Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
РЕЗУЛЬТАТИ-БЛИЗНЮКИ
Перша половина чотириматчевого українсько-португальського протистояння в Лізі чемпіонів УЄФА завершилася внічию: київське «Динамо» виграло в Порту, а ліссабонський «Спортинг» — у Донецьку. Ба більше, ідентичними виявилися не тільки результати (перемоги гостей з рахунком 1:0), а й розгортання подій на полях «Ештадіу ду Драгау» і РСК «Олімпійський». Протягом усього матчу господарі мали ініціативу, але забити пощастило гравцям «Динамо» і «Спортинга».

Динамівська фортуна...
Команда, яку очолює нині російський фахівець Юрій Сьомін, не перемагала в Лізі чемпіонів майже чотири роки. Діями динамівців у найпрестижнішому клубному турнірі континенту керували Олексій Михайличенко, Йожеф Сабо, Анатолій Дем’яненко, але жодний з наставників не зміг знайти налаштувань, які б дозволяли «біло-синім» виглядати гідно на тлі європейських грандів і навіть середняків.
У Юрія Сьоміна теж був шанс стати в один ряд із попередниками. Влітку лічені сантиметри на останніх хвилинах протистояння з більш ніж скромною ірландською «Дрогедою» відмежували «Динамо» від чергової ганьби. Про це зараз мало хто згадує, бо після «валідольних» матчів з ірландським чемпіоном були тріумфальні побачення з московським «Спартаком», а після них обнадійливий старт у груповому турнірі Ліги чемпіонів.
Після двох нічиїх мріялося про першу за кілька років перемогу. Мріялося, та не надто вірилося, оскільки в Португалії динамівці жодного разу не перемагали, до того ж, суперник був незручний — «Порту» виграв три останні чемпіонати своєї країни, лідирує він у національній першості й нині.
Юрій Сьомін обрав обережну тактику на матч. Здавалося навіть, що надто обережну, але переможців не судять. Динамівці ніби говорили — не заперечуватимемо і проти нічиєї. У воротах «Динамо» все впевненіше почувається Станіслав Богуш, четвірку захисників склали Андрій Несмачний і Бетао (на флангах), Папе Діакате і Тарас Михалик (у центрі); опорних півзахисників двоє — Огнен Вукоєвич на звичній позиції, Бадр Ель Каддурі на вимушено-експериментальній, бо Айїла Юссуф травмований і вийти на поле до зимової перерви навряд чи зможе; Мілош Нінкович і Тіберіу Гіоане діяли в півзахисті ліворуч і праворуч відповідно; Ісмаель Бангура розташувався на позиції єдиного форварда, а допомагати йому з глибини був покликаний Олександр Алієв.
Наставник «Порту» Жезуалду Феррейра довірив таким виконавцям: Нуну у воротах, польові гравці Бруну Алвеш, Лучо, Лісандро Лопес, Кристіан Родрігес, Маріано, Роланду, Ліно, Рауль Мейрелеш, Кристіан Сепунару, Фернандо.
Із перших хвилин португальці захопили ініціативу. Вони підтримували високе напруження в захисті «Динамо», та кияни цей натиск витримали. На жаль, жодної контргри у киян в цей час не виходило — навіть тоді, коли Бангура чіплявся за м’яч на половині поля господарів, віддати точну передачу нікому було.
До середини першого тайму гра заспокоїлася, динамівці почали більше контролювати м’яч. На 27-й хвилині гості отримали право на штрафний удар метрах у тридцяти від воріт португальців. Олександр Алієв неодноразово в чемпіонаті України демонстрував своє вміння пробивати зі стандартних положень, демонстрації цих вмінь чекали від нього і в Лізі чемпіонів. «Прорвало» Олександра в матчі з «Порту»: після його удару м’яч пролетів над стінкою, а далі полетів за траєкторією, яка дезорієнтувала голкіпера Нуну — 0:1!
