Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
СЛОВНИК «УКРАЇНА» ОКСАНИ СЛІПУШКО

На книжковому ринку України з’явилася лінгвістична новинка: енциклопедичний словник «Україна» (видавництво «Аконіт», автор-упорядник Оксана Сліпушко).

Це не перша робота доцента Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка. У співавторстві з професором Василем Яременком вони підготували чотиритомний «Тлумачний словник української мови». Оксана Сліпушко є автором і упорядником книжок з історії української літератури. Нинішнє видання присвячене 175-літтю університету імені Тараса Шевченка, де працює викладачем чимало років.
Задум створити енциклопедію виношувала давно. Збирала матеріали, систематизувала поняття, і ось настав час ознайомити шанувальників рідного слова з наслідками багаторічної праці. Автор переконана, що нині особливо потрібні такі книжки, адже лексика невпинно розвивається, мова постійно збагачується, історія переосмислюється, виникають нові імена, слова, поняття, а разом із цим — потреба в тлумаченні деяких термінів, постатей.
Україна має давній досвід у цій царині. Перші енциклопедичні видання, зазначається в передмові, з’явилися на теренах Києворуської держави ще в часи середньовіччя. «Ізборники Святослава» 1073 і 1076 років, «Азбуковники», тобто тлумачники незнайомих слів, «Лексикон словенороський та імен тлумачення» Памви Беринди. У 1910–1912 роках у Харкові побачила світ російськомовна «Народна енциклопедія наукових і прикладних знань» у 14-ти томах. Уперше про нашу державу розповів довідник 1914–1916 років «Український народ у його минулому і сучасному» за редакцією Ф. Волкова, Михайла Грушевського та Агатангела Кримського. За радянських часів виходила Українська радянська енциклопедія. Але відтоді багато чого радикально змінилося.
Після здобуття незалежності видавництво «Тека» опублікувало УСЕ (Універсальний словник-енциклопедію), над яким працювала поважна редакційна колегія у складі Мирослава Поповича, Івана Дзюби, Неллі Корнієнко, Наталії Мазепи, Наталії Яковенко. Видання стало рідкістю. Наразі вийшло шість томів (із запланованих тридцяти) «Енциклопедії сучасної України».
Пропонована праця Оксани Сліпушко є синтезом понять, імен, фенотипів зі сфер історії, культури, освіти, політики, економіки, фінансів і права. Охоплює різні аспекти життя. Головним завданням видання було представити історичне минуле і сучасне України в усьому розмаїтті давніх подій і нинішніх реалій. За словами Оксани Сліпушко, вибір понять, слів, імен певною мірою є суб’єктивним, хоча вона намагалася розкрити цілісний образ України протягом Х–ХХI ст.
До словника включено «постаті сучасного політичного, державного, культурного життя, діяльність яких, на думку автора, значною мірою вплинула на формування сучасного українського життя, стала певним феноменом»,— йдеться у передмові. Особливий акцент зроблено на іншомовних словах, із якими сучасний громадянин України стикається чи не щодня, особливо в галузі фінансів.
Як на мене, енциклопедичний словник «Україна» прислужиться широкому колу читачів, передовсім школярам і студентам. Буде корисний тим, хто не має достатньо часу на пошуки тлумачень у спеціальних виданнях і томах енциклопедій.

Віра КУЛЬОВА
також у паперовій версії читайте:
  • СЛУЖІННЯ МУЗИЦІ
  • ЯКОЮ БУЛА ХАЗАРСЬКА СТОЛИЦЯ
  • БУДИТЕЛЬ НАРОДНОГО ДУХУ
  • БУДДА, ЩО СПИТЬ 1,5 ТИСЯЧІ РОКІВ
  • НА ПОРТРЕТІ МОНАРХА — РИСИ ЖИВОПИСЦЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».