Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЛЮДИНА І ПРАВО
ЗРУЙНУВАТИ ДОМІНАНТУ НАСИЛЬСТВА
Днями в Україні відбувся національний форум «Стоп насильству!». Учасники акції розкрили анатомію цього загрозливого для суспільства явища і запропонували методи боротьби з ним. Форум — один із заходів однойменної кампанії, яка розпочалася 15 травня нинішнього року і триватиме до кінця 2009-го.

ЕКСПЕРТИ ПРОПОНУЮТЬ ФОРМУВАТИ НЕТЕРПИМЕ СТАВЛЕННЯ ДО ЦЬОГО ЯВИЩА І ЗАЛУЧАТИ ДО БОРОТЬБИ З НИМ ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ
Брутальність стала нормою
Насильство переповнює життя українських громадян. Поширеними є насилля на вулицях міст і сіл, де воно межує зі злочинністю, жорстоке ставлення до дітей, насильство в засобах масової інформації, Інтернеті, комп'ютерних іграх, катування в міліції, свавілля влади щодо громадян, силові способи вирішення господарських суперечок, рейдерство. Насильство домінує в думках, словах, свідомості, щоденній поведінці, зазначали організатори форуму.
Як змінити ситуацію? Насамперед ішлося про вдосконалення законодавства, залучення осіб, які впливають на громадську думку, до визнання насильства безперечним злом, постійне проведення кампаній для підвищення обізнаності населення з тим, що насильство в усіх його проявах є грубим порушенням прав людини, про формування нетерпимого ставлення до цього явища, роботу з потерпілими та кривдниками тощо.
Кожен, хто вчиняє насильницьку дію, має усвідомлювати особисту відповідальність, зазначив міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко. Адже нині такі факти, як захоплення судів депутатами, бійки у Верховній Раді, котрі транслюються в прямому ефірі, чи побиття міліціонерами демонстрантів подаються в неприпустимому контексті. Їх розглядають не як зло, навпаки, деякі високопосадовці інтерпретують їх як прояви геройства. Усвідомлення своєї відповідальності — один з основних елементів загальнонаціональної кампанії «Стоп насильству!». Це стосується й батьків, і вчителів, і соціальних працівників, які брутально ставляться до дітей. Прикро, що насилля стало нормою і не викликає найменшої відрази в суспільстві.
Нещодавно міністр особисто розбирався із ситуацією, коли із спортивної школи вигнали дитину — грубо, по-хамському, через що вона три дні пролежала в лікарні. Ніхто не знав, що ця дитина — хрещеник міністра. Коли він заглибився в те, що сталося, дійшов висновку: мовиться не про поодинокий факт, а про систему ставлення тренера до дітей.
Чи не нормою спілкування в родині стали психологічне насильство і грубість, а в 64% сімей батьки не застосовують інших методів виховання, крім як побиття дітей. Отже, надактуальною є роз'яснювальна робота, і не лише з батьками, вихователями, вчителями, а й з малечею. Адже права дитини закріплено відповідною Конвенцією ООН, Конституцією України та законом про охорону дитинства. Цими нормотворчими документами задекларовано право не зазнавати жорстокого ставлення, право на життя та фізичну недоторканність, на найвищі стандарти фізичного та психічного здоров'я. А в ст. 150 Сімейного кодексу України йдеться про таке: «Батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, поважати дитину... Забороняються фізичні покарання дитини батьками, а також застосування ними інших видів покарань, які принижують людську гідність дитини».