Після цього знову активізувалися господарі. Динамівцям стало ще важче, але тоді, коли захисники не встигали за гравцями «Порту», форвардам бракувало влучності або бездоганно діяв на останньому рубежі Станіслав Богуш.
Після перерви в складі «Динамо» відбулась заміна — Ісмаель Бангура пішов із поля, замість нього вийшов Артем Мілевський. В деяких матчах брак високої швидкості в Артема є вадою, та Мілевський компенсує це вмінням добре грати корпусом, прикриваючи м’яч від суперників. У протистоянні з «Порту» це було саме те, що треба: отримавши передачу, Мілевський змушував на собі фолити або встигав дочекатися, поки партнери перейдуть зі своєї половини поля в напад.
Перевага господарів відчувалася і по перерві, та очевидно, що «Динамо» просто грає за рахунком. Останню нагоду досягти хоча б нічиєї гравці португальського чемпіона змарнували на 90-й хвилині, коли Бруну Алвеш із небезпечного штрафного пробив у «стінку».
На післяматчевій прес-конференції головний тренер київського клубу Юрій Сьомін сказав: «Ми задоволені цим результатом, бо «Динамо» довго не могло отримати перемогу в Лізі чемпіонів, а також тому, що до цього жодного разу не вигравало в Португалії. Після забитого голу ми ледь впоралися з тиском суперника. «Порту» грав пристойно, але нам удалося вистояти і взяти три очки. В «Порту» є першокласні гравці з блискучою технікою, але мої підопічні провели відмінну гру, особливо воротар».
В іншому матчі групи G лондонський «Арсенал» на виїзді декласував стамбульський «Фенербахче» — 5:2. Таким чином, «гармаші» після трьох турів із сімома очками очолюють турнірну таблицю, динамівці стали другими — п’ять балів, три очки залишилося в «Порту», одне у «Фенербахче».

... І донецький «нефарт»
Схожий поєдинок провели в Донецьку місцевий «Шахтар» і ліссабонський «Спортинг». Перевага гірників була ще переконливішою, ніж ініціатива, яку впродовж матчу мали гравці «Порту» в протистоянні з «Динамо». До пропущеного на 76-й хвилині м’яча підопічні Мірчі Луческу створили безліч моментів поблизу воріт суперника, а от після голу португальців не спромоглися навіть на фінальний штурм. На жаль, давно стала історією команда з «кубковим характером», колектив Старухіна, Соколовського, Єлінскаса, Грачова, який міг завдяки «морально-вольовим» вирвати перемогу на останніх хвилинах і навіть секундах...
Адекватний своїй команді головний тренер Луческу на післяматчевій прес-конференції не знайшов кращого виходу, ніж звинувачувати у своїх прорахунках українців: «Вважаю, що результат матчу несправедливий, адже до голу суперники не створили жодного моменту біля наших воріт. Гадаю, як мінімум на нічию ми заслужили. Але, як завжди, наші опоненти використали свій єдиний шанс після розіграшу стандартного положення. Що ж, тепер не лишається нічого іншого, як перемагати в Ліссабоні. Не бачу в цьому нічого нездійсненного, оскільки наш суперник не показав, що він кращий за нас.
Мене здивувало те, що ми програли більшість єдиноборств у центрі поля. Крім того, не думав, що наші центральні захисники (між іншим, гравці національної збірної України) так нервуватимуть. Вони захоплювалися довгими передачами, а це не притаманно нашому стилю. Не найкраще виявили себе Жадсон і Фернандіньйо, від яких багато в чому залежить наша гра в атаці. Розчарували Вілліан з Гладким, особливо останній. Вони вважаються великими талантами, але їм ще багато треба працювати, брати приклад із тих же Лієдсона і Дерлея, котрі постійно пресингували наш захист».
