БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

ЧОТИРИ МІФИ ПРО ЗАСТУДУ
Більшість з нас вважає за краще лікувати її самостійно. Але чи досить добре ми знаємо свого «ворога», щоб успішно з ним боротися? Тим більше, що хибних думок про нього — більш ніж достатньо. Зупинімося хоча б на деяких з них.

Найлегше заразитися в громадському транспорті
У цього міфу ніби є підстави: у приміщенні, яке погано провітрюється, мікроби, дійсно, мають більше шансів перекинутися на когось ще, тим більше, якщо пасажири стоять впритул і дихають один на одного. Але влітку і навесні жителі міст проводять у транспорті стільки ж часу, скільки й решту року, однак піки застудних захворювань, як і раніше, припадають на осінь і зиму.

Погане самопочуття викликають мікроби
Потрапляючи в наш організм, мікроби так чи інакше стикаються з нашим імунітетом. Якщо інфекція не дуже сильна, ми, певніше за все, навіть не дізнаємося, що підхопили її: внутрішні сили організму здатні її побороти. Та якщо вірус досить сильний, організм боротиметься з ним активніше — і тоді ми й відчуємо удар хвороби на собі. Білі кров’яні тільця — лейкоцити почнуть виробляти особливі речовини, щоб побороти інфекцію. У достатній для боротьби із заразою кількості вони не тільки проженуть хворобу, а й викличуть жар, слабкість, а іноді нудоту і запаморочення. Те саме відбувається з нашою слизовою: подразнені вірусом клітини виробляють слиз у кілька разів активніше, щоб вимити інфекцію і продукти боротьби з нею — звідси нежить і кашель.

Якщо сидіти під кватиркою, можна захворіти
Якщо сидіти під кватиркою або біля відчиненого вікна, можна застудити м’язи, але аж ніяк не схопити ГРВІ. Застуди та інші «зимові» захворювання не є наслідком переохолодження або протягу, їх викликають віруси, які навряд чи залетять у вашу кватирку із двору. З другого боку, деякі лікарі вважають, що переохолодження певних частин тіла, справді, може ослабити організм і відкрити шлях для вірусів. Наприклад, «холодний ніс» може загрожувати застудою і навіть грипом, тож краще тримати його в теплі і прикривати хоча б шарфом. Люди, у яких дуже мерзнуть ноги, більше схильні до інфекційних захворювань, ніж решта. Але холод — не причина захворювання, а чинник, який до нього призводить.

Головне джерело зараження — застуджена людина
Але це зовсім не означає, що захистити себе від інфекції можна, просто припинивши всілякі контакти з людьми, які чхають. І ось чому. Мікроби живуть і розмножуються в нашій слизовій: там для них ідеальне середовище. Коли ми чхаємо, мікроби потрапляють назовні не самі по собі, а всередині найдрібніших крапельок слизу, які й стають для них притулком і поживою. У такому вигляді вони осідають на дверних ручках і поручнях у транспорті, а потім потрапляють на руки іншої людини, яка нічого не підозрює і прикриває рукою рот, позіхаючи, або просто тре очі. Так мікроби потрапляють у слизову і починають активно розмножуватися.
також у паперовій версії читайте:
  • ЛІКАРНЯ ВОЛАЄ ПРО ДОПОМОГУ, ОДНАК СХОЖЕ НА ТЕ, ЩО ВИСОКІ ЧИНОВНИКИ ЗАЛИШАЮТЬСЯ ГЛУХИМИ ДО ПРОБЛЕМ ЛЮДЕЙ ІЗ ХВОРОЮ ПСИХІКОЮ
  • ОПУБЛІКОВАНО «КАРТУ СМЕРТІ»
  • ПІДСТУПНЕ ЗИМОВЕ НЕДОСИПАННЯ
  • ЗДОРОВИЙ СНІДАНОК ЗАПОБІГАЄ ЗАЙВІЙ ВАЗІ