ЩО? ДЕ? КОЛИ?

АВСТРАЛІЯ — В ТРАУРІ
Австралійська поліція допитала двох осіб у зв’язку з катастрофічними лісовими пожежами в південному штаті Вікторія, що забрали життя 181 людини і залишили без даху близько п’яти тисяч. Поліцейські затримали їх після сигналу про «підозрілу поведінку», що надійшов з одного з потерпілих районів. Прізвища цих осіб не розголошуються. Обвинувачення поки що нікому не висунуті, повідомляє Укрінформ з посиланням на Бі-Бі-Сі.

Тим часом представники влади заявляють, що принаймні у двох випадках пожежі, ймовірно, виникли внаслідок зловмисних дій. Якщо провина конкретних осіб в умисному підпалі буде доведена, їм загрожуватиме до 25 років ув’язнення.
Пожежники ліквідують наслідки катастрофи. Рятувальники витягують з руїн будинків обгорілі тіла. Нинішні пожежі — найбільш масштабні і трагічні в історії «п’ятого континенту». Близько 500 осіб дістали травми й опіки, вогнем знищено близько тисячі будинків, вигоріло 365 тис. гектарів землі.
Тепер у Південній півкулі, як відомо, літо. За повідомленням метеорологів, у найважчий день — суботу, 7 лютого — температура в Мельбурні сягнула 46,4 градуса за Цельсієм, тобто була вищою, ніж 13 січня 1939 року, коли пожежі за одну добу забрали життя 71 людини. Нині пожежникам сприяє те, що настала відносна прохолода, але заважає сильний поривчастий вітер.
Великі лісові пожежі, що виникли близько двох тижнів тому, поширилися по всьому штату Вікторія і дісталися Нового Південного Уельсу. Причиною лиха стали спека і сильний вітер. За всю історію Австралії таких великих людських жертв під час пожеж не було. Досі найтрагічнішими були події 1983 р., коли у вогні загинуло 75 людей і згоріло більш як три тисячі будинків.


«ФАЇНА» ПРИБУЛА ДО МОМБАСИ
Українське судно «Фаїна», звільнене з полону сомалійських піратів, учора прибуло до кенійського порту Момбаса.
Вранці судно зайшло у кенійські територіальні води у супроводі кораблів ВМС США і Республіки Кенія. Назустріч «Фаїні» вирушив буксир з представниками відповідних кенійських державних органів і судновласником на борту. Це зроблено для прискорення процедури прийняття судна в порту Момбаса, завчасного оформлення необхідних документів.


Екіпаж українського суховантажного судна «Фаїна», звільнений з піратського полону минулого тижня, перш ніж повернутися на батьківщину, хоче попрощатися з капітаном, який помер у піратському полоні, росіянином Володимиром Колобковим. Про це повідомила по телефону з кенійського порту Момбаса Омбудсмен Ніна Карпачова.
«Виконувач обов'язків капітана Віктор Нікольський сказав мені в телефонній розмові, що хотів би супроводжувати тіло капітана «Фаїни» до Санкт-Петербурга, з ним готові летіти росіяни й український екіпаж»,— сказала Ніна Карпачова.
За її словами, з відправленням тіла капітана можуть виникнути труднощі, оскільки «українська сторона стверджує, що не всі формальності залагоджено». На думку Омбудсмена, усі формальності можна владнати швидко за допомогою російського консула (провести судово-медичну експертизу, видати відповідну довідку про смерть).
Як відомо, суховантажне судно «Фаїна» було захоплене піратами 25 вересня 2008 року біля берегів Сомалі. На той час на борту перебувало 17 громадян України, троє росіян з Петербурга й один громадянин Латвії. Капітан судна — громадянин Росії В. Колобков — помер від серцевого нападу.
Сомалійські пірати п'ятого лютого одержали 3,2 мільйона доларів викупу за українське суховантажне судно і залишили його. Після цього воно вирушило до кенійського порту Момбаса під охороною американського корабля. «Фаїна» везе до Кенії продані цій африканській країні 33 танки Т-72, гранатомети, зенітні установки та боєприпаси.


також у паперовій версії читайте:
  • БОРОТЬБА З ПІРАТАМИ ТРИВАЄ
  • У ЧОРНОМОРСЬКІЙ КОМІСІЇ ГОЛОВУВАТИМЕ БОЛГАРІЯ
  • ЛІДЕР ОПОЗИЦІЇ ОЧОЛИВ УРЯД
  • НЕ РОЗМИНУЛИСЯ...
  • ПОМСТА «ТАЛІБАНУ»