Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
СТРІЛЬЦІ — В «ЯБЛУЧКО», УКРАЇНА — В ДЕСЯТКУ!
У Пекіні добігають кінця 29-ті в новітній історії спорту літні Олімпійські ігри. Як і на трьох попередніх олімпіадах, збірна України не пасе задніх. Після дванадцяти днів змагань в активі українських спортсменів було по п'ять золотих і срібних медалей, а також вісім бронзових нагород. Цього вистачало для потрапляння до чільної світової десятки!

Президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка високо оцінив досягнення співвітчизників: «Попри те, що Олімпійські ігри ще не закінчилися, виступ українських спортсменів можна вважати успішним. У нас попереду завершальні поєдинки боксерів, котрі реально можуть принести до скарбнички української команди золоті нагороди.
В інших видах спорту також можемо вдало виступити. Мені б цього дуже хотілося. На Олімпіаді є певні моменти, які стосуються необ'єктивного суддівства. Як глядач, я помічав помилки арбітрів, які судили не на користь українців, та це питання до фахівців.
У кожного може бути своя точка зору. Я радий, що ми здобули стільки медалей. Від щирого серця радію кожній перемозі українських спортсменів».
Що ж, разом із легендарним легкоатлетом перемогам наших олімпійців раділи мільйони прихильників в Україні й далеко за її межами. Вочевидь, хронологію тріумфів варто залишити в пам'яті.

Зірки Лондона засяяли в Пекіні
Перше для України «золото» пекінської Олімпіади, блискучий успіх української команди шаблісток ще довго залишатиметься перед очима. Здавалося б, про що можна було мріяти у фіналі, змагаючись із господарями ігор і програючи в поєдинку до 45 уколів з рахунком 35:40? Попри всі сучасні технічні засоби, фехтування залишається «суддівським» видом спорту, оскільки часом навіть відеоповтор не може дати остаточної відповіді на запитання, хто першим замкнув контакти на формі суперника!
За словами головного тренера збірної України з фехтування Вадима Гутцайта, від віце-чемпіонок Європи такого успіху на цій Олімпіаді не чекали — надто молоді вони ще. Найстаршій — Олені Хомровій — 21 рік, Галині Пундик — 20, Ользі Жовнір — 19, а Ользі Харлан вісімнадцять виповниться тільки 4 вересня! Ця команда мала виходити на найвищий світовий рівень за чотири роки — в олімпійському Лондоні, але дівчата вирішили написати власну історію. Та й правильно — після виграшів у росіянок у чвертьфіналі (45:34) і американок у півфіналі (45:39) чи мали зупинити українок китаянки? Напевно, ні!
«У мене була мета стати олімпійською чемпіонкою,— розповідала згодом головна героїня фіналу Ольга Харлан.— Ми довго до цієї мети йшли. Розпочали вирішальний бій просто жахливо і я подумала: невже ми так ганебно програємо. Але наприкінці розслабилася і стала діяти спокійно. Я нічого не втрачала. Дякую всім за підтримку, дякую подругам по команді. Ми найщасливіші!»

Час тріумфу найвлучніших
Здобувши неймовірну перемогу над китаянками, українські шаблістки ніби відкрили «золотий краник». Протягом кількох наступних днів до нашої скарбнички щедро посипалися медалі найвищого ґатунку. Найбільше «завинили» стрільці.
У п'ятницю зранку несподівано порадував Артур Айвазян, який переміг у стрільбі з гвинтівки на 50 м у положенні лежачи. Результат українця — 702,7 очка. «Срібло» виграв Метью Еммонс зі Сполучених Штатів (701,7). «Бронзу» отримав рекордсмен світу Воррен Потент з Австралії — 700,5 (18 квітня на етапі Кубка світу в Пекіні Потент вибив 704,8 бала). До речі, Айвазян виграв кваліфікацію турніру з результатом 599 очок.
Естафету в Артура Айвазяна підхопив стрілець з лука Віктор Рубан. У фіналі індивідуальних змагань лучників харків'янин зустрівся з досвідченим 33-річним корейцем Кюн-Мо Паком, який став чемпіоном світу ще 1993-го. У серії з дванадцяти пострілів українець сім разів поцілив у «дев'ятку» і п'ять — у «десятку». Корейський опонент випереджав українця на два очки після шести пострілів, на одне — після дев'яти. Вирішальним став передостанній постріл, коли Кюн-Мо Пак несподівано поцілив у «вісімку». Рахунок зрівнявся (103:103), і Віктор Рубан скористався з подарунка суперника — десять балів! Кореєць мав можливість перевести поєдинок у «овертайм», серію до першої похибки, та все ж не впорався з цим завданням, вибив тільки «дев'ятку» (113:112!).
Турнірний шлях олімпійського чемпіона був таким. У 1/8 фіналу українець переміг Яцека Проца з Польщі з рахунком 114:108.
У чвертьфіналі Рубану протистояв японець Морія Ріуічі, наш співвітчизник із рахунком 115:106 проходить до півфіналу.
Не став на заваді до фіналу і росіянин Баїр Баденов. Із рахунком 112:112 завершилася основна частина протистояння. У перестрілці українець вибиває дві «десятки», а росіянин другим пострілом хибить — лише «вісімка».
Індивідуальний успіх Віктора Рубана став непоганою компенсацією за командну невдачу. Підопічні заслуженого тренера України Віктора Сидорука були за крок до медалей Олімпіади. Проте у півфіналі Маркіян Івашко, Віктор Рубан і Олександр Сердюк з різницею у два бали поступилися італійцям, а в поєдинку за третє місце з таким самим відставанням завершили зустріч із китайцями.
«Я щасливий, що виправдав надії, адже лучники завжди привозили з ігор нагороди,— розповів згодом Віктор Рубан.— Із корейцем зустрічаюсь не вперше і вигравав у нього. Налаштованість на перемогу і гарна підготовка зробили мене олімпійським чемпіоном».
У суботу Олександр Петрів виграв золоту медаль у стрільбі зі швидкострільного пістолета на 25 м. Результат українця 780,2 бала став новим олімпійським рекордом у цій дисципліні. Ще один українець Роман Бондарук (776,6 бала) посів шосту сходинку.
«Свою перемогу присвячую Україні й батькам»,— такими були перші слова олімпійського чемпіона Олександра Петріва. Цікавим є і взаємозв'язок українських тріумфів: «На сьогоднішню перемогу мене надихнув результат Артура Айвазяна. Я завжди добре виконую стрільбу у кваліфікації, а от у фіналі мені не вистачає емоційного спокою та витримки. Але сьогодні вдалося зібратися і впоратися з хвилюванням, адже з цими суперниками я зустрічався і ніколи не щастило у них виграти. Тому я просто щасливий».

