Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ТОЧКА ЗОРУ
ЧОМУ У НАС НЕ З'ЯВИТЬСЯ ФОНД НОБЕЛЯ
За результатами спеціальних досліджень, протягом першого півріччя поточного року лише близько двох з половиною відсотка своєї законотворчої уваги центральні органи державної влади приділили розвиткові громадських інституцій всіх рівнів.

Наприклад, в Україні юридичні особи досі позбавлені права на об'єднання. Чинним законодавством надається право об'єднуватись тільки фізичним особам, хоча це є порушенням Європейської конвенції прав людини і відповідних рекомендацій Ради Європи.
Неабияким недоліком, що не наближає нас у правовому сенсі до Європи, є те, що громадські організації в Україні мають право захищати лише інтереси суто своїх членів. Це робить проблематичним їхню діяльність у боротьбі з корупцією і фактично припиняє правозахисний рух, створює проблеми з правовим забезпеченням екологічних організацій. Цікаво, що з цього приводу було ухвалено відповідне рішення Європейського суду з прав людини, у якому зазначалось, що така практика в Україні є грубим порушенням громадянських прав.
А скільки років точаться розмови про те, що в Україні досі немає нормального, ефективно працюючого закону про благодійність і доброчинні організації. У нашій державі неможливо створити благодійний фонд за заповітом, подібний до фонду Нобеля. Не існує також змоги створити фонд за заповітом із виділення майна.
Створити за законом в Україні комерційну фірму можливо за п'ять днів. Щоб зареєструвати доброчинний фонд, знадобиться два місяці. Це теж є перешкодою для благодійної діяльності.
Ще одна проблема — податкове законодавство в державі несприятливе. Це нонсенс, але коли у людини трапляється лихо і приватний доброчинний фонд намагається допомогти, за українським законодавством потерпілому, в разі отримання грошової допомоги, слід обов'язково відрахувати державі 15 відсотків, як за отриманий дохід. А це вже ніяк не європейська практика!
Коли навесні у Львові від витікання газу вибухнув будинок, фонд Віктора Пінчука через день готовий був перерахувати кошти потерпілим. Проте він зміг це зробити лише за чотири тижні. Інший приклад: фонд Рината Ахметова після аналогічної трагедії у Дніпропетровську теж мав проблеми з перерахуванням благодійної допомоги. Довелось сплачувати величезні податки саме тому, що фонд зареєстровано в Донецьку. Проте, за європейськими нормами, будь-який зареєстрований місцевий фонд має рівні права на території всієї країни.

Олександр КОЗЛОВСЬКИЙ, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ВИБОРИ: МОВА Й ПОЛІТИЧНІ ПЕРЕВАГИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».