Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
КОНТРНАСТУП ІРАНУ
Іран вкотре виграв час для реалізації своєї ядерної програми. Здається, обставини складаються таким чином, що Тегеран отримує чергову можливість перейти в контрнаступ.

Нагадаємо, що наприкінці вересня Рада Безпеки ООН, завдяки позиції Росії та Китаю, так і не спромоглася ухвалити жорстку резолюцію проти Ірану. Багатьом є зрозумілим, що Вашингтон не дасть Ізраїлю можливості завдати превентивного удару по Ірану, принаймні доти, доки американські війська залишаються на території сусіднього Іраку.
У передвиборчий період Вашингтон відмовився від зусиль, спрямованих на відкриття американського дипломатичного представництва в Тегерані. До речі, його немає з осені 1980 року, коли вдалося евакуювати американських дипломатів, захоплених іранськими студентами-ісламістами. Серед нападників був і нинішній президент Ірану Махмуд Ахмадінежад. Однак від міжнародних оглядачів не вдалося приховати факти відновлення легальної присутності США в Ірані, так би мовити, на приватному рівні та в затінку політичних подій. Наприкінці вересня неурядова організація «Американсько-іранська рада» відкрила свій офіс у Тегерані. Будь-яка американська присутність в Ірані дає додаткові гарантії безпеки цій країні.
Додаткові аргументи на підтвердження своєї позиції Іран вкотре отримав від США. Після того як Сполучені Штати ратифікували угоду про співпрацю в галузі ядерних технологій з Індією в Ірані, посилаючись на цей факт, стверджують, що мають повне право втілювати власну ядерну програму. «Граючи м’язами», Тегеран офіційно оголосив про відкриття своєї військової бази в Ормузькій протоці, якою нафту транспортують з Перської затоки.
Втім, за нинішньої ситуації навколо Ірану військові дії можуть розпочатися лише внаслідок серйозної провокації. Якщо цього не станеться, вирішення ядерної проблеми в його екстремальному варіанті буде відкладене принаймні на півроку. Певніше за все, спроби Сполучених Штатів та Європейського Союзу запровадити проти Тегерана додаткові економічні санкції до інавгурації нового президента США будуть «заморожені». Після цього новий глава Білого дому очікуватиме на результат виборів в Ірані, призначених на 12 липня 2009 року. Американці сподіваються, що замість Махмуда Ахмадінежада новим президентом стане реформатор. Тепер світова спільнота більше стурбована тим, як не допустити, аби ядерний чинник став козирем у руках іранських консерваторів. Посилення санкцій або, навпаки, їхнє послаблення буде сприятливим для них. Тому оптимальним варіантом нині є очікування на зміни в Ірані. Реально розглядати ситуацію здатні реформатори, якщо нейтралізують войовничі гасла Ахмадінежада.
також у паперовій версії читайте:
  • КОСОВО ВИЗНАЮТЬ СУСІДИ
  • ІЗРАЇЛЬ ЗНОВУ ПЕРЕД ВИБОРОМ
  • КИТАЙ ПОСИЛЮЄ ПОЛІТИЧНИЙ ВПЛИВ
  • ЯПОНІЯ БОРЕТЬСЯ З КРИЗОЮ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».