Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ПОЛІТИКА
ТАК ХТО КОГО «ХОЧЕ»?
Чи не найзнаковішою фразою минулого політичного тижня стало «привітання» спікера Арсенія Яценюка під час відкриття одного з пленарних засідань: «Сьогодні в жодного депутата немає дня народження, відтак жодних гарних новин немає». Або такий шедевр спікерської думки про бажання депутатів формувати коаліцію: «Ви так мене, куме, хочете, як я вас боюся...»

Схоже, що пан Яценюк серйозно претендує на звання найбільшого «златоуста» сучасної української політики, до якої нині не так просто добирати епітети. Адже починаючи з 2 вересня, коли БЮТ і Партія регіонів провели проти Президента Віктора Ющенка свій законодавчий «бліц-кріг», політичні «гойдалки» так часто змінювали свій напрямок, що у виборців аж закрутилася голова.
Тиждень, що минув від часу виходу в світ нашого попереднього номера, ще більше урізноманітнив ситуацію навколо потенційної парламентської коаліції. Бо ж іще минулого четверга у кулуарах ходили наполегливі чутки: більшість у складі БЮТ, «Нашої України — Народної самооборони» та блоку Литвина близька, як ніколи.
Однак у вихідні «трійка» знову пересварилася і політологи почали активніше «сватати» БЮТ до «шлюбу» з Партією регіонів. А ще більше — усіх політиків без винятку — до позачергових виборів. Наприклад, політолог Віктор Небоженко (вочевидь, бажаючи поконкурувати з Арсенієм Яценюком) зронив таку сакраментальну фразу: вибори невідворотні, як новий рік.
Початок нинішнього пленарного тижня також не надто додавав оптимізму прихильникам відродження демократичної коаліції у новому «троїстому» форматі. По-перше, в останній день вересня та перший день жовтня пленарні засідання починалися традиційно — о 10-й ранку спікер Арсеній Яценюк відкривав засідання і, пославшись на відсутність порядку денного, запрошував лідерів фракцій до свого кабінету на консультації.
Там (знову-таки за традицією) порядок дня формувався з пропозицій БЮТ і Партії регіонів, що неабияк дратувало «Нашу Україну — Народну самооборону». А от у спічрайтерів двох найбільших парламентських фракцій (останнім часом їхню роль виконують Олександр Єфремов у «регіоналів» та Іван Кириленко у бютівців) навіть тональність збігалася. Мовляв, добре, що парламент, нарешті, почав працювати і ухвалювати потрібні суспільству закони. Для демонстрації своєї правоти зазвичай наводяться документи про підвищення престижності шахтарської праці та про дорожній рух.
Не минув непоміченим й один із раундів переговорів зі створення коаліції трьох (БЮТ, «Наша Україна — Народна самооборона» та блок Литвина). На ньому відбулася ду-у-уже емоційна бесіда між лідером «НУ— НС» В’ячеславом Кириленком та одним із активістів БЮТ Андрієм Кожемякіним. А вже потім представники обох «уламків» колишньої коаліції вправлялися у риториці, звинувачуючи один одного та виправдовуючи себе.
Словом, усе свідчило, що переговори зі створення нової коаліції успішно прямують до глухого кута. Аж раптом позавчора після урядового засідання Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що усі (!) ультиматуми, що висуває «Наша Україна — Народна самооборона» до БЮТ, її фракція беззастережно... приймає. Нагадаємо, досі Юлія Володимирівна та її «десниця» у Верховній Раді — Іван Кириленко й інші бютівські достойники заявляли: мови ультиматумів вони не сприймають.
Далі більше. В інтерв’ю одному з телеканалів вона заявила, що її фракція готова «хоч завтра» проголосувати за скасування нелюбих президентському серцю законопроектів. Це закони, на які Віктор Ющенко наклав вето: про Конституційний Суд, про Кабмін, про СБУ та про слідчі комісії. Плюс два документи, ухвалені в першому читанні: про референдуми і про державну службу.
Цікаво, що глава держави у відповідь на несподівану готовність прем’єра до діалогу з ультиматумами відреагував приблизно так: нехай Тимошенко і БЮТ продемонструє це власними справами. Воістину, звучить по-ющенківському! Пригадуєте одне з передвиборних гасел чинного Президента: «Не словом, а ділом!»? На жаль, у Віктора Андрійовича із реалізацією цього постулату вийшло не надто. Можливо, хоча б від своєї опонентки доб’юсь чогось більш путнього...
Тож після цього від учорашнього пленарного дня спостерігачі чи не вперше від моменту початку кризи почали бодай чогось очікувати. Ситуація підігрівалася ще й тим, що вже сьогодні — 3 жовтня — минає місяць від моменту оголошення фракцією «Наша Україна — Народна самооборона» про свій вихід із коаліції. Отже, вважає низка експертів, у Віктора Ющенка з’являється право для розпуску Верховної Ради. Хоча більшість політиків схиляється до думки, що таке право Президент отримає не раніше 16 жовтня, тобто коли спливе місяць від моменту офіційного оголошення спікером Яценюком про розпад коаліції.
Однак, попри багатообіцяючі заяви, учорашнє засідання розпочалося так само, як і попередні. Арсеній Яценюк заявив, що узгодженого порядку денного знову немає і, як завжди, повів голів фракцій до свого кабінету.
Перерва затяглася, однак близько 13-ї години віз таки зрушив із «мертвої точки». Чотири закони у редакції «від 2 вересня», тобто про Кабмін, про Конституційний Суд, про СБУ та про слідчі комісії таки вдалося скасувати. Що, власне й потрібно було Президентові.
Згодом черга дійшла до двох інших конфліктних законопроектів — про держслужбу та про референдуми. Їх, нагадаємо, було схвалено лише у першому читанні. Тут стався казус. Бо законопроект про держслужбу ліквідувати погодилися 226 парламентарів, а от із референдумом вийшов прокол — більше 225 голосів табло не витискало, хоч умри. Навіть попри те, що спікер двічі ставив на голосування питання про повернення до розгляду цього питання.
Арсенію Яценюку довелось оголошувати про закриття засідання. Як він пояснив, задля продовження консультацій. Отже, можливо, щось нове в коаліціяді відбудеться вже найближчим часом. Хоча... Скажімо, Віктор Ющенко відразу після скасування згаданих нелюбих його серцю документів висловив побоювання, що згодом їх знову можуть ухвалити. Так що... Зрештою, про міцність потенційної коаліції справді вести мову не доводиться. Отже, шоу триває?..

Ярослав ГАЛАТА
також у паперовій версії читайте:
  • БЮДЖЕТНИЙ «ГАМБІТ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».