Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
Я-МЕССІ! МЕССІ Я!
Другий тур Ліги чемпіонів УЄФА розчарував українських прихильників футболу. Після позитивного старту «Шахтаря» і «Динамо» хотілося продовження свята, але гірники зазнали однієї з найприкріших поразок в історії, а динамівці ледь врятували нічию у виїзному поєдинку в Стамбулі.

«Браво, федераціє!» на новий лад
Після серії невдалих ігор донеччан у чемпіонаті України майбутнє Мірчі Луческу на капітанському містку «Шахтаря» видається туманним. Дехто навіть стверджував, що поєдинок другого туру групи С Ліги чемпіонів проти «Барселони» буде останнім для румунського фахівця на посаді головного тренера помаранчево-чорних.
Та перед матчем із футболістами зустрівся президент «Шахтаря» Ринат Ахметов. Зустріч відбулася без участі Мірчі Луческу та його помічників, повідомляє Інтернет-видання «Чемпіон» із посиланням на свої джерела. У спілкуванні Ахметова з гравцями головною стала теза, що власник не має наміру звільняти Луческу навіть за поразки від іспанського гранда. Ахметов дав зрозуміти, що Луческу буде тренером як мінімум до початку зими. Президент чемпіонів України також натякнув гравцям, що в разі зміни тренера не всі з них збережуть місця в складі команди, навівши приклад відставки Бернда Шустера і ситуації, що склалася після цього.
Хай там як, а в протистоянні з «Барселоною» «Шахтар» з перших хвилин був гранично мотивованим і дисциплінованим. Розпочали зустріч гірники в такому складі: П'ятов у воротах, захисники Срна, Іщенко, Чигринський, Шевчук, опорні хавбеки Дуляй і Хюбшман, перед ними — бразильський квартет Фернандіньйо, Ілсіньйо, Брандао і Луїс Адріано. Головним сюрпризом від наставника каталонців Хосепа Гвардіоли була відсутність у стартовому складі лідера «Барселони» Леонеля Мессі. Втім, аргентинцеві судилася інша доля — він став джокером, який вирішив долю зустрічі. Від перших хвилин у виїзному комплекті форми на поле РСК «Олімпійський» вийшли такі гравці: Вальдес у воротах, польові гравці Пуйоль, Маркес, Піке, Дані Алвес, Кейта, Туре, Хаві, Іньєста, Анрі, Ето'О.
Каталонці спочатку діяли у звичній манері, довго контролюючи м'яч і намагаючись загострити ситуацію за рахунок високої технічної підготовки та індивідуальної майстерності. Проте ми знаємо, що в складі «Шахтаря» грають не менш обдаровані й технічні футболісти. Став зрозумілий і план Мірчі Луческу: пресинг на півполя, використання на контратаках вільних зон у захисті гостей.
До справжніх загострень доходило нечасто. Перша небезпека виникла поблизу воріт П'ятова, коли Анрі отримав мить для ухвалення рішення і зміг підступно пробити — голкіпер збірної України парирував удар. Майже одразу своїм моментом відповідає «Шахтар», Срна віддає передачу до штрафного майданчика на Фернандіньйо, але удар бразильця блокують.
Перший гол «Шахтар» мав забивати на 38-й хвилині, коли донецькі бразильці провели зразково-показову контратаку. На лівому фланзі захисту гірників Фернандіньйо обікрав свого співвітчизника Дані Алвеса і чітко відпасував на Брандао. Нападник зробив фланговий прохід і віддав передачу в центр на колегу з амплуа Луїса Адріано, який міг і сам пробивати, але помітив, що праворуч мчить Ілсіньйо. Точний пас, Ілсіньйо залишається переграти тільки Вальдеса, та голкіпер якимось дивом переводить м'яч на кутовий.
І все ж господарі відзначилися в першому таймі. На 45-й хвилині Шевчук перехопив м'яч на лівому фланзі поблизу свого штрафного майданчика і довгою передачею вивів на побачення з Вальдесом того ж таки Ілсіньйо. В боротьбі бразилець зміг «відтерти» від м'яча самого капітана каталонців Карлеса Пуйоля і чітко переграв воротаря.
На жаль, втримати перевагу господарі не змогли. Після перерви Хосеп Гвардіола логічно вирішив, що це не той матч, у якому команда може обійтися без свого лідера. Захисники «Шахтаря» знайшли підходи і до Тьєррі Анрі, й до Самуеля Ето'О, тому на полі з'явився Леонель Мессі. Ще на 85-й хвилині гірники вели перед, але невдовзі Андрій П'ятов, який неодноразово рятував команду, витяг м'яч із сітки після власної помилки. Боян Кркіч, котрий вийшов на заміну, прострілив із лівого від воротаря флангу, П'ятов не зміг втримати сферу, а Мессі був до цього готовий — 1:1.
Гравці «Шахтаря» під час гри і Мірча Луческу після матчу намагалися довести, що каталонці в цьому епізоді порушили правила чесної гри, не повернувши м'яч після того, як гірники вибили його для надання допомоги Євгенові Селезньову. «Одразу хочу сказати, що в житті не бачив нічого подібного. Соромно за весь футбол. І за УЄФА, яке обстоює правила фейр-плей... Сказати нічого... Всі бачили те, що сталося, коли м'яч вийшов за межі поля. Наші гравці залишилися стояти на своїх місцях. Помилка нашого воротаря — це брак досвіду. Але що зроблено, то зроблено. Я говорю так, бо від цього залежить моя кар'єра і мене це хвилює».
Англійський рефері Говард Вебб не мав жодних підстав гол не зарахувати. Що заважало гірникам утримати хоча б нічию, вони, мабуть, самі не знають. Натомість знає Леонель Мессі, який на 94-й хвилині гри відгукнувся на розрізну передачу Хаві, вийшов сам на сам із П'ятовим, чітко переграв воротаря, принісши таким чином перемогу своїй команді з рахунком 2:1.
