Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КРИМІНАЛ
ЗБРОЮ — ЗДАТИ!

Щороку — навесні та восени — МВС традиційно проводить місячники добровільного здавання зброї, під час яких людина звільняється від кримінальної відповідальності за незаконне зберігання зброї, але за умови, що вона здала її добровільно. Останній проводився у листопаді, тож читачеві, напевно, цікаво буде знати не лише про його підсумки, а й про загальну картину стану «озброєння» наших громадян.

Отже, за даними Управління дозвільної системи та ліцензування МВС в Україні на 46 мільйонів населення налічується 692 тисячі власників мисливської вогнепальної зброї, на руках у яких перебуває 801 тисяча її одиниць. З них гладкоствольної — 729 тисяч, нарізної — 69 тисяч, комбінованої — 3,4 тисячі. Для тих, хто не знає, що таке «комбінована зброя», пояснимо, що бувають рушниці з двома стволами. Один із них може бути гладким і великого калібру — 15–18 мм, інший — нарізний і дрібного калібру — 5,6 мм. Із першого зручно стріляти у великого і небезпечного звіра, з іншого — у маленького і з цінним хутром. Таким чином, власник комбінованої рушниці може водночас полювати як на ведмедя чи вовка, так і на білку чи соболя. Це і є комбінована зброя.
Зазначимо, що «армія» мисливців України збільшується з року в рік, і цьогоріч, наприклад, органами внутрішніх справ було видано 6,5 тисячі дозволів на придбання нарізної й 27 тисяч — гладкоствольної зброї.
Іншим популярним видом озброєння є пристрої для відстрілу патронів, споряджених гумовими кулями. На вигляд нібито звичайний пістолет чи револьвер, одначе на відміну від бойової, ця визнається зброєю травматичної несмертельної дії, тобто призначена для самооборони. Втім, на її придбання теж потрібен спеціальний дозвіл, оскільки і з цим пристроєм можна накоїти чимало лиха. Нині на руках у населення 133 тисячі таких «гумовиків». На них поточного року було видано близько 16 тисяч дозволів, і темпи їхнього поширення набагато випереджають колись популярні газові пістолети і револьвери, котрі виходять з моди.
Щодо кримінального застосування, то зазначимо, що цього року з використанням зареєстрованої зброї було скоєно 37 злочинів, унаслідок яких 15 осіб було вбито і 22 — поранено. Нагадаємо, що сюди не входять злочини, скоєні з використанням зброї, яка зберігалася незаконно. Оскільки, наприклад, військову та спортивну зброю приватним особам, за невеликим винятком, не дозволено мати, то майже вся вона є такою, що зберігається незаконно.
Отже, у листопаді населення добровільно здало до міліції 5,3 тисячі одиниць різної зброї, у тому числі 462 — вогнепальної зброї військового призначення, 204 — нарізної спортивної й мисливської, 3,7 тисячі — гладкоствольної, 64 — саморобної вогнепальної зброї. Крім цього, громадяни здали 1742 газових пістолети та револьвери, а також 158 пристроїв-«гумовиків».
Люди також добровільно позбулися 59 тисяч штук різних боєприпасів до вогнепальної зброї та 9,5 кг вибухових речовин, 40 штук засобів ініціювання вибуху, 349 снарядів, 238 мін, 38 гранат і 18 запалів.
За час проведення місячника від кримінальної відповідальності за незаконне зберігання вогнепальної зброї, боєприпасів і вибухових матеріалів звільнено 507 громадян, які добровільно здали зброю, боєприпаси та вибухівку до органів внутрішніх справ.
Цікаво, що більшу частину добровільно зданої зброї (близько 3 тисяч одиниць) повернуть громадянам. Це зазвичай мисливські рушниці, що дісталися людям у спадок від померлих родичів, і які вони вчасно не перереєстрували на себе. Водночас 2325 одиниць добровільно зданої зброї передано на склади підрозділів МВС України для подальшого знищення. Часто вогнепальну зброю, а також газові чи «гумові» пістолети і револьвери власники здають через те, що вони вийшли з ладу, стали непридатними, і їх лишається тільки знищити.
Як не дивно, але досі люди при проведенні земельних робіт на присадибних ділянках, будівництві знаходять і здають речі, котрі вже сьомий десяток літ лежать від часу Великої Вітчизняної війни — це зброя військового призначення, патрони, снаряди, міни і гранати.
Так, житель села Тарасівка Полтавської області добровільно здав до органів внутрішніх справ два пістолети «ТТ» калібру 7,62 мм, без номерів часів Великої Вітчизняної війни, які знайшов у лісосмузі під час земляних робіт.
А мешканець горезвісної Новобогданівки Мелітопольського району Запорізької області добровільно здав гранату Ф-1, артилерійський снаряд калібру 152 мм, снаряд РСЗВ і дві мінометні міни марки «Нона».

Юрій КОТНЮК
також у паперовій версії читайте:
  • ХРОНІКА ПРИГОД
  • «СІРІ» АВТОСХЕМИ
  • СБУ ВИКРИВАЄ ДЕРЖСЛУЖБОВЦІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».