Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
АКВАРЕЛІ ВІТРА Й СКУЛЬПТУРА АФРИКИ
Виставка, що відкрилася в художній галереї «НЕФ» Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, має офіційну назву «Відлуння». Та її можна було б назвати і «Мій дім — моя планета», адже представлені тут роботи — то ніби відлуння культур різних куточків Землі.

Значну частину експозиції складають акварелі Валерія Вітра. Побачивши автора на відкритті, одразу впізнала цього чоловіка: його типово українське обличчя з вусами й лагідними, замріяними очима ми неодноразово бачили на сцені й екрані під час концертів вокально-інструментального ансамблю «Кобза».
Ось така іронія долі: Валерій Вітер, відомий як музикант, лідер-вокаліст і співзасновник легендарного пісенного колективу, виявився професійним художником. Саме живопис він вважає своїм фахом, а музику лише хобі. У складі «Кобзи» Валерій об'їздив не тільки колишній Радянський Союз, а й безліч країн світу. Завжди з-за кордону він віз додому стоси начерків, етюдів, фотографій і слайдів. Велику частину свого творчого життя митець присвятив мистецтву плаката. На рахунку Вітра-плакатиста понад сто персональних виставок. Цьогоріч у Будинку художника з успіхом пройшла ювілейна — до 60-річчя майстра — виставка «100 плакатів», відкриття якої супроводжував великий концерт «живої» музики.
Музична частина виставки «Відлуння» у галереї «НЕФ» була дещо скромнішою, однак приємною. У дуеті з колегою, музикантом ще першого складу «Кобзи» Георгієм Гарбаром (флейта), Валерій Вітер заспівав, акомпануючи собі на гітарі, чудові українські пісні — «Стоїть гора високая», «Дивлюсь я на небо». Цей неголосний камерний спів створив неповторну ауру свята. До речі, на виставці є картина «Седнів. Альтанка Глібова», на якій змальоване поетичне місце, де Леонід Глібов написав ліричні рядки вірша «Стоїть гора високая» — там полюбляє бувати і Валерій Вітер.
Автор розповів, що нині він плакатів не пише, бо немає соціальних замовлень на цей прикладний жанр. Натомість чимало уваги приділяє акварелям, які завжди були невід'ємною частиною його творчості. В індивідуальній манері Вітра-аквареліста присутні неабияка спостережливість, точність документальної фіксації побаченого, здатність пропускати все це крізь власну душу і щире бажання поділитися з людьми. Перелічені якості яскраво втілені у таких роботах, як «Париж», «Монголія», «Вечірній Лондон», «Лавра. День» та інших. «Відлуння» — перша персональна виставка акварелей Валерія Вітра, на ній представлено 30 творів. Він мріє наступного року провести нову виставку акварелей. Залишилось тільки... написати ще 20 робіт і визначитися з приміщенням.
Спеціальним гостем виставки є французький арт-дилер Себастіан Венел. Він народився у портовому місті Гавр, закінчив там архітектурні й пластичні студії, тривалий час працював промоутером і модератором різних культурних подій, зокрема джазових авангардних імпрез. Нині Себастіан має намір зайнятися арт-дилерством в Україні. З Валерієм Вітром вони познайомились неподалік Французького культурного центру, де дружина Себастіана викладає французьку мову. Невдовзі вирішили провести спільну виставку.
Себастіан Венел презентує такий своєрідний культурний напрям, як Shona Art, що є першоджерелом сучасного африканського мистецтва, зароджений у кам'яній скульптурі. Всі роботи, представлені на цій виставці, були створені в невеличкому поселенні скульпторів — творчому співтоваристві «Тендженедж». Воно є одним із найбільших у Зімбабве й одним з найвідоміших у світі: тут об'єднані понад 450 художників, які працюють з каменем поблизу шахт, у яких його видобувають.
також у паперовій версії читайте:
  • ЯК ЗНАЙТИ ЛАУРЕАТА?
  • ФІЛЬМ-ПОРТРЕТ ІЗ МОРАЛЛЮ
  • ГЕРОЇ «КНИЖКОВОГО ЛИСТОПАДА»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».