Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ЗАХИСТ... ПРО ВСЯК ВИПАДОК
Польща таки підписала договір про створення на своїй території бази ракет ПРО. У Варшаві держсекретар США Кондоліза Райс підписала угоду разом зі своїм польським колегою Радеком Сікорським.

Угоду підписали після складних переговорів між Польщею і Сполученими Штатами. Стосовно договору існували розбіжності у польському керівництві — між президентом і прем’єром. Прем’єр хотів додаткового фінансування польської армії з боку США, президент був готовий розмістити базу ПРО без цих додаткових умов.
Порозуміння має ще бути ратифікованим у сеймі, але, за словами Сікорського, міністра закордонних справ Польщі, з цим проблем не буде.
У передвиборній риториці Обама обіцяв скоротити асигнування на «невипробувану систему». Та сподівання, що американська сторона перегляне після наступних виборів рішення про розгортання ПРО, не мають підстав, бо ідея ПРО тягнеться ще від президентства Рональда Рейґана. А в США немає традиції, щоб новообраний президент відмовлявся від договорів свого попередника.
Угода означає поглиблення союзницьких зв’язків між Сполученими Штатами і Польщею. Прем’єр Польщі Дональд Туск заявив, що «безпеки ніколи не буває забагато».
Аби не дратувати Росію, а точніше продовжувати переконувати у тім, що ПРО не спрямована проти неї, Польща передбачає допуск на базу російських офіцерів, але взамін за допуск польських офіцерів на бази у Калінінграді.
Польщі вдалось домогтись від США розміщення батареї «Патріотів», сучасних систем ППО, разом із 110 військовослужбовцями. Вашингтон після деяких вагань погодився на постійне розміщення цих ракет. База становить польську власність, буде польський командир бази. Батарея «Патріотів» розташується біля Варшави вже наступного року.
Росія одразу відповіла, що дасть асиметричну відповідь замість вербальних протестів. Та, здається, підписання договору ще раз показало Кремлю, що його політика особливого статусу викликає все більший спротив Заходу. А особливо стара, як світ, тактика Москви щодо використання розбіжностей поглядів між євроатлантичними союзниками у своїх інтересах.
Очевидно, що договір не був би підписаний в серпні, якби не агресія Росії проти Грузії. Останні дії Кремля викликали стурбованість у польському суспільстві. Нині 67% поляків підтримують розміщення бази ПРО, тоді як до російської агресії в Грузії більше половини громадян були проти створення бази ПРО.
Отже, зроблено крок до встановлення елементів третього позиційного району ПРО у Європі.
Держсекретар США Кондоліза Райс під час підписання заявила: «Польща — союзник США на таких самих правах, як Велика Британія». Це — сильні слова. Країни також підписали декларацію про стратегічну співпрацю обох держав. «Це порозуміння двох держав, поза всяким сумнівом, дасть змогу обом країнам відповісти на виклики ХХІ століття»,— заявила Райс.
Керівництво обох держав вважає договір щодо ПРО успіхом. Так само, після агресії Росії в Грузії, вважає більшість поляків.
Москва вельми обурюється і вустами своїх генералів погрожує. Але нині, крім маргіналів, у Європі ніхто не виступає проти елементів ПРО. Залякування і розмови про асиметричну відповідь — пропагандистські штучки, бо військовий бюджет США більший, ніж військові бюджети наступних 20 країн світу разом узятих. Тому американська армія воює не тільки кількісно, вона володіє найпередовішими технічними і тактичними методами, а бризкання слиною опонентів нікого насправді не лякає.
На жаль, у Росії надзвичайно мало тверезомислячих політиків, які думають про людину, а не про абстрактні категорії «Великої Росії». Тому поки там не спаде мілітаристський чад, ніхто не наважується аналізувати ризики, в зону яких увійшла РФ після агресії в Грузії.
також у паперовій версії читайте:
  • МІЖ СХОДОМ І ЗАХОДОМ
  • ХОДОРКОВСЬКИЙ ЩЕ ПОСИДИТЬ
  • КОМУ ДІСТАНЕТЬСЯ «ТОРГОВЕЦЬ СМЕРТЮ»?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».