УКРАЇНА І СВІТ

«ГАЗПРОМ» ВТРАЧАЄ ДОХОДИ
Через різке зменшення доходів «Газпром» змушений скоротити інвестиції. Видобуток починає знижуватись, і концерн може мати значні проблеми з виконання контрактів на експорт газу до Західної Європи, вважає Михайло Крутіхін, експерт фірми «РусЕнерджі».

На його думку, в нинішній конкретній ситуації не можна виключати, що на нас очікують нові конфлікти, створювані лише для того, аби приховати проблеми «Газпрому». Концерн може припинити постачання газу, наприклад, під приводом несплати боргів транзитною державою і, таким чином, пояснювати зниження і навіть призупинення експорту, заявив російський експерт «Независимой газете».
Нинішнього року доходи «Газпрому» від експорту до Західної Європи знизяться на 26 мільярдів доларів і становитимуть не більше 48 мільярдів доларів. Через кризу на 7% зменшиться кількість газу, який надходитиме на Захід, а його ціна протягом року зменшиться на третину, вслід за зниженням ціни на нафту у світі.
«У четвертому кварталі нинішнього року «Газпром» може мати великі збитки, а коли уряд ще зменшить концерну податки, то у бюджеті держави буде значний дефіцит»,— переконаний Михайло Корчемкін, директор консалтингової фірми «East European Gas Analysis».
Проте, незважаючи на зниження доходів, концерн не відмовився від планів інвестування у найближчі два роки 76 мільярдів доларів. Важко зрозуміти, як можна фінансувати таку інвестиційну програму при зниженні доходів, адже упродовж найближчих двох років концерн повинен витратити ще 13,3 мільярда доларів на сплату боргів.
Найбільший шок серед російських аналітиків викликала інформація про вартість трубопроводу «Південний потік», який концерн хоче прокласти по дну Чорного моря на Балкани, щоб таким чином заблокувати будівництво підтримуваного Євросоюзом трубопроводу «Набукко» для постачання газу від конкурентів «Газпрому». Нині кошти на будівництво «Південного потоку» концерн оцінює у 32 мільярди доларів.
Наприкінці минулого року у «Газпрому» вже були проблеми, оскільки через кризу і теплу погоду різко зменшився видобуток і споживання газу. Якщо гіпотеза російських аналітиків має своє підтвердження, то російський концерн роздмухував останній конфлікт з Україною задля відвернення уваги від власних проблем. Під час цього конфлікту «Газпром» уперше в історії припинив транзит газу через Україну на Захід. Поставки було відновлено лише через два тижні, коли прем'єр України Юлія Тимошенко узгодила з прем'єром Росії Володимиром Путіним нові умови торгівлі газом. Україна погодилась на різке підвищення ціни на російський газ і пільговий тариф за його транзит.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • МІЖЦИВІЛІЗАЦІЙНИЙ ФРОНТ
  • У ПОШУКУ СТАБІЛЬНОСТІ
  • КАТАСТРОФА АВІАЛАЙНЕРА
  • ДЕРЖДЕПАРТАМЕНТ США КРИТИКУЄ РОСІЮ
  • ЧИ РЕАНІМУЮТЬ ЧЕХИ ЛІСАБОНСЬКИЙ ДОГОВІР?