Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ГРАНІ ІСТОРІЇ
ДАВНІЙ ГАЛИЧ ВІДНОВЛЮЄТЬСЯ
У Галичі, що на Івано-Франківщині, відбулася міжнародна наукова конференція «Галич і Галицька земля в державотворчих процесах України». Її організатори — Міністерство культури і туризму України, Міністерство освіти і науки, Національна академія наук, Український комітет ICOMOS, Національний заповідник «Давній Галич», Івано-Франківські обласні рада і держадміністрація.

У роботі конференції взяли участь близько 50 науковців з Києва, Львова, Санкт-Петербурга, Івано-Франківська, Бережан, Чернівців, Дрогобича та інших міст. Їхні виступи вирізнялися цікавими і різноманітними думками з проблем і перспектив галицької землі. Вони висловлювали пропозиції щодо відновлення найбільшої катедри княжого Галича.
Голова обласної ради І. Олійник акцентував увагу на потребі схвалення плану консерваційних робіт на фундаментах катедри в 2009 р., а начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної роботи управління культури облдержадміністрації А. Давидюк — на необхідності дотримання Закону України «Про охорону культурної спадщини».
Учасники «круглого столу» «Галицький Успенський собор: проблеми та перспективи» констатували, що фундаменти Успенського собору ХІІ ст. у селі Крилос мають велику історико-культурну цінність і є свідченням формування окремої Галицької архітектурної школи, в якій переплелися здобутки християнського Сходу і Заходу на основі художніх уявлень давньогалицьких будівничих.
Одна з найцінніших пам’яток Галича, що дійшла до нас від ХІІ ст.,— залишки кафедрального Успенського собору, будівництво якого стало визначною подією для галицької землі. Освячення у 1157 році Успенського собору перетворило Галич на один з найважливіших осередків утвердження християнства в південно-західних землях Київської Русі. Саме в цьому соборі поховано будівничого «нового Києва на Дністрі» — Ярослава Осмомисла. З огляду на це залишки собору є пам’яткою національного і загальноєвропейського значення, виявом національної самоідентичності українців. Науковці звернутися до Міністерства культури і туризму України, Івано-Франківської обласної та Галицької районної рад з проханням надати додаткові кошти для збереження фундаментів Успенського собору.
Учасники міжнародної конференції обговорили актуальні питання, що стосуються археологічних досліджень території давнього Галича, розвитку інфраструктури міста, висвітлення історії Галичини в працях істориків різних періодів, проблематики християнізації Галичини.

Сергій ЛИЗАНЧУК, м. Івано-Франківськ
також у паперовій версії читайте:
  • ОЛЕСЬ ФIЛОНЕНКО СТВОРЮЄ МУЗЕЙ СТАРОЖИТНОСТЕЙ
  • АНАРХІСТ НА ВСІ ЧАСИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».