На післяматчевій прес-конференції Мірча Луческу, попри сумне для нього і команди закінчення, зазначив: «Вважаю, матч ми провели добре. Наші футболісти упевнено відіграли. «Барселона» — видатна команда, але потрібно залишатися професіоналами в будь-якій ситуації. Іспанська команда в своєму національному чемпіонаті за гру має 20–25 моментів, а сьогодні вони нічого не створили. Ми перекрили всі зони, тому суперник нічого не міг протиставити. Коли б не те, що сталося на останніх хвилинах, ми б точно перемогли. Якби такий епізод стався в Іспанії, цю команду не випустили б із міста. Їм було б не так просто вилетіти.
— Як Ви оцінюєте гру Чигринського та Іщенка?
— Вони зіграли добре. В Іщенка була лише одна помилка наприкінці матчу, коли через нього пішла атака суперника. Загалом ця пара зіграла добре. Футболіст, який грав у Львові, і який сьогодні показав себе в матчі з грандом,— це два різних гравці. Відчувається прогрес.
— Зараз частими є напружені моменти, особливо наприкінці гри. Можливо, не варто у таких ситуаціях чекати милості суперника і фейр-плей, а грати до кінця за будь-яких обставин?
— Напевно, нам бракує досвіду. Нас ловлять на таких дрібницях... Наша команда була не готова до того, що «Барселона» може так вчинити для реалізації своїх моментів. Ми говорили про це два дні, пригадали гру із «Севільєю» та інші матчі. Донесли до хлопців, що концентрація має бути супермаксимальною, але сталося те, що ви бачили. У них теж молоді гравці, але вони виховані в іспанському чемпіонаті. Нам складніше бути такими ж професіоналами. Можна порівняти помилку П'ятова сьогодні з помилкою Шуста з «Севільєю». Беру всю провину на себе.
Свого часу Мірча Луческу звинувачував у своїх бідах спортивних чиновників. Після одного з невдалих матчів проти «Динамо» румунський фахівець у серцях вигукнув: «Браво, федераціє!» Після гри з «Барселоною» завинили перед Луческу і європейські футбольні функціонери.
В іншому матчі групи С португальський «Спортинг» переграв швейцарський «Базель» з рахунком 2:0. Саме із португальцями гірники проведуть свій наступний поєдинок. «Барселона» з шістьма очками очолила групу, «Спортинг» і «Шахтар» мають по три очки, жодного здобутого бала не має швейцарський чемпіон.

Стамбульські нулі та інші результати
Київські динамівці в другому турі групового турніру Ліги чемпіонів удруге зіграли внічию. Коли два тижні тому вони зробили це в домашньому протистоянні з лондонським «Арсеналом», на адресу команди Юрія Сьоміна лунали мало не дифірамби. Після ще одного очка в Стамбулі в зустрічі з «Фенербахче» залишилися суперечливі враження: нульова нічия на полі суперника ніби й непоганий результат, але в такого опонента можна було виграти. З іншого боку, за грою в другому таймі віце-чемпіони України могли заслужити і на поразку, але гідних аргументів у арсеналі турецького клубу не знайшлося.
Зрештою, другий тур у групі G остаточно визначив орієнтири: «Арсенал» розгромив «Порту» з рахунком 4:0 (голи забивали Робін ван Персі й Еммануель Адебайор — по два кожен) і підтвердив статус фаворита (в активі «гармашів» стало чотири очки). За друге місце і путівку до Кубка УЄФА боротимуться португальський, турецький і український клуби. В активі «Порту» залишилося три очки, динамівці здобули два, нічия з командою Юрія Сьоміна стала першим позитивом для стамбульських підопічних іспанця Луїса Арагонеса.
Другий тур Ліги чемпіонів виявився не менш багатим на сенсації, ніж перший. Групу В після чергових матчів очолили міланський «Інтер» і... кіпрський «Анортосіс» (у активі обох команд — по чотири очки). Греків-кіпріотів у нинішньому сезоні можна назвати фахівцями з гри проти континентальних співвітчизників. У третьому кваліфікаційному раунді команда, що грає в столиці Нікосії, але представляє місто Фамагуста (яке до речі, залишилося на турецькій частині розділеного міжетнічним конфліктом острова), залишила за бортом найпрестижнішого клубного турніру Європи пірейський «Олімпіакос», а в другому турі групового турніру «Анортосіс» переграв афінський «Панатінаїкос» (3:1). В іншому матчі групи «Інтер» розійшовся миром із «Вердером» — 1:1.
У групі А скромний румунський «Клуж» вистояв у домашньому матчі з «Челсі» — 0:0, а «Бордо» програв «Ромі» (1:3). У квартеті D зафіксовано такі результати: «Ліверпуль» — ПСВ — 3:1, «Атлетико» — «Марсель» — 2:1; у групі Е «Ольборг» програв «Манчестер Юнайтед» — 0:3, а «Вільярреал» мінімально переграв «Селтик» — 1:0; у групі F матчі закінчилися миром: «Фіорентина» — «Стяуа» — 0:0, «Баварія» — «Ліон» — 1:1. Ще одна несподіванка в групі Н: білоруський БАТЕ вів перед у протистоянні з туринським «Ювентусом» із рахунком 2:0, але втримати перевагу не зміг — 2:2; в іншій зустрічі цього квартету «Зеніт» поступився «Реалу» — 1:2.
також у паперовій версії читайте:
  • МАЙЖЕ ПРИЗЕР АНДРІЙ ГРИВКО
  • «ФОРМУЛА-1»: ДЕБЮТ НІЧНОГО СІНГАПУРА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».