Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
«ПРИМОРОЗКИ» У ВІДНОСИНАХ ЄС — РОСІЯ
З ініціативи французького президента Ніколя Саркозі 1 вересня 2008 року відбувся надзвичайний саміт Європейського Союзу. Головне питання порядку денного — визначення спільної позиції щодо підсумків операції Росії з «примушення до миру» Грузії. Наслідком цього стало офіційне російське визнання незалежності Абхазії та Південної Осетії. Кремль вважає, що таким чином він дав відповідь на підтримку більшістю країн Європейського Союзу незалежності Косова. Втім, за дії щодо Грузії Росію розкритикувало навіть Косово.

Щоправда, як і у косовському випадку, стосовно грузинської проблеми ЄС не зміг досягнути консолідованої позиції.
Укотре виявився традиційний поділ Європи на «стару», яка займає обережну позицію з приводу ізоляції Росії й нехтування її інтересами, та «нову», що безумовно стоїть на американських позиціях. Зокрема, особливо послідовну антиросійську позицію займають Польща, Литва, Латвія, Естонія, які на саміті наполягали на негайному запровадженні жорстких економічних і політичних санкцій проти Росії. Їх цілковито підтримала Велика Британія. Обережнішу точку зору виявила бундесканцлер Ангела Меркель та італійський прем’єр-міністр Сільвіо Берлусконі. Прагматичні європейські політики вважають, що запровадивши повномасштабні економічні санкції проти Росії, Євросоюз ударив би по власних енергетичних інтересах. Адже російська економіка надто серйозно інтегрована у світову економіку, аби остання могла ізолювати від себе Росію, не завдаючи собі неприйнятних збитків, які не можна компенсувати політичними перевагами.
За цих обставин компроміс на надзвичайному саміті Європейського Союзу був можливий лише з приводу політичних санкцій щодо Росії. Передовсім ЄС підтримав територіальну цілісність Грузії. Хоча реальних механізмів для його відновлення, крім війни з Росією всього західного світу, немає. Проте такий варіант розгортання подій на означеному етапі неможливий.
Єдине, чого США та Грузія змогли домогтися від Євросоюзу — це відкладання на невизначений час завершення вступу Росії до Світової організації торгівлі. Ще одним дипломатичним наслідком запровадження санкцій проти ФР була блокада переговорного процесу щодо підготовки нової стратегічної угоди про співпрацю між ЄС і Росією. Таким чином, наслідки визнання незалежності Абхазії й Південної Осетії нанесли Росії неабияких збитків на європейському дипломатичному напрямі. Втім, рано чи пізно європейська та російська дипломатія будуть змушені шукати вихід із глухого кута, в якому опинилися їхні відносини. Всі інші альтернативні варіанти завдадуть великих збитків стратегічним інтересам як Європейського Союзу, так і Росії.
також у паперовій версії читайте:
  • ПРИДНІСТРОВСЬКИЙ ВУЗОЛ
  • РЕСПУБЛІКАНЦІ ВИСУНУЛИ КАНДИДАТУРУ МАККЕЙНА
  • ГААГА РОЗСУДИТЬ
  • ФІНЛЯНДІЯ ПРАГНЕ В НАТО?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».