Спорт як порятунок від хибної поведінки
Серед тих, хто активно підтримав кампанію проти насильства,— дворазовий чемпіон світу, триразовий срібний призер змагань «Арнольд стронгмен класик», найсильніша людина України Василь Вірастюк, багаторазова чемпіонка світу з вільної боротьби Ірина Мерлені, чемпіон з боксу ХХІХ Олімпійських ігор Василь Ломаченко. Вони взяли участь у прес-конференції за підсумками національного форуму.
Василь Вірастюк розповів, що докладає зусиль, аби виховати двох своїх синів хорошими, насамперед врівноваженими людьми. А це надзвичайно складно в нинішній час, коли стільки насильства вивергає на нас телебачення, реклама, щоденно ми спостерігаємо його на вулицях, на бігбордах, у газетах та журналах.
Найкращим способом відвернути своїх дітей від поганих зразків Вірастюк вважає заняття спортом. Його старший син з 4,5 років займається єдиноборством, отримав жовтий пояс. Аби навіть думок не було про щось погане, батьки намагаються всіляко заповнити час хлоп'яти корисними захопленнями і найближчим часом планують записати його до хору або школи бальних танців.
З Вірастюком солідарний і Ломаченко. Він акцентував увагу на тому, що слід змалку поставити собі якусь мету і йти до неї, долаючи перешкоди. Якщо людина живе нинішнім днем, то може легко піддатися різним спокусам, серед яких алкоголь і наркотики — чинники, що провокують насильницьку модель поведінки.
Ірина Мерлені звернулася із закликом до всіх спортсменів, аби вони підтримали національну кампанію боротьби з насильством. Вона зізналася, що сама зіткнулася з ним у спорті. Чемпіонка розповіла історію про те, як неповнолітня дівчина, захищаючи матір, вдарила по голові батька, котрий постійно знущався з неї. Чоловік помер, а дівчину засудили до 12 років тюремного ув'язнення. Вона була високообдарованою і талановитою, за нею обстали вихователі, справу переглянули, і нині дівча вже на волі. Ірина закликала правоохоронців так само людяно поставитися до всіх неповнолітніх в'язнів, які потрапили за ґрати, захищаючи від насильства своїх близьких або себе.

Українці відмовляються від перегляду бойовиків
Особливо тривожить суспільство домашнє насильство, зазначила радник міністра внутрішніх справ, народний депутат України п'ятого скликання, президент центру «Ла Страда-Україна» Катерина Левченко. Статистичний облік таких випадків, який ведеться з 2002 року, відтоді, як Верховна Рада ухвалила Закон України «Про попередження насильства в сім'ї», щороку фіксує зростання їхньої кількості. Але цифри не відображають справжніх масштабів явища і, мабуть, ніколи не відображатимуть. Тим часом парламент у вересні нинішнього року ухвалив зміни до згаданого закону для його удосконалення (за нього проголосував 331 депутат). Зокрема, скасовано штрафи для кривдників, які важким тягарем лягають не на них, а на бюджет родини, запроваджуються корекційні програми роботи з агресорами і таке адміністративне стягнення, як арешт терміном до п'яти діб. На жаль, цей нормотворчий документ досі не підписаний главою держави.
Акцентуючи увагу на корекційній роботі, пані Левченко зазначила: її досвід роботи і консультування на «гарячій» телефонній лінії засвідчив, що дуже часто випадки насильства породжено невмінням спілкуватися. Тож і потерпілих, і кривдників слід навчати азів комунікації та досягнення цілі. Хоча жінка і чоловік мають рівні права, але вони різні, тому між ними виникає непорозуміння, конфлікти, а вирішують їх здебільшого в насильницький спосіб.
Особливу тривогу присутніх викликає насильство на телеекрані, який колись вважався сімейним вогнищем. На думку пані Левченко, це питання внормовано на законодавчому рівні. У Законі України «Про захист суспільної моралі» зазначено, що «виробництво та обіг у будь-якій формі продукції, що містить елементи насильства та жорстокості, дозволяються виключно за умови дотримання обмежень, встановлених законодавством». Мова про класифікування та кодування на телебаченні, показ згаданої телепродукції лише в певні години. Проте аналіз телепрограм засвідчує: мало хто з власників телеканалів дотримується цих правил. З'ясування думки наших співвітчизників, здійснене Українським інститутом соціальних досліджень імені О. Яременка на замовлення центру «Ла Страда-Україна», засвідчило переважно негативне ставлення українського суспільства до насильства та жорстокості в медіа-просторі. Це мало б стати поштовхом до змін у сфері інформаційної та культурної політики держави, однак помітних зрушень не відбулося.
Тим часом 20% українців уже відмовилося від перегляду бойовиків, трилерів, фільмів, у яких лунає нецензурна або брутальна лайка, від передач і сюжетів, які принижують людську гідність. Способом регулювання взаємин у людському суспільстві є не лише право, а й мораль, нагадала Катерина Левченко. Якщо мораль буде на боці ідеї ненасильства, стане простіше боротися з жорстокістю.

Ніна КЛИМКОВСЬКА
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАКОНОПРОЕКТОМ СТВОРЕНО ІДЕАЛЬНІ УМОВИ ДЛЯ РЕЙДЕРСТВА?
  • ЗАПИТУВАЛИ — ВІДПОВІДАЄМО

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».