, такі експерименти можуть призвести до трагічних наслідків.
Після недавньої трагедії в Євпаторії голова Івано-Франківської облдержадміністрації М. Палійчук видав розпорядження щодо запобігання надзвичайним ситуаціям у житловому фонді територіальних громад, підприємств та установ. Голів районних та міських держадміністрацій спільно з міськими та районними підрозділами головного управління МНС в області, облсанепідемстанції із залученням мешканців будинків зобов’язано провести в багатоквартирних будинках обстеження підвальних, прибудованих приміщень з метою виявлення легкозаймистих, горючих і вибухових речовин, газових балонів тощо.
Територіальне управління Держгірпромнагляду в Івано-Франківській області звернулося до населення Прикарпаття із закликом: виявляти пильність, негайно інформувати про факти розміщення в підвалах житлових будинків складів чи виробництв, що викликають найменшу підозру щодо небезпеки.

Сергій ЛИЗАНЧУК
також у паперовій версії читайте:
  • АВТОМОБІЛЬНІ КЛОНИ КОЛЕСЯТЬ ШЛЯХАМИ
  • ЛИХО СЕБЕ НЕ АНОНСУЄ