Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ ЖІНКИ
ПАНАЦЕЯ АБО КОМЕРЦІЙНИЙ ХІД?
Якщо вірити рекламі, фітоестрогени можуть все. У складі харчових добавок і косметичної продукції вони усувають сухість і в’ялість шкіри, підвищують її пружність, сповільнюють старіння, благотворно впливають на шкіру і волосяні фолікули, запобігають розвитку серцево-судинних недуг, остеопорозу і навіть хвороби Альцгеймера. Про те, скільки правди в цих твердженнях, розповідає кандидат біологічних наук А. Марголіна.

Уже сама назва «фітоестрогени» викликає сумніви. Вона надто вдала з комерційного погляду, оскільки слово «естрогени» (жіночі статеві гормони) тут пом’якшено і врівноважено префіксом «фіто» (рослинні), однак некоректна за суттю. По-перше, фітоестрогени не є гормонами рослин, а по-друге, в організмі людини вони можуть діяти не тільки як естрогени, а й антиестрогени. Крім того, точаться дискусії щодо їхньої безпеки. Коли вони справді мають гормональну дію, то наскільки виражені гормональні ефекти і чи не можуть вони призвести, наприклад, до розвитку злоякісних пухлин матки і молочних залоз? Час від часу з’являються публікації про те, що деякі пестициди, консерванти косметичних засобів (парабени) і сонцезахисні засоби небезпечні тим, що виявляють естрогеноподібну дію, кидаючи тінь підозри на фітоестрогени.
Інтерес до фітоестрогенів спалахнув із особливою силою наприкінці XX ст. Порівнювали частоту появи онкологічних, серцево-судинних та інших захворювань у різних народів з тим, аби з’ясувати, наскільки сильно харчування і спосіб життя впливають на здоров’я. Виявилося, що в країнах Південно-Східної Азії (Японія, Китай, Індонезія, Тайвань, Корея) смертність від серцево-судинних захворювань набагато нижча, ніж у Європі та Америці. У східних жінок рідше, ніж у американок, зустрічається рак грудей і менш виражені неприємності клімактеричного періоду (остеопороз, приливи). Ця тенденція простежується навіть у першого покоління емігрантів, котрі приїхали у США з країн Азії. У той самий час серед емігранток другого покоління серцево-судинні недуги, остеопороз, гормонозалежні пухлини зустрічаються так само часто, як і в інших мешканок Америки, не обходять їх стороною проблеми клімактеричного періоду.
Вивчаючи традиційну для жителів країн Азії дієту, вчені помітили, що у ній значну частку становлять соєві продукти. До речі, соя цікава тим, що містить речовини, які за своєю структурою нагадують естрогени. Так народилася гіпотеза про те, що азійські жінки не страждають від проблем клімактеричного періоду, тому що їхній організм насичений рослинними естрогенами — фітоестрогенами.
Зараз більшість дослідників сходяться на думці, що наївно пов’язувати сприятливу статистику з «хвороб цивілізації» у країнах Азії тільки з одним харчовим продуктом. Ймовірно, потрібно враховувати особливості способу життя загалом, а також інші, не менш цікаві традиції в харчуванні. Однак ні в кого не викликає сумніву те, що крім білків, жирів і вуглеводів потрібно звертати увагу на біологічно активні речовини, які містяться у харчових продуктах, і що багато рослин здатні спричиняти різнобічну дію на організм людини.
Отже, найбільше відомо про фітоестрогени, що містяться в сої. Це насамперед ізофлавони генистеїн і дайдзеїн. Ще один соєвий фітоестроген — глицитеїн накопичується здебільшого в паростках. Ізофлавони присутні в рослинах переважно у вигляді глікозидів — сполук із цукром. У кишківнику під дією кишкової мікрофлори глікозиди гідролізуються і розпадаються на цукристу частину і нецукристий компонент.
Гормональному впливу соєвих продуктів на організм жінки присвячено чимало наукових робіт. Більшість експериментів засвідчила, що як дієта, збагачена соєвими продуктами, так і стандартизовані екстракти сої не впливають на репродуктивну систему жінок.
Чи є користь від фітоестрогенів у складі косметичних засобів? На відміну від стероїдних гормонів фітоестрогени не всмоктуються через шкіру і не зумовлюють системних ефектів. Оскільки речовини, що містяться в рослинних екстрактах, малоактивні й основна частина сполук із естрогеноподібною активністю утворюється в кишківнику, не варто чекати виражених гормональних ефектів від фітоестрогенів, нанесених на шкіру. Однак у косметиці для проблемної шкіри і в засобах проти облисіння вони корисні як антиоксиданти та інгібітори ферменту, що стимулює продукцію шкіряного сала.
Харчові добавки на основі фітоестрогенів можуть принести користь як препарати, що благотворно впливають на організм жінки. Проте захоплюватися ними не треба, як і будь-якими біологічно активними речовинами, та й боятися їх немає причин. Хай там як, а вагомого «компромату» відшукати на фітоестрогени не вдалося.

Тетяна ЛИТВИНЕНКО, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • СИЛА ДУХУ ОДАРКИ ЗЕЛЕНКО
  • ЦЕЛЮЛІТ— ЗАГАЛЬНА ПРИКРІСТЬ
  • ЗАПИТУВАЛИ — ВІДПОВІДАЄМО
  • ЇЇ ЗАЧІСКА — ЇЇ ГОРДІСТЬ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».