Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
НАШ ТАНДЕМ — У ЧЕМПІОНСЬКІЙ ЛІЗІ!
Київське «Динамо» і донецький «Шахтар» у блискучому стилі подолали останній кваліфікаційний раунд Ліги чемпіонів УЄФА і вийшли до групового турніру. Вітчизняні гранди декласували московський «Спартак» і загребське «Динамо». Чемпіонам України в протистоянні з найкращою командою Хорватії не довелося докладати максимум зусиль — вистачило переваги в індивідуальній майстерності й організації гри. Натомість віце-чемпіони в обох зустрічах із найпринциповішим ще з радянських чемпіонатів суперником грали натхненно і двічі розгромили групу футболістів у червоно-білій формі.

Два тижні тому динамівці провели зі «Спартаком» «операцію з примушування до вильоту з Ліги чемпіонів» на його ж території. «Біло-синім» цього здалося замало, і рахунок 4:1 на користь киян зафіксувало ще й табло стадіону «Динамо». Наставник українського клубу Юрій Сьомін докорінно не змінював переможний склад: замість Олександра Шовковського у ворота став молодий Станіслав Богуш, на лаві для запасних залишився Андрій Несмачний. У захисті зіграли Бадр Ель Каддурі, Папе Діакате, Тарас Михалик і Бетао, у півзахисті разом із Огненом Вукоєвичем вийшов Айїла Юссуф, на лівому фланзі діяв Мілош Нінкович, «під нападниками» — Олександр Алієв. Створювати проблеми захисникам «Спартака» знову мали Ісмаель Бангура і Артем Мілевський.
На п’ятій хвилині зустрічі Олександр Алієв довів, що за два тижні в організації спартаківської оборони нічого не змінилося на краще: отримавши м’яч у центрі поля, півзахисник зробив слалом із мінімальними перешкодами від захисників, вийшов на ударну позицію неподалік лінії штрафного майданчика і метрів з дев’ятнадцяти класно пробив. Попри якість удару Алієва, голкіпер москвичів Стіпе Плетикоса мав би парирувати небезпеку, але м’яч від руки воротаря збірної Хорватії покотився в сітку — 1:0.
На цьому господарі не заспокоїлися: на 24-й хвилині рахунок зріс. У контратаці Артем Мілевський з правого флангу видав не надто зручну передачу «в спину» на Ісмаеля Бангура, та захисник москвичів Єгор Филипенко відреагував на похибку дивно — послизнувся, впав, тому гвінейський форвард мав багато часу, щоб прийняти м’яч, оцінити позицію Стіпе Плетикоси і точно пробити у ближній кут.
За кілька хвилин італійський рефері Роберто Розетті пожалів «Спартак», коли Алієв вивів Бангуру на побачення з Плетикосою: воротар зачепив нападника рукою.
Після перерви москвичі виконали програму-мінімум — забили гол престижу. Новачок «червоно-білих» Саєнко на лівому фланзі «накрутив» Діакате і чітко прострілив на Дзюбу, який вдало підставив ногу,— 2:1.
Інтрига у питанні про переможця київського матчу протрималася недовго: на 48-й хвилині Алієв із флангового штрафного зробив класну передачу на Мілевського, і Артем чітко зіграв на випередження (3:1).
Усе той же Мілевський на 78-й хвилині оформив другий поспіль розгром «червоно-білих». Гол мав би сподобатися гурманам саме спартаківського стилю: Артем за рахунок власного дриблінгу і «стіночки» з Каддурі пошив у дурні кількох оборонців і з близької відстані чітко пробив у дальній від Плетикоси кут — 4:1.
Міг Артем зробити і хет-трик на фініші поєдинку, але, здається, і двох «дублів» у ворота «Спартака» київські шанувальники футболу йому довго не забудуть. Наприкінці поєдинку вдячні вболівальники по-своєму віддячили віце-чемпіонам України: багатотисячний хор від душі виконав «Ще не вмерла...»
Утім, святкуючи тріумф у протистоянні зі «Спартаком», не варто забувати про «Тюн» чи його цьогорічну варіацію під назвою «Дрогеда». Матчів із москвичами могло б не бути, якби чемпіонам Ірландії менш як місяць тому усміхнулася фортуна. Про це після матчу нагадав відомий у минулому гравець «Спартака» Валерій Карпін: «В обох матчах далася взнаки не стільки сила «Динамо», скільки слабкість «Спартака». Тому мені важко сказати, що чекає на команду Сьоміна в Лізі чемпіонів. Наскільки я знаю, навіть з ірландцями киянам було набагато важче, ніж із нами».
На відміну від матчів київського «Динамо» і «Спартака», зустрічі «Шахтаря» з хорватськими динамівцями не мали такої інтриги. Свої перемоги з рахунками 2:0 і 3:1 гірники здобули «на класі».
Перший гол господарі загребського стадіону «Максимір» «привезли» собі самі. На 42-й хвилині, відбивши чергову атаку донеччан, динамівці намагалися зберегти м’яч у безпосередній близькості від власного штрафного майданчика. Мінімальний пресинг гостей призвів до помилки, і Луїс Адріано переграв Томаса Келаву (0:1).
Після перерви «Шахтар» продовжував переважати, та всупереч логіці гри господарям удалося відновити рівновагу. На 57-й хвилині англійський суддя Майк Райлі побачив, як після удару хорватів із далекої відстані м’яч влучив у руку Дмитра Чигринського. Штрафний удар з двадцяти метрів узявся виконувати Бошко Балабан — «дев’ятка», гол, 1:1.
Раділи динамівці недовго — на 60-й хвилині фланговий рейд В’ячеслава Шевчука закінчився точною передачею на «забутого» у штрафному майданчику Брандао (1:2).
Ще за десять хвилин інтригу в матчі остаточно зняв Вілліан, якого на побачення з Келавою відправив Фернандіньйо — 1:3.
Поєдинок проти хорватів «Шахтар» провів у такому складі: П’ятов, Срна, Чигринський, Кучер, Шевчук, Хюбшман (Іщенко, 71), Дуляй, Вілліан, Фернандіньйо (Жадсон, 73), Брандао, Адріано (Морено, 61).
Сенсацій у третьому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів не бракувало. За результатами цієї стадії в груповому турнірі дебютуватимуть такі екзотичні для найпрестижнішого клубного турніру континенту команди, як білоруський БАТЕ і кіпрський «Анортосис». Колектив із Борисова за підсумком двох матчів пройшов болгарський «Левськи» — 1:0 на виїзді, 1:1 у домашньому поєдинку. А от кіпріотів хіба що диво могло не пустити до групової стадії після домашнього результату (розгром грецького «Олімпіакоса» з рахунком 3:0). Повноцінного реваншу не сталося — клуб із Пірея виграв удома зі скромним рахунком 1:0.
також у паперовій версії читайте:
  • «ШАХТАР» УСЕ ЩЕ ЗАПРЯГАЄ...
  • ШЕВЧЕНКО: У «МІЛАНІ», ВДОМА...
  • АМЕРИКАНСЬКА МРІЯ ТЕТЯНИ ПЕРЕБИЙНІС

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».