СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА

ПОГЛЯД НА ЗЕМЛЮ З ОРБІТИ
В Україні економічна криза. Зрозуміло, це не могло не позначитися на головному фінансовому документі країни, в тому числі на його соціальній складовій. Але добре вже те, що в ньому принаймні основні соціальні пільги та гарантії, встановлені законодавством, залишаться на рівні 2008 р.

Як відомо, головним показником, що визначає рівень усіх соціальних виплат (допомога по догляду за дитиною до трьох років, виплати дітям-інвалідам, допомога одиноким матерям, а також пенсії й надбавки до них), є прожитковий мінімум. Цьогоріч він не підвищуватиметься, тож не зростатимуть й названі виплати. У ст. 54-55 Закону «Про Державний бюджет на 2009 рік» сказано, що прожитковий мінімум діятиме у тих самих розмірах, що в грудні 2008 року (прожитковий мінімум у середньому на особу — 626 грн, для дітей до шести років — 557грн, для дітей від 6 до 18 років — 701 грн, для працездатних — 669 грн, для осіб, які втратили працездатність, — 498 грн).
Щодо підвищення зарплат. З 1грудня 2008 року мінімальна зарплата становила 605 грн (такою буде й з 1 січня 2009 року), а далі зростатиме так: з 1 квітня до 625 грн; з 1 липня до 630 грн; з 1жовтня до 650 грн, з 1 грудня до 669 грн. Це стосується і бюджетної сфери.
Розміри посадових окладів (тарифних ставок) працівникам бюджетних установ визначаються Кабінетом Міністрів України, виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1-го тарифного розряду — 545 грн на місяць. Якщо розміри тарифних окладів (ставок) будуть меншими, вони встановлюватимуться на рівні мінімальної зарплати. Керівників бюджетних установ зобов'язали забезпечити індексацію заробітної плати. В законі чітко зазначено, що розміри посадових окладів і ставок бюджетної сфери (які залежать від мінімальної зарплати і підвищуються пропорційно її зростанню) цього року розраховуватимуть, виходячи з фіксованої суми 545 грн. У кого до цього рівня не вистачає, дотуватимуть. Це — прибиральниці службових приміщень, ліфтери, сторожі. Тож цим категоріям доплачуватимуть, а кваліфікованим працівникам — ні. Індексуватимуть усім без винятку.
За підсумками першого півріччя 2009 року до бюджету можуть бути внесені зміни, які наближатимуть мінімальну зарплату до прожиткового мінімуму. Хоча уряд сподівається, що зарплата в країні зростатиме. Про це свідчить прогноз рівня середньої зарплати на 2009 рік — дві тисячі 93 грн (за підсумками 2008 року вона становить 1840 грн).
За Кабміном закріплюється право встановлювати у поточному році розміри соціальних виплат, які, згідно із законодавством, визначаються, виходячи з мінімальної зарплати в абсолютних цифрах.
Те саме стосується виплат сім'ям із дітьми. У документі наголошується, що два основних види допомоги (при народженні дитини і по догляду за нею до трьох років) виплачуватимуть в порядку й розмірах, визначених Кабінетом Міністрів.
Рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) для призначення допомоги відповідно до Закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям» встановлюється для працездатних у сумі 133 грн, непрацездатних — 187,5грн; інвалідів — 200 грн. Для кожної дитини в малозабезпеченій багатодітній сім'ї віком до 16 років (до 18 р., якщо дитина навчається) рівень забезпечення прожиткового мінімуму дорівнює 278,5грн (до 6 років) і 350,5 грн (від 6 до 18 років).
З 1 січня 2009 року ст. 56 встановлюється розмір мінімальної стипендії для учнів профтехучилищ — 200 грн на місяць, для студентів ВНЗ І–ІІ рівнів акредитації — 400 грн; для ВНЗ ІІІ–ІV рівнів акредитації — 530 грн.
Для учнів ПТУ і студентів ВНЗ І–ІV рівнів акредитації з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з 1 січня поточного року стипендія встановлюється в розмірах відповідно 550 і 1160 грн на місяць.
Хочу заспокоїти пенсіонерів, які хвилюються, чи будуть їм цього року стабільно виплачувати пенсії. Стаття 58 Закону «Про Державний бюджет на 2009 рік» свідчить, що будуть. Адже нею надається право Міністерству фінансів давати Пенсійному фонду позички на термін до 12 місяців на покриття касових розривів, пов'язаних із виплатою пенсій у межах фактичного дефіциту коштів на цю мету, за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку на договірних умовах без нарахування відсотків за користування цими коштами і в сумах, визначених на підставі розрахунків ПФ України.
Звичайно, хотілося б вищих мінімальних гарантій, більшого розміру соціальних виплат. Проте, як на мене, на тлі кризи було б добре, аби те, що закладено в держбюджеті, виконували безперебійно і в повному обсязі.
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕНСІЯ ПО ІНВАЛІДНОСТІ
  • ЩО ОЧІКУЄ НА РИНОК ПРАЦІ?
  • ЗАХИСТИТИ ПРАВА ПРАЦЮЮЧИХ