Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
БЛИЗЬКИЙ СХІД ЧЕКАЄ
Тема близькосхідних суперечностей залишається центральною під час нинішніх дебатів між претендентами на посаду президента США від Демократичної та Республіканської партій. Відповідно Барак Обама і Джон Маккейн вже розставили акценти щодо свого можливого курсу на Близькому Сході.

Зокрема, Обама виступає за прискорення палестинсько-ізраїльського врегулювання, але з максимальним урахуванням ізраїльських інтересів. Такої позиції дотримується і Маккейн. Натомість погляди кандидатів щодо іракської політики США є протилежними. Барак Обама виступає за прискорене згортання іракської операції, що має звільнити військові ресурси, які, на думку кандидата демократів, потрібно використати для остаточної перемоги в Афганістані.
Натомість Джон Маккейн послідовно захищає іракську й афганську політику адміністрації Джорджа Буша. Він вважає, що Сполучені Штати мають максимально тривалий час залишатися в Іраку. При цьому більшу відповідальність за афганську операцію, на думку Маккейна, мають взяти союзники США по НАТО. Зрозуміло, що позицію Маккейна найбільше підтримує поки що чинна американська адміністрація.
Під цим кутом зору можна розглядати і черговий вояж до країн Близького Сходу державного секретаря США Кондолізи Райс. Своє турне вона розпочала з Ізраїлю. Тут її застала неприємна звістка про визнання Росією незалежності Абхазії й Південної Осетії. Реагуючи на це, Райс під час зустрічі з палестинським президентом Махмудом Аббасом заявила, що зазначені дії Росії є незаконними. Однак про розкол серед палестинців свідчить те, що про визнання цих республік заявило палестинське терористичне угруповання «ХАМАС», яке керує сектором Газа. Ці події засвідчили, що перспектива створення незалежної Палестинської держави до кінця періоду перебування при владі адміністрації Джорджа Буша стала фантастичною. Цьому не допомогло навіть поступливе рішення уряду Єхуда Ольмерта щодо звільнення кількох десятків палестинських в’язнів, які зобов’язалися припинити збройну боротьбу проти Ізраїлю. Це рішення розкритикували опозиційні ізраїльські політики на чолі з Беньяміном Натаньяху. Зрештою, після обрання у середині вересня нового лідера правлячої партії «Кадіма» Сполученим Штатам доведеться починати переговорний процес із новим прем’єр-міністром Ізраїлю з чистого аркуша.
Так само непростим був візит Кондолізи Райс до Багдада. Іракський прем’єр-міністр Алі аль Малікі наполягає, аби США погодилися на домовленості про виведення американських військ з Іраку до 2011 року. Однак Джон Маккейн виступає за перебування американських військ у Іраку ще сто років. А Барак Обама хоче їхнього виведення приблизно у період до 2011-го. Отже, стратегічні рішення щодо близькосхідних проблем ухвалюватиме вже нова американська адміністрація.
також у паперовій версії читайте:
  • РОСІЯ КОНСОЛІДУЄ СОЮЗНИКІВ
  • ВІДНОВЛЕННЯ ДІАЛОГУ ПО КІПРУ
  • ЧЕЙНІ РЯТУЄ ГУАМ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».