Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ЩО ОТРИМАЄ УКРАЇНА З ЛІВІЙСЬКОГО ПИРОГА?
Лівійський лідер Муаммар Каддафі, який першого вересня 2009 року сподівається з волі Аллаха відсвяткувати сорокаріччя перебування при владі, не є прихильником надто далеких поїздок. Ця його «затворницька» звичка сформувалася за роки тривалої міжнародної ізоляції Лівії.

Зазначимо, що за часів СРСР лівійсько-радянські відносини були взаємовигідними: Радянський Союз отримував зароблену лівійцями на експорті енергоносіїв тверду валюту, а Лівія — радянську військову техніку та допомогу радянських фахівців. Однак після розпаду СРСР Лівія опинилася у ще більшій ізоляції. Конфронтація зі США посилювалася, але Муаммар Каддафі виявився набагато більшим прагматиком, ніж, наприклад, Саддам Хусейн. Після американської інтервенції до Іраку у 2003 році Тріполі наважився на революційний зовнішньополітичний крок, офіційно оголосивши, що країна відмовляється від конфронтації із Заходом, так само, як і від планів розробки ядерної зброї. Натомість Лівія дістала можливість вийти з міжнародної ізоляції та отримувати прибутки від експорту нафти та газу.
Днями лідер лівійської революції Муаммар Каддафі відвідав Київ.
Під час прес-конференції, проведеної спільно з лівійським лідером Муаммаром Каддафі після завершення двосторонніх переговорів, Президент Віктор Ющенко наголосив, що Україна зацікавлена у присутності лівійського бізнесу на українському ринку.
Глава нашої держави повідомив, що під час зустрічей у форматі віч-на-віч і у розширеному складі було обговорено можливості реалізувати проекти лівійської сторони з розвитку інфраструктури українського ринку нафтопродуктів.
«Я переконаний, що надзвичайно економічно вигідним, раціональним, продуманим міг бути проект розбудови на західних кордонах України лівійською державою нафтопереробного заводу, відкриття можливості продажу нафтопродуктів через власні автозаправні станції по всій території України»,— сказав Віктор Ющенко.
Він додав, що цей проект дасть змогу лівійській стороні реалізовувати свої нафтопродукти на ринку європейських держав. «Українська сторона готова працювати на всіх рівнях по реалізації цього проекту»,— запевнив глава держави.
За його словами, було також обговорено можливості відновити переговори про виділення нафтових полів для ведення розробки родовищ українськими компаніями.
У свою чергу, лівійський лідер зазначив, що оцінює рівень двосторонніх відносин двох держав як дуже високий. Крім того, Муаммар Каддафі висловив переконання, що його державний візит в Україну сприятиме встановленню більш дружніх відносин між обома країнами. «Ми домовились проводити двосторонні зустрічі, обмінюватися візитами на всіх рівнях»,— зауважив він.
також у паперовій версії читайте:
  • БАРАК ОБАМА— ПРЕЗИДЕНТ США
  • НАСТУП НА АНТИТЕРОРИСТИЧНОМУ ФРОНТІ
  • РОСІЯ — МИРОТВОРЕЦЬ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».