Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ЖИТТЯ НА ДВІ СТОЛИЦІ
Уже дев'ять років, як Берлін знову столиця Німеччини. Проте у Бонні продовжує працювати чимало управлінців. Їхні переїзди коштують десятки мільйонів євро.

Високопоставлений чиновник одного з міністерств Еріх Статхер кожен понеділок до полудня працює у своєму офісі у Бонні, потім їде в аеропорт, аби встигнути на післяобідні зустрічі у Берліні. Статхер перебуває в столиці до п'ятниці, коли відразу після обіду повертається у Бонн.
У подібній ситуації — тисячі чиновників як у Берліні, так і Бонні. Вони витрачають час на подорожі в поїздах, літаках і службових автомобілях, щоб подолати 600 км між містами. У колишній столиці ФРН працює шість міністерств, які у Берліні утримують свої відділи. Наприклад, із трьох тисяч працівників міністерства оборони в Берліні працює лише кілька сотень.
Прихильники перенесення всіх міністерств до Берліна запитують: «Як довго будемо розтринькувати гроші на безцільні подорожі чиновників?». Вони підрахували, що такі подорожі коштують платникам податків 45 мільйонів євро на рік. Це, не враховуючи втрати через низьку продуктивність праці. А вони чималі, адже торік зроблено понад 100 тисяч службових подорожей. «Це не коштує так багато. Щонайбільше 25 мільйонів євро щороку»,— відповідає Отто Фріке, голова бюджетної комісії бундестагу. За його оцінками, на перенесення міністерств до Берліна потрібно витратити 5 мільярдів євро. «Уся операція оплатиться не раніше, як за 200 років»,— підрахувала газета «Зюддойче Цайтунг».
Представники уряду переконують, що не мають планів перенесення всієї урядової адміністрації до Берліна. Але прихильники такого рішення не здаються. Вони змусили уряд пообіцяти надати до кінця осені аналіз здобутків і втрат такої операції.
Влада Бонна не в захваті. Одначе місту з населенням 300 тисяч удалось мінімізувати негативні наслідки переїзду бундестагу, бундесрату, міністерств, партійних офісів, посольств і багатьох інших інституцій, але воно не хоче чути про чергові переселення. Зрештою, це потребує зміни закону, яким гарантується Бонну збереження шести міністерств і «гідний розподіл завдань» між двома містами.
Прихильники чергових переїздів переконують, що Бонну ведеться добре, оскільки залишені урядові офіси мають нових господарів, таких як «Deutsche Post» чи «Deutsche Telekom», де зайняті тисячі людей. У Бонні розмістили свої офіси шість регіональних агенцій ООН.
Соціологічні дослідження засвідчують, що жителі міста на Рейні займають провідне місце в ФРН в оцінці якості життя. У них також немає проблем із народжуваністю. У Бонні з'являється на світ більше дітей, ніж в інших містах. Тому не дивно, що багато його мешканців і околиць не погодились на переїзд до Берліна. У Бонні продовжує працювати 9,2 тисячі урядових чиновників, це на 400 більше, ніж у Берліні.
До дискусії приєднались останнім часом політики міста і землі Берліна, які мріють про перенесення до столиці всіх можливих інституцій. Вони підрахували, що додаткова армія платників податків збільшить кошти до міської каси на сто мільйонів євро щорічно. Зростання платоспроможності у регіоні оцінюється в мільярд доларів. Проте переїжджати до Берліна чиновники не квапляться.
також у паперовій версії читайте:
  • САРКОЗІ ЗМІНЮЄ ФРАНЦІЮ
  • ІСТОРІЯ КОМУНІЗМУ ДЛЯ УЧНІВ
  • ЯКІ ОЦІНКИ, ТАКА Й ЗАРПЛАТА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».