Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
РЕФОРМА РОСІЙСЬКОЇ АРМІЇ
Російське міністерство оборони оголосило про реформу збройних сил РФ. Зміниться система командування, будуть скорочення. Один із офіцерів сказав, що ця реформа чимось подібна до боротьби з пияцтвом: вона триває вічно, а результатів не видно.

Проте цього разу подібна теза може бути спростована, бо серпнева війна з Грузією (хоча завершилась перемогою — поразкою противника) довела, що у сутичці зі справді сильнішим противником російські збройні сили нічого не змогли б протиставити.
Закордонні й російські експерти одноголосно твердять, що система командування застаріла, армія не має озброєння для бойових дій в горах і вночі, відсутні супутникова навігація, безпілотні розвідувальні літаки та система зв’язку.
Росіяни поширили розповідь про випадок із командуючим 58-ю армією, яка окупувала Південну Осетію. Він змушений був просити у випадково зустрінутого репортера сателітарний телефон, бо сам не міг викликати авіаційну підтримку для своїх підрозділів.
Понад три тижні тому Анатолій Сердюков, перший цивільний міністр оборони Росії (його попередник Сергій Іванов також вдавав цивільного, але насправді був професійним агентом розвідки, генерал-лейтенантом КДБ) пообіцяв, що до 2012 року армія стане принципово іншою. Зникне нинішня чотириступенева система управління у складі військового округу, армії, дивізії й полку. Тепер буде три ступеня командування: військовий округ, оперативне командування, бригада. Дивізії будуть розформовані й розподілені на бригади. Це має забезпечити кращу мобільність і дасть змогу командирам бригад виявити більшу самостійність на полі бою.
Збройні сили очікує велике скорочення. Кількість генералів зменшиться з нинішніх 1100 до 900, офіцерів — з 355 до 150 тисяч. Найперше армія попрощається зі старшими офіцерами. У збройних силах не буде прапорщиків і боцманів. Їх, як і в США, мають замінити професійні сержанти.
Кількість збройних сил зменшиться з 1,3 до мільйона військовиків. Президент Дмитро Медведєв обіцяє, що армія отримає нове озброєння. До 2015-го держава повинна витратити приблизно 200 мільярдів доларів на нові кораблі, у тому числі флотилію авіаносців (нині Росія має лише один «легкий» авіаносець «Адмірал СРСР Кузнєцов»), атомні підводні човни, крилаті ракети, танки. Наступного року, якщо економічна криза і зниження ціни на нафту не перешкодять, РФ має намір видати на оборону десь 100 мільярдів доларів, тобто на 27% більше, ніж цьогоріч.
Російські генерали офіційно не висловлюються на тему реформи, але приватно вони проти пропозицій і задумів «піджака» (так зневажливо в армії називають цивільних, котрі втручаються у військові справи). «Ніхто навіть не спробував пояснити, яку мету ставить перед собою влада, змінюючи існуючу систему управління військами. Для військових реформа зовсім не зрозуміла»,— вважає полковник у запасі Віктор Літовкін, один із провідних військових коментаторів.
«Ми спостерігаємо за очевидними помилками. Можливо, нова військова структура покаже свою ефективність у малих війнах у горах із такими противниками, як Грузія. Але не на Далекому Сході, де у разі війни вирішальне значення матиме не мобільність невеликих підрозділів, а сила великих угруповань. Невже забуто про китайську небезпеку?» — запитує коментатор «Незалежного військового огляду» Олександр Крамчіхін.
«Міністерство ставиться до прапорщиків і боцманів, як до недисциплінованих, постійно напідпитку, військовослужбовців. Але ж армії потрібні спеціалісти. Ким тоді їх замінити? Кажуть, сержантами, але спочатку їх треба підготувати. Проте, як обіцяє міністерство, кількість військових навчальних закладів також має бути скорочена. Можливо, і про це говорять в армії, автори реформи думають головним чином про те, щоб захопити дорогу нерухомість після військових академій і штабів у Москві й Петербурзі, а потім добре на них заробити»,— заявив Літовкін у розмові з журналістами.
На перший план реформи виходить елітна Таманська дивізія. Росіяни цю назву вимовляють з пієтетом: Гвардійська, ордена Жовтневої революції, орденів Суворова і Червоного Прапора, Таманська дивізія імені Михайла Калініна. Цей, розташований під Москвою, військовий підрозділ понад півстоліття був щитом і мечем Кремля. Солдати входили до Москви у 1953 році для підтримки громадського порядку під час похорону Йосифа Сталіна. У серпні 1991-го, за наказом путчистів, вони знову були у столиці під будинком парламенту, але перейшли на бік Бориса Єльцина. Танки таманців залишились в пам’яті всього світу восени 1993 р., коли за наказом Єльцина з набережної Москва-ріки зробили кілька пострілів по будинку бунтівного парламенту.
Російські медіа, повідомляючи про те, що Таманська дивізія буде першою перетворена на бригаду, пояснюють, що влада, реформуючи підрозділ, який багато десятиліть вважався фаворитом Кремля і «святою коровою» армії, хоче дати урок генералам і змусити їх до слухняності.

Петро ПЕТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • НОВИЙ УРЯД ГРУЗІЇ
  • СИЛЬНА ЛЮДИНА ЗІ СТОКГОЛЬМА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».