Перед зустріччю зі «Спортингом» румунський фахівець мав кадрові проблеми. Не могли вийти на поле Регіонального спорткомплексу «Олімпійський» бразильці Ілсіньйо та Луїс Адріано. Втім, і без них у «Шахтарі» є кому грати. На позиції голкіпера провів поєдинок Богдан Шуст, у центрі захисту зіграли Олександр Кучер і Дмитро Чигринський, на флангах — Даріо Срна і Разван Рац. Цікавим для домашнього матчу рішенням був одночасний вихід двох опорних півзахисників — Ігоря Дуляя і Томаша Хюбшмана. За конструктивну гру мали відповідати південноамериканці — Фернандіньйо, Жадсон, Брандао і Марсело Морено.
Паулу Бенту, опонент Мірчі Луческу, випустив на поле такий склад: голкіпер Руй Патрісіу, польові гравці Андерсон Полга, Марат Ізмайлов, Дерлей, Тонел, Мігел Велозу, Фабіо Рошембак, Жоао Моутінью, Леандро Романьйолі, Льєдсон, Абел.
На першій хвилині Рошембак спинив недозволеним прийомом прохід Жадсона по центру, але удар бразильця зі штрафного, призначеного метрах у 22-х від воріт, виявився заслабким. На 9-й хвилині з флангу сильно пробивав Даріо Срна — м’яч просвистів у лічених сантиметрах від стійки. Надалі гра відбувалася на зустрічних курсах, та все одно набагато небезпечнішими були моменти господарів.
Найреальніший у зустрічі шанс підопічні Мірчі Луческу не використали хвилин за десять до голу «Спортинга»: Срна майстерно прострілив із флангу, Морено дотепно пропустив м’яч на Брандао, якому залишалося заштовхати сферу до воріт. Одначе бразилець не встиг підставити ногу.
На 76-й хвилині португальці спромоглися на шедевр. Мігел Велозу виконав навіс зі штрафного, Дерлей поборовся до кінця і був винагороджений. Цей форвард, переслідуваний Хюбшманом і Кучером, перебуваючи в незручній для удару позиції, прийняв єдино правильне рішення — п’яткою повернув м’яч на кут воротарського майданчика, де самотній Льєдсон без проблем переграв Андрія П’ятова.
В іншому матчі групи «Барселона» у Швейцарії влаштувала майстер-клас для «Базеля» (5:0). Каталонці з дев’ятьма очками очолюють квартет, «Спортинг» із шістьма пунктами закріпився на другій сходинці, далі «Шахтар» (3 бали) і «Базель» (0).
Коротко про результати інших груп.
Група А. «Бордо» — «Клуж» — 1:0, «Челсі» — «Рома» — 1:0. «Челсі» має 7 очок, «Клуж» — 4, «Рома» і «Бордо» — по 3.
Група В. «Інтер» — «Анортосіс» — 1:0, «Панатінаїкос» — «Вердер» — 2:2. «Інтер» — 7 очок, «Анортосіс» — 4, «Вердер» — 3, «Панатінаїкос» — 1.
Група D. «Атлетико» — «Ліверпуль» — 1:1, ПСВ — «Марсель» — 2:0. «Ліверпуль» і «Атлетико» — по 7 очок, ПСВ — 3, «Марсель» — 0.
Група Е. «Вільярреал» — «Ольборг» — 6:3, «Манчестер Юнайтед» — «Селтик» — 3:0. «Манчестер Юнайтед» і «Вільярреал» — по 7 очок, «Селтик» і «Ольборг» — по 1.
Група F. «Баварія» — «Фіорентина» — 3:0, «Стяуа» — «Ліон» — 3:5. «Баварія» — 7 очок, «Ліон» — 5, «Фіорентина» — 2, «Стяуа» — 1.
Група Н. «Зеніт» — БАТЕ — 1:1, «Ювентус» — «Реал» — 2:1. «Ювентус» — 7 очок, «Реал» — 6, БАТЕ — 2, «Зеніт» — 1.
також у паперовій версії читайте:
  • «ФОРМУЛА-1»: КИТАЙСЬКА КАЗКА І БРАЗИЛЬСЬКІ НАДІЇ
  • САМОТНІЙ «СУМИХІМПРОМ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».