ЕКОНОМІКА

ЗАХІД БІДНИМ ДОПОМОЖЕ

Як відомо, однією з потужних міжнародних фінансових структур є Група організацій Світового банку. Інновації й партнерство об'єднують п'ять організацій, що входять до складу Групи: Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР) і Міжнародну асоціацію розвитку (МАР), Міжнародну фінансову корпорацію (МФК), Багатостороннє агентство з інвестиційних гарантій (БАГА) і Міжнародний центр з урегулювання інвестиційних спорів (МЦУІС).

Міжнародний банк реконструкції та розвитку був створений 1944 року, нині до нього входять 185 держав, а обсяг кредитування сягає 446 млрд дол. МБРР надає позики, гарантії та інструменти управління ризиками, аналітичні й консультаційні послуги країнам із середнім рівнем доходу й урядам платоспроможних держав з низьким рівнем доходу. Фінансова стійкість дозволяє йому залучати дешеві кошти на ринках капіталу й надавати їх позичальникам на вигідних для них умовах.
Міжнародна асоціація розвитку почала працювати з 1961 року, до неї входять 167 країн, а обсяг зарезервованих кредитних ресурсів досяг 193 млрд дол. МАР надає довготермінові безвідсоткові кредити і гранти урядам 82 найбідніших держав, які позбавлені можливості позичати на ринкових умовах. Кредитні операції МАР фінансуються за рахунок внесків країн-донорів, перерахунку прибутку МБРР, грантів МФК і надходжень від погашення раніше наданих кредитів.
До Міжнародної фінансової корпорації з 1956 року долучилось 176 держав, а у ресурсному портфелі сконцентровано 32,2 млрд дол. та 7,5 млрд дол. у вигляді синдикованих позик. МФК пропонує довгострокові позики, фінансує акціонерний капітал, надає консультації й послуги з пом'якшення ризиків приватним компаніям країн, що розвиваються, та держав із перехідною економікою. Корпорація прагне вкладати кошти у підприємства, котрі мають обмежений доступ до ринків капіталу, і працювати на ринках, які комерційні інвестори вважають надто ризикованими.
Багатостороннє агентство з інвестиційних гарантій відоме світові з 1988-го, воно об'єднало 172 країни і накопичило 19,5 млрд дол., страхує від політичних ризиків, надає гарантії прямим іноземним інвестиціям у країни, що розвиваються, врегульовує спори між інвесторами та урядами. Агентство допомагає державам розробляти стратегії залучення інвестицій, надає світові інформацію про інвестиційні можливості країн та умови ведення бізнесу.
Міжнародний центр з урегулювання інвестиційних спорів з 1966 року займається урегулюванням і арбітражним розглядом міжнародних інвестиційних спорів між іноземними інвесторами та державами, що приймають інвестиції. До нього вже приєднались 144 держави.

Важливе джерело фінансових ресурсів
Минулий рік був важливим для Групи організацій Світового банку. Тоді було визначено шість пріоритетних стратегій, на яких зосередився банк. Особливу увагу він надавав найбіднішим країнам Африки, аби відкрити перед ними можливості розвитку і сприяти зростанню їхньої економіки, розвитку інфраструктури, енергетики, регіональної інтеграції та зв'язків зі світовими ринками, формуванню сильного приватного сектора.
Для держав, що розвиваються, Група організацій Світового банку є одним із найбільших джерел фінансових ресурсів і знань. Торік банк домігся рекордного наповнення бюджету МАР — у 41,7 млрд дол., що на 30% перевищило попередні показники. Банк ініціював залучення суверенних фондів до вкладення в акціонерний капітал у Африці, аби допомогти країнам цього континенту реалізувати свій потенціал і перетворитися ще на один «полюс зростання» світової економіки.
Світовий банк зосередив увагу на вирішенні проблем розвитку у державах, що переживають період нестабільності, й тих, що долають наслідки конфліктів. Це завдання, з поправками на сучасні умови, подібне до того, яке банк вирішував після Другої світової війни. Тоді МБРР допомагав відбудові Європи та Японії. Нині банк намагається надати допомогу Ліберії, Афганістану, Гаїті, Косово.
Банк працює і над розв'язанням проблем, які стоять перед країнами із середнім рівнем доходу. Торік він уперше за десять років знизив комісійні за позиками, а також спростив процедуру їхнього надання, продовжив терміни погашення і спростив доступ до інструментів управління ризиками. Банк розробляє широкий спектр інформаційних і фінансових послуг на допомогу своїм клієнтам, співпрацює з ними у процесі розширення масштабів їхньої діяльності в інших державах, аби диверсифікувати склад учасників міжнародної економічної системи.
Торік Група організацій Світового банку зарезервувала 38,2 млрд дол. у вигляді позик, грантів, вкладень в акціонерний капітал і гарантій своїм членам та представникам приватного сектора, що на 3,9 млрд дол. (11,4%) більше, ніж у 2007 році. Обсяг ресурсів, зарезервованих МАР, досяг 11,2 млрд дол., МБРР — 13,5 млрд дол., МФК зарезервувала 11,4 млрд дол. із власних коштів і додатково залучила 4,8 млрд дол. на фінансування 372 інвестиційних проектів у приватному секторі країн, що розвиваються. Причому понад 40% цієї суми було надано державам, які відповідають критеріям МАР. Задля заохочення інвестицій у країни, що розвиваються, БАГА надало гарантій у 2,1 млрд дол., тобто на 730 млн більше, ніж у 2007 році. А 690 млн із цієї суми було спрямовано на фінансування проектів у державах, які відповідають критеріям кредитування МАР. Обсяг гарантій, наданих БАГА країнам — членам МАР, сягає 2,3 млрд дол., що становить 35,6% від портфеля агенції.
Найбільший обсяг допомоги Група організацій Світового банку надала країнам Африки — понад 7,2 млрд дол. у вигляді позик, грантів, інвестицій в акціонерний капітал і гарантій. Країни-донори ухвалили рішення надати банкові рекордну суму — 25,2 млрд дол. для надання допомоги найбіднішим державам у скороченні масштабів бідності.

