Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ПРОЩАВАЙ, ПЕКІН! ПРИВІТ, ЛОНДОН!
XXIX літні Олімпійські ігри в Пекіні закінчилися. Прийшла пора підбити підсумки і поміркувати над тим, чим вони вразили, чим сподобалися, а що не викликало захоплення. Тож ще раз пройдемося по олімпійському Пекіну.

Дороги
Найперше, що кинулося у вічі шляхом із аеропорту, це дороги. Перефразовуючи цитату, «Театр починається з вішалки, а країна — з доріг». У Пекіні вони найвищої якості. До того ж, вразила відсутність правил дорожнього руху. Ні, вони, напевно, є, але їх ніхто не дотримується. Діє таке правило: «Якщо ти мене бачиш, повинен ужити всіх заходів, щоб не допустити зіткнення», машини не включають габарити, поворотники. Знаєте, що найцікавіше, я не бачив жодної аварії. Місто, яке займає одне з перших місць у світі по «закупорках» на дорозі, позбулось їх на час олімпіади! Протягом двох місяців аж до 20 вересня автомобілісти уважно стежитимуть за календарем: по парних днях виїзд дозволений лише машинам із парними номерами (тобто тим, чий номер закінчується на парну цифру), по непарних — навпаки. Правило не стосується автомобілів спецпризначення, громадського транспорту і таксі. На дорогах був створений реверс із олімпійськими кільцями для машин, що обслуговують олімпіаду, у кожної такої машини спеціальна смуга, жодна машина не заїжджала на реверс, не маючи знаку олімпіади. Міські автобуси — окрема тема, хотілося їхати не виходячи: кондиціонер, зручні крісла, м’який рух.

Гостинність
Усміхаються — всі. Як каже Михайло Задорнов: «Наша нація не може посміхатися 24 години на добу», а вони можуть. Немає значення, чи перевіряють в аеропорту багаж або роздивляються акредитацію, усмішка стала візитною карткою Пекінської олімпіади.

Безпека
Перевіряли всіх і вся. Вийти з готельного номера із закоркованою пляшкою мінеральної води виявилося не реально, на виході знову-таки з усмішкою просили розкрити і відпити ковток. Повертаючись в один з днів зі стадіону, журналісти попросили зупинити біля олімпійського парку, однак водій відповів: «Не маю на це розпорядження». Мій приятель з федерації, який акредитований в Олімпійському селищі, вирішив зі мною зустрітися і під’їхав на таксі до охорони, яка стерегла медіа-містечко, його не впустили — немає акредитації. По всьому місту в одностроях стоять військові, не рухаючись. Водночас пересування містом — вільне.

«Чисте повітря»
Довго не було зрозуміло, коли минуть хмаринки, лише третього дня усвідомили, що «хмаринки» вічні — це смог. Це при тому, що «закупорок» стало значно менше. Увечері машин майже не видно, а вночі туманне небо здається чистим. Багато пасажирів пересіли в метро і автобуси. За прогнозами експертів, понад три мільйони машин зникли з доріг міста. Для комфортного перебування туристів на території Китаю було вирішено закрити деякі фабрики і обмежити виробництво, а хімічні підприємства зобов’язані скоротити кількість викидів у атмосферу на 30%. За змінами повітря стежили експерти спеціального бюро із захисту навколишнього середовища. Його станції розташовані в Пекіні й ще на вісімнадцяти ділянках. Це — єдина проблема, яка так і не була вирішена працелюбними китайцями. Смог супроводжував всю олімпіаду.

Олімпійські талісмани
Якби у всіх ЗМІ не розповіли, що це, ніхто не зрозумів, що ляльки втілюють чотири найпопулярніших у Китаї види тварин — Рибу, Панду, Антилопу і Ластівку. П’ята лялька символізує Вогонь, або Олімпійський факел. Ім’я Риби — Бей Бей, Панди — Цін Цзін, Вогню — Хуань Хуань, Антилопи — Інін і, нарешті, ім’я Ластівки — Ніні. Примітно, що при формуванні складів цих імен виходить фраза «Бей Цзін Хуань Ін Ні», що перекладається як «Пекін вітає вас!». Кожна лялька бере свій початок в одному з п’яти елементів природи, що відображене в химерних головних уборах Фува. Залежно від тієї стихії, яку лялька представляє, на голові у неї прикраса з морськими, лісовими, вогненними, тваринними або небесними мотивами, зображеними в традиційному китайському стилі. Що примітно, ціни на ляльки були піднебесні, 8 у. о. за маленький екземпляр.

