РОЗМАЇТТЯ

БУДУВАТИМУТЬ ЖИТЛО ІЗ СОЛОМИ
З метою зменшення витрат на будівництво й електроенергію у Великій Британії споруджуватимуть будинки із соломи, повідомляє РБК-Україна.
Перший солом'яний будинок постане у квітні цього року в окрузі Північний Кестівен у графстві Лінкольншир. На його зведення знадобиться 500 блоків соломи. Будівництво обійдеться в 60 тис. фунтів (близько 90 тис. доларів) — на чверть дешевше проти звичайного будинку.


Місцева влада називає унікальне муніципальне житло експериментом. «Таке житло — доступне, надійне й економічне, — наголошує член окружної ради Меріон Брайтон. — До того ж в нашому районі багато соломи, тому важливо використовувати її раціонально. Солом'яні будинки зовні нічим не відрізнятимуться від звичайних житлових приміщень, за винятком кольору стін: вони будуть пофарбовані у салатовий колір, а не викладені червоною цеглою».
За словами виробників солом'яних будинків, у незвичних спорудах будуть такі ж зручності, як і в звичайних оселях, у холодну погоду можна буде топити піч. У той же час комунальні платежі будуть набагато нижчими. Житло з соломи матиме лише один недолік — недовговічність. «Термін придатності» солом'яного будинку — не більш як сто років.
Відзначимо, що в Україні солому здавна використовували як складову частину традиційного будівельного матеріалу в сільській місцевості — саману (суміш глини й різаної соломи). Однак у разі підтоплення, як це сталося в Закарпатській області, споруди з саману руйнуються. Тому спорудження будинків і господарських приміщень з цього матеріалу різко скоротилося. У деяких регіонах України солому використовують і як паливо, альтернативне традиційному вугіллю і природному газу.

ВЕНЕЦІЮ ВРЯТУЄ ІНТЕРНЕТ
Мерія Венеції започатковує інтернет-проект «VeniceConnected», за допомогою якого сподівається відрегулювати кількість туристів у багатостраждальному місті й рівномірніше розподілити потік гостей.
На сайті за кольоровими позначками можна дізнатися, скільки туристів уже перебуває в місті й скільки планує прибути в певні дні. Зелений означає мінімум туристів, синій — середню кількість, червоний — пікову завантаженість.
Через «VeniceConnected» можна зарезервувати і сплатити місця на парковках міста та придбати квитки на транспорт. Причому чим менше буде завантажене місто в обраний мандрівниками час, тим більшою буде знижка, яку можна отримати за посередництва цього сайту.
Мерія Венеції має намір також через сайт бронювати квитки в музеї і на відвідування визначних пам'яток міста, наприклад собору Сан-Марко.
також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • ФАКТ
  • ДИВА
  • НОУ-ХАУ
  • РЕКОРДИ