Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ГРИП НЕ ЗАБАРИВСЯ...
Протягом останніх тижнів грип уже уразив понад 60 тисяч наших краян. До всього нині на нас чатують нові штами грипу, до яких наші організми не адаптовані. Про це докладно розповідає директор Українського центру грипу та ГРВІ, професор, доктор медицини Аркадій Фролов.

— Небезпека загрожує не тільки нам. Першими вдарили на сполох західні країни. Працівники Європейського центру профілактики і контролю за захворюваннями попереджають, що число уражених вірусом грипу цієї зими може зрости вдвічі порівняно з минулим роком. Фахівці ВООЗ вважають, що інфекція зачепить кожного четвертого європейця.
— Які саме штами грипу загрожують українцям?
— Ідеться про штами грипу, котрі, як припускають медики, мають виняткову здатність до всіляких мутацій. Їх виявлено торік, тому в європейців ще не вироблений імунітет до цих небезпечних збудників хвороби. Тож говорити, що ці штами більш заразливі, ніж інші, вже добре відомі, не можна, однак небезпека полягає в тому, що імунна система людини просто «не пам’ятає» цих вірусів. Отже, взимку в Україні інфекція буде представлена комбінацією вірусних штамів A/Brisbane/H3N2, A/Brisbane/H1N 1 і В «Florida». Якщо два останніх у нас вже діагностували, то A/Brisbane/H3N2 з’явиться на вітчизняних теренах уперше, і саме він може становити особливу небезпеку.
— Чи є певність, що цей «незнайомець» зумовить важкі форми грипу в українців?
— Відомостей про те, що грип, який спричинюють ці віруси, вирізнятиметься важким перебігом, немає. Але зазвичай, коли в Україну приходить новий штам вірусу, наслідки епідемії передбачити складно. Вони можуть бути і незначними, і вельми неприємними.
— Із чим пов’язане зростання захворюваності на ГРВІ вже тепер?
— Із погодними умовами. А пік простудних недуг, очевидно, припаде на грудень. Хоча вже нині спостерігається незвично рання пошесть серед українців. Правда, за спостереженнями в десятьох контрольних містах України, до епідемії ще далеко.
— Багато медиків запевняє, що панацеєю від грипу є щеплення.
— Вважається, для того щоб не допустити епідемії грипу, слід вакцинувати 75 відсотків населення, що просто нереально. Насамперед потребують профілактики медичні працівники, співробітники комунальних і транспортних служб, особи старші за 65 років, діти. У 90 відсотків вакцинованих імунітет досягає свого максимуму не раніше, ніж за місяць, а то й два після ін’єкції і зберігається впродовж півроку. Тому, зробивши щеплення в жовтні, можна почуватися захищеним до середини весни.
— Чи є підстави боятися щеплення проти грипу?
— Вакцинація не рекомендується людям з алергійною реакцією на курячий або інші білки. Якщо людина захворіла ГРВІ (головний біль, кашель, нежить), то раніше, ніж за тиждень, робити щеплення ризиковано, оскільки так можна лише погіршити перебіг хвороби. Уведення вакцини в організм у розпал епідемії також ні до чого доброго не призведе. А ще потрібно бути уважним й обережним, оскільки після щеплення від грипу іноді виникають небажані реакції. Симптоми ускладнень можуть бути найрізноманітнішими: утруднене дихання, за кілька годин може з’явиться висип, свербіж, головний біль, сльозовиділення. Відразу після вакцинації температура може підвищитися до 37,2 градуса. Це — нормально. Але якщо раптом через 15–30 хвилин станеться різкий стрибок температури, виникне запаморочення, треба викликати «швидку».
— Як уберегтися від грипу?
— Якщо ви потрапили у вогнище інфекції (захворів хтось із родичів, працівників), є препарати, які можуть допомогти уникнути інфекції. Назви їх вам підкажуть у будь-якій аптеці. Я ж рекомендую абізол та амізон. Це — вітчизняні препарати, що пройшли 10-річну перевірку і засвідчили свою ефективність. Важливо також дотримуватися загальних правил гігієни. Часто мити руки з милом, особливо після того, як повернулися додому, прикривати ніс і рот хусткою або одноразовими серветками (особливо при кашлі і чханні). Окрім цих застережних заходів, варто дотримуватися здорового способу життя. Слід якомога частіше виходити на прогулянки, дихати свіжим повітрям, не відмовлятися від вранішньої фіззарядки, поменше дивитися телевізор, варто кинути курити й максимально обмежити вживання алкоголю. У немолодих людей, старших від 65 років, грип може викликати такі ускладнення, як астма або застійна серцева недостатність. Після уявного поліпшення стану, можуть розвинутися бактерійні інфекції і початися пневмонії, бронхіти, отити. Найбільша кількість смертельних випадків від грипу пов’язана з ускладненнями хвороб, частіше за все легеневих, зокрема гострої пневмонії, і серцевих.

Розпитував Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ФАП — ЦЕ ФОРПОСТ
  • ЗАТЕМНЕННЯ НА ЕКРАНІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».