На межі реальності
Деякі фрагменти відкриття Олімпіади виявилися китайською підробкою. Організатори дійства зізналися, що певні моменти шоу були записані наперед із використанням тривимірних комп’ютерних моделей. Так, 29 вогненних слідів, які 8 серпня з’являлись у пекінському небі з феєрверків у напрямку до стадіону «Пташине гніздо», були частково змонтовані. Як з’ясувалося, сліди були справжніми, але те, що побачили телеглядачі по всьому світу, виявилося записаним наперед або змодельованим на комп’ютерах. Представник оргкомітету Вонг Вій зізнався, що вони «надали телебаченню деякі наперед записані моменти церемонії. Це було зроблено для збереження ефекту дії, що театралізується, а також зручності телекомпаній. Так часто роблять на будь-яких великих заходах». «Наперед зняті відеоматеріали також використовувалися через погану видимість увечері в день відкриття. Ми зробили все від нас залежне, щоб створити все так, аби макети виглядали як справжні. Більшість глядачів не відчула різниці»,— зазначив Вій.
Як сказав керівник групи із забезпечення візуальних ефектів на церемонії Гао Ксяолонг, на створення 55-секундного послідовного ряду кадрів потрібно майже рік. Фахівці провели колосальну роботу для того, щоб все виглядало як у реальності. Для цього вони послухали поради Пекінського метеорологічного бюро про те, як відтворити туман від вечірнього міського смогу і досягти візуального ефекту тремтячої камери, який повинен викликати враження зйомки з вертольота. «Побачивши, як це спрацювало, можу сказати, що все пройшло класно порівняно з феєрверками, які були насправді,— сказав він.— Але чимало глядачів вирішили, що все знімали вживу, і наша місія виконана». Увечері 8 серпня тільки в одному Китаї телетрансляцію церемонії відкриття ігор у Пекіні дивилися загалом 840 мільйонів чоловік.
На цьому список підробок не завершується. Як стало відомо, симпатична китайська дівчинка Лін Мяоке, котра зачарувала весь світ виконанням «Оди батьківщині» на церемонії відкриття, насправді відкривала рот під фонограму. За неї співала інша юна китаянка — семирічна Ян Пейі. Організатори шоу повідомили, що її тримали за кулісами тому, що вона не підійшла за зовнішніми стандартами: надто гладка особа». «Після кількох репетицій ми вирішили використовувати зовнішність Лін Мяоке і голос Ян Пейі,— сказав музичний директор шоу Чень Циган в інтерв’ю пекінському радіо.— Ми зробили це тому, що повинні ставити інтереси нашої країни понад усе. У дівчинки, що з’являється на картинці, має бути бездоганний вираз обличчя, вона повинна викликати в людях приємні відчуття». Виявляється, і в столиці Китаю можливі китайські підробки, нехай навіть вищої якості. Багато жителів були не в захваті від церемонії відкриття Олімпіади-2008. Вони вважають, що вона була орієнтована на європейського глядача, а не на китайську аудиторію.

Скарбничка України
На Олімпіаді-2008 були розіграні 302 комплекти нагород. Перше місце в неофіційному командному заліку посіла збірна Китаю (51 золота медаль). Другими стали американці (36 нагород вищої якості), а третє місце зайняла команда Росії.
Збірна України в неофіційному командному заліку Олімпіади має одинадцяте місце у медальному заліку. В активі української збірної 7 золотих, 5 срібних і 15 бронзових медалей.
Варто пригадати тих, хто на цих іграх прославив, не побоюся цього слова, нашу країну.
БОКС: «золото» — Василь Ломаченко, «бронза» — В’ячеслав Глазков.
ВІЛЬНА БОРОТЬБА: «срібло» — Василь Федоришин, Андрій Стадник, «бронза» — Ірина Мерлені, Тарас Данко.
ГРЕКО-РИМСЬКА БОРОТЬБА: «бронза» — Армен Варданян.
ВЕЛОСИПЕДНИЙ ТРЕК: «бронза» — Леся Калитовська.
СПОРТИВНА ГІМНАСТИКА: «бронза» — Олександр Воробйов.
ХУДОЖНЯ ГІМНАСТИКА: «бронза» — Ганна Безсонова.
ВЕСЛУВАННЯ НА БАЙДАРКАХ І КАНОЕ: «золото» — Інна Осипенко-Радомська, «бронза» — Юрій Чебан.
ДЗЮДО: «бронза» — Роман Гонтюк.
ЛЕГКА АТЛЕТИКА: «золото» — Наталія Добринська, «срібло» — Ірина Ліщинська, «бронза» — Олена Антонова, Денис Юрченко, Наталя Тобіас.
СТРИБКИ У ВОДУ: «бронза» — чоловіча збірна — Ілля Кваша, Олексій Пригоров.
СУЧАСНЕ П'ЯТИБОРСТВО: «бронза» — Вікторія Терещук.
СТРІЛЬБА З ЛУКА: «золото» — Віктор Рубан.
КУЛЬОВА СТРІЛЬБА: «золото» — Артур Айвазян, Олександр Петров, «срібло» — Юрій Сухоруков.
ВАЖКА АТЛЕТИКА: «срібло» — Ольга Коробка, «бронза» — Наталія Давидова.
ФЕХТУВАННЯ: «золото» — жіноча збірна із фехтування на шаблях у складі Ольги Харлан, Олени Хомрової, Ольги Жовнір і Галини Пундик.

