Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ПРОБЛЕМА
ВОНИ ТАКИ НЕ ВИННІ... А ХТО?
Недавно в Сумах відновлено відстріл бродячих тварин. Слони на сумських вулицях не трапляються, йдеться про собак і котів. Досі щомісяця їх знешкоджували близько півтисячі. Однак вирішити проблему з їхнім нашестям у деяких мікрорайонах поки що не вдається, хоча в центрі міста тварин поменшало.

Як повідомили кореспондентові у ВАТ «Сумикомунтранс», при якому створено відповідну робочу групу, щодня до диспетчерської надходить 5–7 скарг на незручності, пов’язані зі скупченням бродячих тварин. Окрім того, їх відстрілюють і за заявками санітарно-епідеміологічної станції.
— Відправляємо бригаду за викликами, котрі фіксує диспетчерська служба,— розповіла начальник відділу забезпечення «Сумикомунтрансу» Тетяна Абашкова.— На кожному об’єкті працюємо по кілька днів, поки не ліквідуємо всіх бродячих собак і котів, але відразу скрізь по місту з його околицями їх прибрати не можемо.
Додамо, що ще далеко не всі в обласному центрі знають про відновлення відстрілу бродячих тварин. Ось хоча б такий приклад: на вулиці Новомістенській упродовж кількох тижнів великий собака нападав не лише на перехожих, а й на велосипедистів. Мешканці навколишніх будинків наказували дітям заходити до дворів не інакше, як з вулиці, але до «Сумикомунтрансу» не телефонували.
Погодьмося, що побачити собаку і навіть злякатися її — одне, а відчути на собі її зуби — зовсім інше. Жінка прогулювалася з трирічною донькою у дитячому парку «Казка». Величезний ризеншнауцер напав на неї, порвав джинси і вкусив за ногу. Викликали міліцію, швидку допомогу. Рана не загоюється, доводиться робити уколи від сказу.
— Це ж добре, що хоч не вкусив трирічну доньку,— жаліється потерпіла.— А міг би, і нічого йому не вдієш.
До медиків з укусами тварин звертається в середньому чотири пацієнти на день.
— Не можна сказати, що всі вони жертви бродячих тварин,— повідомив лікар-рабіолог центральної міської клінічної лікарні Олександр Нелепін.— У більшості випадків відвідувачі стурбовані укусами домашніх тварин, котрим робили щеплення від сказу. Однак від початку року пройшли курс лікування шестеро пацієнтів, котрих покусали бродячі тварини.
За словами спеціаліста, це не високий показник. Завдяки лікуванню цілком можна відвернути біду. Гірше, коли людина своєчасно не звертається до медичної установи. Порівняно недавно стався випадок, який наробив галасу на все місто — бродячий собака покусав чотирьох дітей, до того ж сталося так, що покусано переважно обличчя.
Відстріл бродячих тварин викликав протест частини населення. Собаки кількох господарів прогулювалися містом без ошийників і попали «під мітлу». Але ж будьмо, панове, взаємно ввічливі й люб’язні, дотримуймося правил поведінки. Інша група невдоволених належить до тих, хто нібито опікується бездомними тваринами. Одна пенсіонерка підгодовувала на вулиці з десяток бродячих собак. Потім прийшла і жодної з них не застала. Ніхто і ніщо не заважає їй взяти тварину додому, як це, до речі, й роблять деякі мешканці приватного сектору, котрим потрібен сторож. Коли людина бере на утримання собаку, вона потім відповідає за її поведінку, чого не скажеш про згаданий випадок. І сама пенсіонерка наражалася на небезпеку, позаяк не могла бути впевненою, що собаки, котрих вона підгодовувала, не зазнали укусів уражених сказом сородичів.
Більшість сумчан схвалює крок міської влади, про який тут ідеться. Коли важко винищити бродячих тварин тепер, то як би воно було згодом? Адже бродячі собаки й коти розмножуються. До кінця осені прогнозується різке зменшення чисельності бродячих тварин в обласному центрі, принаймні на майдані Незалежності працівників облдержадміністрації вони не вкусять. Однак у райцентрах ситуація залишається напруженою. Особливо там, де є залізниці і курсують приміські потяги. Дехто привозить і випускає цуценят та кошенят, котрі приєднуються до гурту чотириногих родичів і створюють небезпеку для населення.
Серед висловлювань на тему цих нотаток можна було почути й такі, що стосувалися створення притулків для бродячих тварин. До цього слід прагнути, але чи під силу таке всюди, де є потреба? Нам би для початку хоч би як-небудь влаштувати бездомних співгромадян...

Віктор ТАРАСЕНКО, Сумська область
також у паперовій версії читайте:
  • ПРІСНУ ВОДУ — ПІД ОХОРОНУ ЗАКОНУ
  • КОЛИ НАВЧИМОСЯ «СТРИГТИ» ПАТЕНТИ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».