Країни прагнуть до співпраці
Важливою новацією минулого року був проект сприяння випуску облігацій у національній валюті на ринках, що формуються. Ця програма сприяє становленню у країнах, що розвиваються, ринків довготермінового позикового капіталу у місцевій валюті за трьома напрямами. По-перше, вона виступає у ролі інвестиційного менеджера, що розробляє стратегії приватних інвестицій на ринках облігацій у національній валюті. По-друге, запроваджує новий індекс облігацій, заснований на показниках розмірів ринку і привабливості активів. По-третє, відкриває доступ до консультативних послуг банку з питань проведення реформ, здатних полегшити створення сильних ринків позичкового капіталу в національній валюті.
Як і раніше, спостерігається високий попит країн, незалежно від рівня їхнього розвитку, на участь у програмі оцінки фінансового сектора. Ця програма, що реалізується Світовим банком спільно з МВФ, допомагає країнам виявити вразливі сфери їхньої фінансової системи і визначити характер необхідних реформ. Торік були проведені початкові чи повторні оцінки за заявками 23 держав і одного регіонального наглядового органу. Банк узяв на себе керівництво реалізацією ініціативи з реформування і зміцнення фінансового сектора. Ця, фінансована донорами, програма надання грантів із бюджетом у 100 млн дол. сприяє розвитку стійких і диверсифікованих фінансових систем у країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Минулоріч у межах програми було затверджено 30 проектів на 8,06 млн дол., 34% цих коштів спрямовано до держав Африки.
Консультативний департамент з корпоративного управління і ринків капіталу відіграв провідну роль у напрацюванні принципів корпоративного управління при проведенні фінансово-юридичних експертиз компаній. Ці принципи були підтримані провідними світовими організаціями, що надають фінансування на розвиток. Департамент також розробив програму підготовки кодексу корпоративного управління для країн Близького Сходу та Північної Африки. Це сприяло поліпшенню розуміння важливості ефективної практики корпоративного управління для розвитку приватного сектора в регіоні.
Торік банк надавав підтримку реформуванню платіжних систем, а також систем міжнародних грошових переказів і ринків цінних паперів у понад 40 країнах. Зроблене ним глобальне дослідження платіжних систем охоплює понад 140 держав і 300 технічних аспектів проведення платежів міжнародних грошових переказів і угод з цінними паперами.
Трастові фонди, що управляються банком, стали одним із основних каналів офіційної допомоги на розвиток. Наприкінці 2008 року у довірчому управлінні Групи організацій Світового банку було 26,3 млрд дол. (16,9 млрд дол. у вигляді грошових коштів і 9,4 млрд у вигляді боргових зобов'язань), якими Група управляла через 1021 діючий фонд. Минулого року ті трастові фонди отримали від донорів грошові внески у 8,8 млрд дол. і надали позичальникам 6,7 млрд дол. Наприкінці минулого року частка грошових коштів, наданих фондами, становила 26% загальної суми коштів, наданих МБРР, МАР і трастовими фондами, тоді як у 2003 році їхня частка сягала лише 12%.
Трастові фонди підтримують широкий спектр ініціатив у сфері розвитку на державному, регіональному, глобальному рівнях — від традиційних інвестицій у конкретні держави до «вертикальних» підходів, призначених для підтримки глобальних пріоритетів чи тематичних сфер, що є особливо цікавими для міжнародної спільноти. Що стосується інвестицій у конкретні країни, то, коли виконавцем проекту є сам отримувач допомоги, значна частина коштів, наданих упродовж 2008 року, була спрямована на підтримку проектів у таких сферах, як державне управління, правова система, фінансова сфера.
Ураховуючи швидке зростання портфеля трастових фондів і необхідність вдосконалювати управління ним, Рада виконавчих директорів банку затвердила концепцію управління трастовими фондами. Вона спрямована на формування стратегічного підходу, що забезпечує доцільність і ретельність при виборі трастових фондів відповідно до потреб бізнес-моделі банку, а також на посилення контролю і управління ризиками, підвищення операційної ефективності й стабільності, у тому числі за рахунок запровадження нової структури комісійних за управління трастовими фондами.
Торік загальний обсяг спільного фінансування за 84 проектами банку дорівнював 4,29 млрд дол. Основними його партнерами у спільному інвестуванні були Японський банк міжнародного співробітництва (690 млн дол.) і Міністерство з питань міжнародного розвитку Сполученого Королівства (50 млн дол.). Найбільше інвестицій отримали країни Східної Азії та Тихоокеанського регіону (940 млн дол.), Близького Сходу і Північної Африки (880 млн дол.).