Ось деякі вислови наших олімпійців.
Василь Федоришин: «І зараз не розумію, чому судді дали лише одне очко за мій прийом. Я був переконаний, що поставлять три бали. Але коли побачив рішення рефері, від здивування на секунду забарився, зробив крок назад і суперник провів прийом. Що, мабуть, вирішило результат поєдинку. Хоча Батиров мене анітрохи не здивував. Я чекав від нього більшого»,— розповідає Федоришин.
Відразу після нагородження спортсмен зняв нагороду і тримав її в руках, хтось із журналістів запитав: «Василь, чого зняли нагороду?». «Медаль... я думаю, зараз не має особливого значення, де вона,— ледь добираючи слова, говорить Федоришин.— Я засмучений. До Пекіна їхав тільки за «золотом». Я на всі змагання їду тільки за перемогою, інакше б на килим не виходив. Отже, радіти немає чого. Було б «золото», були б інші емоції». «Так ви завтра прокинетеся і зрозумієте, наскільки цінне олімпійське «срібло»,— підбадьорювали земляка. «Та ні, ви мене погано знаєте». «На подіумі у вас обличчя було замислене, про що думки?». «Про Лондон-2012. Треба продовжувати тренуватися, щоб таки стати олімпійським чемпіоном»,— зазначив Федоришин.
Андрій Стадник: «Я засмучений. Програв, що тут ще скажеш,— говорить Андрій.— Напевно, мені не вистачило якогось внутрішнього пориву, щоб вирвати перемогу у Шахіна». Хоча водночас Андрій погоджується, що міг не потрапити на п’єдестал. «Бронзова медаль моєї дружини Марії, котра виступає за збірну Азербайджану, мене якоюсь мірою підбадьорила. Додала стимулу. Приємно, що у нас в сім’ї така конкуренція за олімпійські нагороди!». До речі, до одруження Андрій і Марія були майже однофамільцями. «Марія узяла у мене тільки одну букву «и», її дівоче прізвище Стаднік»,— говорить Андрій.
Олександр Воробйов: «Я чекав, що буде медаль. Для цього потрібно було зробити свою програму. З цим впорався, а ось зіскакування не вийшло. Зробив невеликий крок, і це коштувало мені срібної нагороди. Але «бронза» теж добре, виходить, підтвердив звання чемпіона Європи, адже програв лише китайцям. Друге місце зайняв Вій Янг, але зробив він чимало помилок. Оскільки змагання проходять у Пекіні, то йому підтягли оцінку. Другим мав бути я. Мій виступ судді оцінили об’єктивно, а ось суперника...».
— Що насамперед зробите на батьківщині?
— Візьму дружину, дитину і поїдемо на Чорне море. Я з нового року на базі сидів, лише одного разу вирвався на день народження дружини. Потрібно відпочити, а потім знову в бій. У жовтні вже будуть старти Кубка світу. Напевно, вставлю новий, складніший елемент до своєї програми. Який — секрет. Ось ваші китайські колеги записують мої слова.
Олена Хомрова: «Низкий уклін усім вболівальникам, вони нам дуже допомогли».
Олімпійський чемпіон із кульової стрільби українець Артур Айвазян присвятив перемогу своєму тренерові Вадиму Клименку.
«Напередодні я відчував, що це мій день, тому, коли виходив на стрільбу, у мене був чіткий план на кожен постріл. Лише один раз я припустився невеликої помилки, не прорахувавши силу вітру. Був налаштований на перемогу, тому не звертав уваги на суперників, лише витримка і настрій на боротьбу дали змогу показати гарний результат — 599 очок.

Відкриття і закриття ігор
На цих шоу вразила масовість, феєрверки, синхронність виконуваних фігур. Закриття церемонії було не менш видовищним, ніж відкриття. Український прапор на закритті ігор ніс Василь Ломаченко, новоспечений олімпійський чемпіон із боксу у ваговій категорії до 57 кг. На урочистому заході були присутні відомі люди, у тому числі голова КНР Ху Цзіньтао. Під час урочистості були виступи артистів, парад країн, що брали участь в Олімпійських іграх у Пекіні. Церемонія закриття олімпіади завершилася загальними танцями і фантастичним феєрверком над столицею Китаю. Надовго гості Піднебесної запам’ятають ігри.

Епілог
Тож змагання завершились, олімпійський прапор спущено, а головний вогонь ігор-2008 погашено. Спортсмени і журналісти роз’їхалися по своїх країнах. У душі залишилися теплі відчуття від великої, дружної, гостинної країни. Прощавай, Пекін! Привіт, Лондон!

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».