Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
КАПІТАЛІЗМ ПО-СЛОВАЦЬКОМУ
Братислава нагадує мальовниче передмістя недалекого, за кілька десятків кілометрів, Відня. Жителі столиці Словаччини, побачивши наприкінці серпня у крамницях подвійні ціни (у кронах і євро), зрозуміли, що перетворились на найдорожчий «віденський район». Деякі продукти, вироби і товари подорожчали на 40% порівняно з Австрією. Особливо це стосується продуктів харчування, бензину і житла.

Проблема стосується не лише Братислави: Словаччина стала найдорожчою країною Центральної Європи. Проте зростання ВВП тут не супроводжувалося таким же темпом збільшення зарплат. Незважаючи на зростання зарплат останнім часом, які стосуються, головним чином, Братислави і центру автомобільної промисловості у долині річки Ваг, словаки є найгірше оплачуваними працівниками у Східній Європі. Середньому громадянинові живеться набагато важче, ніж мешканцям Чехії, Польщі чи Угорщини.

Покарання за ціни
Зростання цін знаменує запровадження євро, яке Словаччина хоче ввести 1 січня 2009 року. Проте багато громадян очікують зміни зі стурбованістю, що дорогі товари стануть ще дорожчими. Вони мають наочний приклад Словенії. Нова валюта довела там до зростання передусім так званих «малих цін» (кава, печиво, деякі товари першої потреби), і нині люди потерпають від майже семивідсоткової інфляції, найвищої за кілька останніх років. Для словацького уряду Роберта Фіко перехід на євро є вигідним приводом для повернення державного контролю за економікою і, в певному розумінні, повернення до часів, що передують 1989 р. «За потреби регулюватимемо ціни. Цінові спекуляції будуть злочином, а людей, які скоюватимуть цей злочин, суворо каратимемо»,— заявив нещодавно Фіко. Це — не пусті слова. Законопроектом, ухваленим урядом наприкінці серпня, запроваджується новий спосіб покарання: за недозволене підвищення цін торговцям і працівникам сфери послуг загрожує до трьох років позбавлення свободи. Проте це ще не все покарання.
Словацька держава, принаймні на весь наступний рік, залишає за собою право на визначення вартості продажу більшості товарів і послуг на території країни, починаючи від товарів масового споживання та охорони здоров’я, завершуючи енергією і транспортом. Ціни у крамницях відстежуватимуть спеціальні контролери, вибрані Товариством словацьких споживачів і оплачувані за рахунок бюджету. Про виявлені «підозрілі» підвищення цін контролери повідомлятимуть у центральний офіс товариства. Потім підприємець зобов’язаний пояснити підвищення ціни. Повідомлення про завищені ціни може також зробити кожен громадянин. «Пізніше цим займеться поліція і прокуратура»,— лаконічно пояснив речник міністерства юстиції Міхал Юрчі. Найменше покарання, передбачене для торговців і власників фірм, які зроблять «цінове порушення», це — шість місяців ув’язнення.
Тамтешні підприємці стурбовані. Підготовлений закон, після повалення комунізму, найбільше втручається в економічну свободу. Обіцяні зміни законодавства нагадують про репресії дрібних ремісників і рільників після запровадження у 1948 році у Чехословаччині тоталітарного режиму. «Закон, який запроваджує карно-правову відповідальність за порушення рівня цін, викликає стурбованість. Це — небачене явище у ринковій економіці, де, за винятком природних монополій, ціну формує конкуренція»,— написав у інтерв’ю для словацької газети «СМЕ» керівник Товариства торгівлі й туризму Павол Конштяк. «Оскільки колись ухвалено рішення про вступ до Європейського Союзу, який прямує шляхом капіталізму, ми не можемо тепер вплітати до нього елементи соціалізму. Такими діями наражаємось бути посміховиськом»,— вважає Конштяк. Голова Товариства словацьких підприємців Ян Оравец ситуацію оцінює жорсткіше: «Уряд поводиться так, ніби запровадження євро — рівнозначне із запровадженням військового стану. Спроба адміністративного регулювання цін суперечить ринковій економіці й не принесе нам нічого доброго».

Сон прем’єра
Закон, який найправдоподібніше буде ухвалений парламентом без жодних перешкод (у цьому зацікавлений Фіко), може створити для Словаччини проблеми з боку Європейського Союзу. Верховний суд країни звернув увагу уряду, що підготовлені правові зміни суперечать договору, який держава підписала під час вступу до ЄС. Згідно з ним Братислава зобов’язалася дотримуватися принципів вільної економіки і вільного ціноутворення. Дискусійним і непотрібним вважають закон також представники Національного банку, котрі зазначають, що запровадження євро не повинно призвести до підвищення цін. Чимало юристів вказують на велику проблемність виконання нового законодавства. «Переслідування підприємців практично неможливе. Воно може мати сенс лише у комплексно контрольованому середовищі, а не в ринковій економіці»,— написав у газеті «СМЕ» Радован Пала з братиславської юридичної канцелярії.
Можливо, про отримання повного контролю у державі мріє Роберт Фіко. Лише кілька днів тому перед затвердженням закону «проти підвищення цін» уряд попередив усіх закордонних монополістів у енергетичній галузі на території Словаччини, що в разі потреби забере їхнє майно. «Наше терпіння не безмежне. Закордонним монополістам хочу нагадати зміст статті 20 конституції Словаччини, де йдеться про те, що для громадської користі можна націоналізувати конкретну фірму. Не дозволимо, щоб хтось розважався зі словацькою енергетикою»,— заявив Фіко під час прес-конференції. Уряд у Братиславі особливу увагу приділяє гальмуванню зростання цін на енергію, передовсім природного газу і струму. Енергоносії дорожчають у Європі, але у Словаччині (газ, а останніми роками струм, походить з імпорту) значно повільніше. Це відбувається тому, що Фіко безперервно погрожує закордонним власникам словацьких електростанцій, газової промисловості й нафтопереробного заводу Словнафт. «Хочу забезпечити стабільність цін на енергію. Адже не можна залишати людей наодинці з неконтрольованим зростанням цін»,— пообіцяв прем’єр.
Боротьба Фіко з цінами, погрози закордонним підприємцям і щедрі подачки найбіднішим верствам (через це у бюджеті бракує грошей на науку і освіту) є спробою затушувати прикрий факт. Економіка сповільнює свій рух, країну полишають закордонні інвестори, а вступ у зону євро, де Словаччина буде найбіднішою, виявився передчасним. Цю ситуацію так окреслив у чеській газеті «Лідове Новіни» Любош Палата: «У 2010 році відбудуться вибори. Політик, який захищає громадян від дорожнечі й націоналізує ненависні закордонні монополії, має великі шанси на перемогу».
також у паперовій версії читайте:
  • НОБЕЛІВСЬКА ПРЕМІЯ ДЛЯ ПУБЛІЦИСТА
  • ПРЕМ'ЄР УСПІШНОЇ КРАЇНИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».