Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЛІТЕРАТУРНІ ОБРІЇ
КОЛІЗІЇ БУДЕННОГО БУТТЯ
Ігор Сохань — прозаїк і публіцист. Народився 1957 року в Харкові. Шкільні роки провів у Києві. Закінчив Санкт-Петербурзький університет. Перші публікації з’явилися в журналі «Радуга». Нині живе в Канаді (Торонто). Автор романів «Ласкава жінка», «Орден чотирьох», «Ніколо», «Сад зваб», збірок оповідань і повістей, соціологічних нарисів.

Ігор Сохань — автор для тих, хто любить читати, цінує літературну діяльність, радіє з появи нових талановитих людей, які захоплюються красним письменством, присвятили цьому життя. Я цікавлюсь тим, що написав Ігор Сохань. І з кожним новим доробком стає зрозумілішою позиція письменника, його ставлення до своїх героїв.
У літературі Ігор Сохань заявив про себе 1986 року, опублікувавши свої повісті та оповідання в київському журналі «Радуга».
Публікації помітив відомий літературознавець Микола Жулинський, який відзначив достовірність зображення в них буденного буття, притаманність авторові важливого для художника почуття інтонації розповіді, уміння обрати потрібну тональність самовираження характеру героїв, їхньої життєвої позиції. Разом з тим висловив і побажання-поради.
Чим цікаві для мене твори цього письменника?
Тим, що, як і в кожного талановитого митця, в автора кілька життів, адже героїв у нього багато, вони різні, по-різному себе реалізують. Отже, автор «проживає життя кожного свого героя».
Оповідання Ігоря Соханя належать до жанру психологічної прози. Вони пронизані гуманізмом, вірою в найкращі людські риси, благоговінням перед життям як найвищою цінністю. Особливість сюжетів творів Ігоря Павловича — в їхній драматичності, складності життєвих проблем, які постають перед героями. Не знаючи, як їх розв’язати, вони звертаються до професіонала Джеймса Хелпера — доброзичливого канадця, який переймається тим, як допомогти людям у подоланні їхніх життєвих негараздів.
Видання «Благодійник». «Джеймс Хелпер» (уміщує повість і детективні оповідання українською мовою) приурочено до 50-річчя Ігоря Соханя, 20-річчя його літературної та публіцистичної діяльності.
Приваблює, що, змальовуючи ситуацію, автор не пропонує готових рішень. Він залучає читача до роздумів, пошуку варіантів виходу з життєвих колізій. Відчувається обізнаність Ігоря Соханя з класичною літературою, філософією, соціологією, психологією. Так, зокрема, про знання епохи Відродження свідчить роман «Ніколо». У ньому автор цікаво відтворює дійсність середньовічної Італії. У романі «Орден чотирьох» письменник розповідає про хлопця в інвалідному візку, який не скоряється перед суворими обставинами життя. Гостросюжетний роман «Ласкава жінка» відображує події 11 вересня 2001 року в Америці і той шок, потрясіння, яке панувало тоді, зокрема глибинність переживань родин, чиї близькі загинули. Провідне місце у творчості Ігоря Соханя посідає висвітлення буття емігрантів у Канаді. Починати нове життя не просто будь-кому. Адаптація нелегко дається і героям письменника.
Приваблює те, що автор поціновує ті сили, які допомагають людині здолати самотність, знайти вихід зі складних життєвих ситуацій, повернути собі душевний спокій і гармонію: це — людська солідарність, дружба, любов, співпереживання, практична допомога. Ця тема втілена в повістях «Благодійник», «Місто зустрічей, місто обманів».
Автор стверджує у своїх творах, що особистість за жодних обставин не повинна впадати у відчай і завжди може знайти вихід з будь-якої складної ситуації. Розумна людина спроможна чесно заробити собі на життя, а дурня гроші не врятують. Іще одне сповідує автор: якщо можеш допомогти людині — допоможи. Ці принципи утвердилися на тому ґрунті, на якому зростав сам автор (сімейні цінності батьківської родини, роки навчання в університеті, системна самоосвіта).
Твори Ігоря Соханя — для любителів високоякісної, добротної прози.

Лідія ЗАВІРЮХА
також у паперовій версії читайте:
  • «ПАХНУТЬ ВЕРБАМИ ТА ВОДОЮ...»
  • КЛАСИК У ПРИВАТНОМУ ЖИТТІ
  • МІНОР ЙОГО ЩИРИЙ...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».