Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ПІД ШЕЛЕСТ ОПАЛОГО ЛИСТЯ...
Восени, з одного боку, на нашому столі не зникають свіжі овочі й фрукти, немов спеціально насичуючи нас вітамінами перед зимовими холодами. З іншого — світловий день стає коротшим, температура знижується, в організмі змінюється чимало біологічних процесів. Що з нами відбувається під шелест опалого листя?

Ритми
Природні сезонні ритми зіставляють роботу внутрішнього годинника організму із зовнішніми змінами. Зміни температури і світлового потоку приводять організм у стресовий стан, зменшуючи життєві сили тих, хто має якісь проблеми зі здоров’ям. Напевно, кожному доводилося відчувати різку слабкість, порушення настрою і самопочуття пізньої осені.

Психоемоції
Тут ми стикаємося з парадоксом: восени у людини поліпшується робота мозку або, скажімо, розумова діяльність стає продуктивнішою, але при цьому псується настрій, у багатьох розвивається депресивний стан. Зазвичай відчуття пригніченості пов’язане зі зменшенням світлового потоку, що, у свою чергу, призводить до порушення вироблення гормону мелатоніну. Краще, що можна протиставити осіннім депресіям,— це не кутатися з головою в ковдру, а вийти на вулицю і гуляти. Ловіть кожну погожу днину, нехай очі частіше зустрічаються з сонцем. Можна придбати спеціальні лампи, які дають аналогічне сонячному світло. Допоможуть у такому разі і народні засоби: відвари м’яти, валеріани, пустирника, які заспокоюють нервову систему.

Травлення
Шлунок і кишківник готуються до холодів. У результаті цієї підготовки ми восени частіше потерпаємо від розладів у їхній роботі. Накопичення жирових запасів і збільшення підшкірно-жирової клітковини потребує посиленої роботи організму, особливо травної системи, яка відповідає за ці процеси.
Активність кишківника зростає, надмірно виділяються шлункові й кишкові соки. Вони подразнюють стінки травної системи, що зазвичай призводить до загострення хронічних шлункових і кишкових захворювань у людей, схильних до цих недуг. Що робити? По-перше, обмежити вживання подразнюючих шлунково-кишковий тракт продуктів — чипсів, солоних горішків, газованих напоїв, алкоголю. Додавати в їжу якомога менше спецій, правильно готувати її — варити, парити, тушкувати. Вживати трав’яний чай з ромашки і звіробою, а в разі печії — антацидні препарати.

Серце
Восени через посилення роботи організму підвищується кров’яний тиск і зростає навантаження на серце і серцевий м’яз. Тому зараз потрібно частіше контролювати показники кров’яного тиску. Якщо зміни тиску наближаються до норми, варто вживати сечогінні й серцеві засоби, проконсультувавшись зі своїм лікарем.

Легені
В осінній період легені починають працювати інтенсивніше, збільшується частота дихання, дихальний об’єм і ефективність газообміну. Підвищена кількість кисню потрібна для підтримки основних реакцій на високому рівні. Напружена робота дихальної системи і зниження температури призводять до загострення хронічних дихальних патологій. У цей період частішають застудні недуги, які пов’язані з ослабленням імунітету.

Енергія
За зниження температури лише на десять градусів організм потребує збільшення калорійності харчування на 5 відсотків. Для збереження тепла в тілі створюється жировий шар, який збільшується у кілька разів. Зменшується шкірний кровотік, утворюється додатковий підшкірний жировий захист. Енергія організму більше витрачається на виробництво тепла і менше — на м’язову роботу. Скорочуються запаси вуглеводів, і зростають запаси жирів.
З організму із сечею виводяться водорозчинні вітаміни — С, В1, В2 і зростає вміст жиророзчинних вітамінів — А, D, Е. Потрібно їсти більше свіжих овочів і фруктів, поповнюючи запас вітамінів. Наш організм поступово адаптується до різких змін зовнішнього середовища, тому розумний консерватизм у поведінці позбавить від неприємностей, збереже здоров’я.
також у паперовій версії читайте:
  • МАГНІТНІ БУРІ ЧИ МЕТЕОНЕВРОЗ?
  • І ТРЕТЯ МОЛОДІСТЬ МОЖЛИВА...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».