Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УВАГА: ДІТИ!
ЧИТАЙТЕ, ЛЮБІ,— ЦЕ КОРИСНО!
Не тільки матусі й татусі, а вже навіть вчені люди помітили, що діти стали менше читати. Коли точніше, то стали читати зовсім мало. Немає бажання (телевізор дивитись простіше). Немає часу. Не привчені. Не відчувають задоволення від читання. Не знаходять у книжках того, що шукають. Не ті книжки пишуть письменники... На запитання — що тобі подарувати? — дитина впевнено відповідає: «Комп’ютер». Ми їй кажемо: «Книжка — це диво!». А вона не вірить...

У родині тато й мама ще щось пропонують або навіть нав’язують дитині чи самі незрідка читають малому чаду перед сном. А в дитбудинках та інтернатах, у яких численні проблеми з опаленням, вікнами, дахом, до книжки просто руки (і фінанси) не доходять. Якщо раптом вона випадково потрапить перед дитячі очі, то вихователі зроблять зауваження: «Не чіпай — забрудниш!..»
Під час моніторингу сиротинців у різних областях України виявлено шокуючу ситуацію: в більшості з них бібліотеки поповнювались книжками... 10–15 років тому. Тож немає чого дивуватись, що діти нічого не знають про українську книжку, про письменників, не мають уявлення про сучасний літературний процес (до того ж, кажуть, у сиротинцях переважно побутує російська мова). І так обікрадені долею, вихованці цих закладів не знають, що книжка може бути розрадником, вірним другом і помічником. Їм ніхто не відкрив цього великого і такого потрібного світу...
Тож, не замінюючи у цій справі зусиль держави, 30 вересня стартував всеукраїнський доброчинний проект «З книгою — до дітей!», організаторами якого стали міжнародний благодійний фонд «Україна-3000», видавництво «Грані-Т», благодійний фонд «Товариство «Приятелі дітей» та молодіжна християнська організація «Витанія». Проект підтримали відомі діячі культури, спорту й шоу-бізнесу, зірки театру (зокрема, співачка Марійка Бурмака, Сергій Фоменко із гурту «Мандри», Олег Скрипка, Остап Ступка, Ольга Сумська та інші). Триватиме проект щонайменше 12 місяців, за цей час організатори й ті, хто зголосився його підтримувати, систематично та регулярно постачатимуть книжки до сиротинців, інтернатів, дитячих будинків сімейного типу і колоній для неповнолітніх, популяризуватимуть книжку та читання серед дітей і молоді з найбільш соціально незахищених категорій, а також створюватимуть дитячі бібліотеки, поповнюватимуть фонди існуючих. Усе це для того, щоб сприяти інтелектуальному й духовному розвиткові наших дітей.
Звісно, організатори сподіваються, що своєю акцією привернуть до проблеми читання юних увагу владних структур і громадськості. У межах проекту задумано також створювати при дитячих установах опікунські (громадські) ради. До них мають увійти представники громадських організацій, журналісти, педагогічні працівники, аби допомагати дитячим установам ефективно використовувати подаровані бібліотеки, підказувати, що робити далі. А ще до пілотного проекту будуть залучені волонтери, які систематично працюватимуть із дітьми. Передбачається, що дитячі установи соціального спрямування регулярно відвідуватимуть відомі особистості й автори книжок, обговорюватимуть з дітьми прочитані твори, розповідатимуть про своє дитинство. Таким чином вони заохочуватимуть до читання дітей (принцип «Роби, як я!»), наголошуючи, що лише за допомогою книжки та читання формується інтелектуальний потенціал і, відповідно, майбутнє нації. Саме це є головною метою всеукраїнського благодійного проекту «З книгою — до дітей!». Крім того, паралельно виховуватимуться й дорослі, бо спільно з профільними міністерствами та їхніми місцевими управліннями для працівників дитячих установ передбачено організовувати спеціальні семінари.
Видавництво «Грані-Т», яке, власне, ініціювало цю акцію, взяло на себе відповідальність постійно поповнювати сформовані бібліотечки дитячих будинків своїми новинками (у нього, треба сказати, асортимент цих новинок великий — понад 300 видань). Цими днями перша партія книжок рушить до Тернополя.
Символічно, що таку добру справу було започатковано 30 вересня — в день бібліотек, а за християнськими канонами — в день Віри, Надії й Любові та їхньої матері Софії.
Партнерами проекту виступили: Східно-європейський банк (він 12 років співпрацює з «Гранями-Т» і тепер узяв на себе фінансування всіх витрат); Західна нафтогазова компанія; журнали «Ангелятко», «Ангеляткова наука» і «Барвінок», а також Національна скаутська організація України «Пласт». Медійними партнерами були Перший телеканал, журнал «Український тиждень», телеканал «1+1», Національна радіокомпанія України, газети «День», «Україна молода» та Інтернет-видання «ZAXID.NET».

Наталка ПОКЛАД
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕДАГОГОВІ-ПОДВИЖНИКУ
  • ЗАПИТУВАЛИ — ВІДПОВІДАЄМО
  • РЕЖИМ ХАРЧУВАННЯ ШКОЛЯРА
  • САГА ПРО ПРОСТІ РЕЧІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».