Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
НА БЕЗПЕЦІ НЕ ЗАОЩАДЖУЮТЬ

Утім, зачекаємо висновків слідства. Поки їх немає, директор департаменту утилізації компонентів ракетного палива, ракет і боєприпасів Міністерства оборони Анатолій Сосновський провів брифінг, нагадавши про проблеми, які провокують подібні надзвичайні ситуації.
— Зараз на 136 складах Збройних сил України зберігається понад мільйон 340 тисяч тонн боєприпасів, із яких понад 470 тисяч тонн потребують негайної утилізації,— сказав Анатолій Сосновський.— Але для проведення відповідних робіт не вистачає коштів. Наприклад, у 2006–2007 роках на їхнє знищення виділяли тільки 30 відсотків запланованих сум. Не краще фінансування і цього року: замість передбачених концепцією Державної програми утилізації 366 мільйонів гривень, в бюджет «закладено» лише 133 мільйони.
Утилізація тонни боєприпасів обходиться приблизно в 10 тисяч гривень. Тож неважко підрахувати, зважаючи на існуючі обсяги фінансування, що для вирішення зазначеної проблеми потрібно більш ніж 35 років. Нині в Україні немає жодного арсеналу чи складу, на яких би умови зберігання боєприпасів відповідали б установленим нормам і стандартам. Адже на їхнє облаштування виділяється обмаль коштів.
Анатолій Сосновський навів й інші цікаві цифри та факти. Він, зокрема, нагадав, що кошти з державного бюджету, призначені для утилізації смертоносних скарбів, розподіляються між трьома відомствами: МО, МНС і Національним космічним агентством України. Із майже 51 мільйона гривень, призначених військовому відомству, воно отримало (станом на серпень) менше 17 мільйонів.
Пожежа знищила 120 місць зберігання боєприпасів, залишивши неушкодженими лише 15. Чимало снарядів, що «порозліталися», не вибухнули. Тепер справа за саперами: вони мають знешкодити їх, очистивши навколишню територію.

також у паперовій версії читайте:
  • «ДОВЕДЕТЬСЯ ТУТ І ВІКУ ДОЖИВАТИ...»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».