Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ВЕНЕСУЕЛА І РОСІЯ — РАЗОМ
Росія уклала з Венесуелою військово-економічні контракти на великі суми й оголосила, що обидві держави прагнуть до створення «солідної противаги США».

Відомий своїми нападками на Сполучені Штати і капіталізм Уго Чавес прилетів до Москви і негайно вирушив на підмосковну дачу прем’єр-міністра Володимира Путіна. Наступного дня він став гостем президента Дмитра Медведєва на великому полігоні під Оренбургом на кордоні з Казахстаном, де спостерігав за найбільшими після розпаду Радянського Союзу навчаннями російської армії.
Пробувши два дні в Росії під час свого азійсько-європейського турне, Чавес фактично уклав політично-військово-економічний союз з Росією, на який він сподівався впродовж досить тривалого часу. Венесуельський президент не приховував своєї радості. Сповнений вдячності, він сказав Медведєву: «Користаюся нагодою, аби висловити свою повну, хоча й скромну, зате рішучу підтримку діям Росії на Кавказі. Знаємо, як населення Південної Осетії постраждало від нападу Грузії».
Чавес, котрий віддавна намагався залучити російські енергетичні концерни в нафтову промисловість Венесуели, аби замінити ними західні фірми, знову підписав важливі контракти. Росія і Венесуела, наприклад, утворять спільний нафтовий консорціум. Його учасниками будуть російські гіганти «Газпром», «Роснефть», «Лукойл», «Сургутнефтегаз», «ТНК-БП» та венесуельський державний концерн «PDVSA». За планами Чавеса, цей концерн має стати найбільшою нафтовою фірмою у світі. Прогнозується, що він збудує за 6,5 мільярда доларів великий нафтопереробний завод. «Газпром» візьметься також до пошуку нових родовищ нафти біля узбережжя Венесуели. «Перша платформа «Газпрому» розпочне бурові роботи в жовтні»,— пообіцяв Путін.
Раніше «Газпром» і «Лукойл» уже порозумілися з «PDVSA» стосовно видобутку нафти в басейні річки Оріноко, де зосереджено величезні запаси нафти. Але це ще не все. На прийомі, влаштованому на честь Чавеса в Новоогарьові, Путін запевнив, що Росія допоможе Венесуелі виробляти ядерну енергію. «Ми схильні розглянути нашу участь у розвитку мирної атомної енергетики»,— сказав Путін. Не менше, ніж використати російські капітали і технології, Чавес прагне придбати російську зброю. Венесуельський президент упродовж багатьох років намагається антиамериканською риторикою виправдати програму масштабного озброєння, на яке він витрачає мільярди доларів. Цього разу він поїхав з Москви теж не з порожніми руками, отримавши мільярд доларів кредиту на нові закупки російської зброї. Останніми роками він придбав у Росії зброї на 4,4 мільярда доларів, зокрема 24 винищувачі-бомбардувальники Су 30-Мк2 і 100 тисяч автоматів Калашникова. Тепер венесуельський лідер захотів мати ще й підводні човни «Варшав’янка» та системи протиповітряної оборони Тор-М1.
Чавес нарешті почув у Росії те, що його найбільше цікавило, коли він планував третю за останній рік подорож до цієї країни: Москва готова до тривалого стратегічного союзу з Каракасом, щоб ефективно протистояти впливу США.
«Незабаром ми влаштовуємо спільні військові маневри. Це свідчитиме про стратегічну природу наших відносин»,— заявив президент Медведєв. Він мав на увазі листопадові морські навчання в Карибському морі, у яких беруть участь кораблі російського військово-морського флоту на чолі з атомним ракетним крейсером «Петро Великий».
Коли ще два тижні тому Уго Чавес задекларував свій візит до Китаю та Росії як візит до «стратегічних партнерів», прем’єр Володимир Путін зауважив, що Кремль не потребує стратегічних партнерів.
Однак під час візиту крига скресла. У спеціальному комюніке з цього приводу Москва пояснила, що метою співпраці Росії та Венесуели є «формування солідної противаги США». Уже після зустрічі з венесуельським лідером Медведєв проголосив програму великого переозброєння Росії до 2020 року, якою передбачено, зокрема, будівництво нових атомних підводних човнів з ядерними ракетами і систему протиракетної оборони в космічному просторі.
Раніше Чавес побував у Китаї, де також підписав контракти на поставки навчальних військових літаків для своєї армії. Венесуела має намір протягом трьох років потроїти продаж нафти до Піднебесної (до мільйона барелей щоденно). Чавес також узгодив з Пекіном збільшення до 12 мільярдів спільного інвестиційного фонду.
Залишається лише одна суттєва заковичка: Венесуела — один з найважливіших постачальників нафти до США і не має наміру відмовлятися від цього статусу.

Петро ПЕТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • ДУЕЛЬ
  • ГОЛОВНЕ — ЦІНА. НА НАФТУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».