УКРАЇНА І СВІТ

«СПОЛУЧЕНІ ШТАТИ АФРИКИ» СТАЛИ МІФОМ
Днями відбулася зустріч глав держав — членів Африканського союзу. В ефіопській столиці зібралися представники понад 50 африканських країн. На порядку денному стояло питання трансформації «Африканського союзу» на «Сполучені Штати Африки». Основним ініціатором цієї ідеї був лівійський лідер Муаммар Каддафі. Він пропонував взяти за зразок Європейський Союз та створити його африканський клон. На думку лівійського вождя, настав час сформувати загальноафриканський уряд, який взяв би на себе відповідальність за врегулювання спірних питань, які так часто виникають у відносинах між африканськими країнами.

У разі успішного пошуку надійного механізму погодження спільних економічних та політичних інтересів буде простіше вирішувати не лише прикордонні та міжетнічні суперечки, дефіциту яких в Африці немає, а й оперативно розв'язувати проблеми боротьби з нинішньою економічною кризою, що негативно впливає на становище африканських держав.
Однак таке «США» не було створене. Насамперед тому, що лідери африканських країн не захотіли поступатися частиною суверенітету на користь наднаціонального уряду. Вони аргументували цю позицію небажанням створювати ще одну верству бюрократів, які ускладнять й без того непростий механізм погодження спільних рішень.
До того ж, між багатьма африканськими країнами наявні такі гострі суперечності, що їхні лідери скреготять зубами, зустрічаючись один з одним під час міжнародних заходів. Яскравим прикладом гострих суперечок на континенті є ситуація в суданській провінції Дарфур та в Демократичній Республіці Конго. Крім того, Африканський союз виявив свою цілковиту безпорадність у протидії сомалійським піратам, які й далі збирають данину з комерційного судноплавства. Днями пірати за викуп — понад три мільйони доларів — нарешті звільнили український екіпаж судна «Фаїна».
Утім, за умов глобальної кризи африканським країнам доводиться покладатися головним чином на власні обмежені сили та ресурси, оскільки міжнародна спільнота фінансово та політично є більш втягнутою в близькосхідні та афганські проблеми. Наприклад, ООН просить 604 мільйонів доларів на гуманітарну допомогу Афганістану. На ще більшу суму сподіваються палестинці в секторі Газа. Тому, аби не образити провідного спонсора інтеграції, головою «Африканського союзу» знову обрали Муаммара Каддафі. Тож доведеться йому і надалі докладати чимало зусиль для розв'язання африканських проблем, адже ця робота більш за все нагадує Сізіфову працю.
також у паперовій версії читайте:
  • МЮНХЕНСЬКИЙ «ДАВОС» З ПИТАНЬ БЕЗПЕКИ
  • АФГАНСЬКІ ТОРГИ
  • ОСТРІВ НЕВЕЗІННЯ
  • ВИБІР ІЗРАЇЛЮ