Позичають і нам
Нещодавно Україна підписала угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку про надання 135 млн євро на реалізацію чорнобильських програм. Ці гроші не доведеться повертати. Це грант, до того ж, найбільший за всю історію ЄБРР.
Банк обіцяє допомогти Україні у виході з фінансово-економічної кризи і готовий для цього інвестувати майже мільярд євро. Допомога, зокрема, передбачається для стабілізації банківського сектора, інвестицій у модернізацію енергетичної сфери. Банк хоче допомогти пережити складні часи малому й середньому бізнесу.
Як відомо, ЧАЕС зупинилась дев'ять років тому. Однак для того, аби вона вважалась знятою з експлуатації та безпечною для довкілля, треба чимало грошей та роботи. Нині в зоні станції реалізується чотири великих міжнародних проекти — зведення нового безпечного укриття над реактором, що вибухнув понад 20 років тому; будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива, а також спорудження двох заводів для переробки рідких і твердих радіоактивних відходів.
Коштами від ЄБРР фінансуватимуться два з цих проектів. Планується, що 77 млн євро із виділених 135 млн будуть витрачені на будівництво сухого сховища для відпрацьованого ядерного палива, а 58 млн євро — на спорудження об'єкта укриття. Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко назвала допомогу ЄБРР доречною і вчасною. Після спорудження саркофага територія навколо ЧАЕС стане екологічно безпечною. Нині, як і 23 роки тому, від небезпечних радіоактивних решток зруйнованого реактора нас захищає тимчасове укриття, споруджене відразу після вибуху і розраховане на п'ять років.
У рік аварії планувалось, що згодом саркофаг замінять на постійну конструкцію, яка має захистити людей та природу. Хоча те «згодом» увесь час відкладали, 2009-й, за найкращими прогнозами, мав стати роком завершення спорудження нового укриття. Однак, за оприлюдненими минулого літа планами української влади, взимку 2009 року має лише розпочатись його будівництво. У торішньому липні, напередодні засідання Асамблеї країн-вкладників Рахунку ядерної безпеки, міністр з надзвичайних ситуацій Володимир Шандра запевнив донорів, що будівельні роботи таки почнуться. Коли вони закінчаться, ніхто не береться прогнозувати, навіть ті, хто дає на це гроші. Новий саркофаг є унікальним, нічого подібного ніколи ніде не будували.
Донори хочуть, аби до 2012-го результати були відчутними, бо той рік є надзвичайно важливим для України. Поки світова спільнота рік за роком збирала гроші, необхідні для зведення нового саркофага, стала очевидною нагальна необхідність замінити стіни і покрівлю старого укриття, аби не допустити його руйнації та викиду радіації. Головним завданням нового укриття, яке матиме форму арки, є забезпечення на сто років захисту персоналу станції, населення й довкілля від радіації, а також перетворення Чорнобильської атомної на екологічно безпечний об'єкт. У міжнародному тендері на будівництво нового укриття, оголошеного чотири роки тому, минулого літа переміг французький консорціум.

Олена КОСЕНКО
також у паперовій версії читайте: