Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ЛОКАЛЬНІ ЗАХОДИ ПРОТИ ГЛОБАЛЬНОЇ КРИЗИ
Днями американський конгрес після запеклих дебатів все-таки ухвалив позитивне рішення щодо законопроекту про спрямування 700 мільярдів доларів на порятунок кредитного та страхового ринку Сполучених Штатів.

Символічно, що за це рішення голосували конгресмени й сенатори від обох партій, попри запеклу боротьбу демократів та республіканців за Білий дім. Безумовно, демократи сподіваються, що четвертого листопада виборці об’єктивно оцінять економічні «досягнення» адміністрації Джорджа Буша, які стануть непосильним тягарем для Джона Маккейна. За цих обставин, провалюючи план поки що чинного господаря Білого дому з фінансової стабілізації, демократи наразилися б на гостру критику. Їх звинуватили б у політичній безвідповідальності. Крім того, загальне погіршення економічної кон’юнктури неминуче вдарило б і по позиціях самих демократів: незалежно від результатів президентських виборів вони до листопада 2010 року контролюватимуть обидві палати конгресу.
Демократи домоглися суттєвих поправок до запропонованого Бушем законопроекту. Зокрема, вони наполягли на суттєвій допомозі середньому та дрібному бізнесу, який від нинішньої кризи зазнає чи не найбільших фінансових втрат. При цьому демократи скористалися з можливості ще раз наголосити на відмінностях між своєю позицією, яка полягає в захисті інтересів середнього класу, та бажанням республіканців порятувати насамперед спекулянтів з фондових ринків. Інше питання, наскільки дієвими будуть схвалені фінансові ліки.
Про настання нинішньої фінансової кризи давно попереджав Джордж Сорос. Він пояснює її причини безконтрольністю спекулятивних операцій з акціями на біржах. Внаслідок цього ситуація на американському та європейському кредитних ринках залишається нестабільною. Реагуючи на це, навіть найближчий американський союзник — британський прем’єр-міністр Гордон Браун звинуватив США у фінансовій безвідповідальності. Французький прем’єр-міністр Франсуа Війон зазначив, що нинішня криза нагадує початок великої депресії 1929 року, крім того, до економічних негараздів додається ціновий енергетичний шок. Шукаючи виходу з глухого кута, Франція наполягає на створенні Європейського резервного фонду. Прихильники ідей неолібералізму вимагають максимального скорочення бюджетних витрат. Пожертвувати в такому випадку можуть екологічними проектами, адже лише реалізація планів зменшення викидів в атмосферу до 2020 року коштуватиме Європейському Союзу 60 млрд євро. Поки що не вдається перекрити «податкові оази» в Ліхтенштейні та інших офшорах, де ховається від суспільної відповідальності капітал. Таким чином, тягар розподілу збитків між середнім класом та товстосумами знову виявився нерівним. Якими будуть наслідки цього для США та ЄС, незабаром стане зрозумілим.
також у паперовій версії читайте:
  • РОБОЧИЙ ВІЗИТ ДО ВЕЛИКОЇ БРИТАНІЇ
  • АНТИУТОПІЯ СТАЄ РЕАЛЬНІСТЮ
  • ВАШИНГТОН СТРИМУЄ ІЗРАЇЛЬ
  • КИТАЙ ВИХОДИТЬ НА ОРБІТУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».