Багатоборство: «золото» з присмаком дьогтю
Субота взагалі виявилася найрезультативнішим українським днем на Олімпіаді. До малопрогнозованого успіху Олександра Петріва додалися ще «бронза» олімпійської чемпіонки Афін з вільної боротьби Ірини Мерлені у ваговій категорії до 48 кг і «срібло» важкоатлетки Ольги Коробки у ваговій категорії понад 75 кг. Конкурувати з олімпійською чемпіонкою Міран Янг наша Ольга була неспроможна.
Кореянка оновила не лише олімпійські, а й світові рекорди і окремо в ривку (140 кг) і поштовху (186 кг), і за сумою (326 кг). Результат Коробки в сумі — 277 кг (124 кг у ривку і 153 кг у поштовху).
Та найбільшим український успіх мав бути у змаганнях багатоборок. У перший день змагань на 100-метрівці з бар'єрами найкращий час у своєму забігу показала Наталія Добринська — 13,44 с, що принесло їй 1059 очок. Людмила Блонська в іншому забігу теж була першою — 13,31 і 1078 очок. У стрибках у висоту найкращою з наших співвітчизниць була Людмила, котра взяла висоту 1,86 м. Наталія показала результат 1,80 м.
Після двох етапів сподіватися доводилося насамперед на успішний виступ Людмили Блонської, на яку перед Олімпіадою покладали найбільші надії. Після другого етапу вона посідала третє місце (2132 очки), Добринська була десятою (2037).
Проте третій вид змагань докорінно змінив розташування спортсменок. Наталія Добринська, чудово кинувши ядро (17 м 29 см!), вийшла на перше місце, Людмила Блонська опинилася на четвертій позиції. Четверта вправа була не такою вдалою для Добринської — після двохсотметрівки вона посіла друге місце у загальному заліку, а Людмила Блонська стала п'ятою.
Субота стала тріумфальною для наших спортсменок. У стрибках у довжину найкращий результат показала Наталія Добринська — 6,63 м, що дозволило їй повернути першу позицію. Результат Людмили Блонської — 6,48 м.
Після п'ятого етапу між нашими Добринською і Блонською на другому місці опинилася американка Хілеас Фоунтейн. Вона конкурувала з українками до кінця змагань.
Метання списа закріпило лідерство Наталії Добринської. Людмила Блонська втримала третю сходинку і на мінімальну відстань (лише шість балів) наблизилася до Фоунтейн.
Вісімсотметрівка мала остаточно визначити розподіл медалей. Добринська здолала дистанцію за 2 хв 17,72 с, Блонська — за 2 хв 09,44 с, Фоунтейн — за 2 хв 15,45 с.
Таким чином, «золото» у Наталії Добринської (6733 очка), «срібло» отримала Людмила Блонська (6700), «бронзу» — Хілеас Фоунтейн (6619). Ще одна представниця України Ганна Мельниченко стала п'ятнадцятою (6165).
На особливу увагу заслуговують результати Наталії Добринської: у п'яти дисциплінах із семи вона встановила особисті рекорди. У деяких видах легкоатлетичної програми вона цілком могла б конкурувати зі спортсменками «вузького профілю».
На жаль, український жіночий «дубль» у багатоборстві навряд чи зафіксує історія олімпіад. У середу з'явилася інформація, що допінг-проба Людмили Блонської дала позитивний результат. У федерації легкої атлетики України готуються до найгіршого — пожиттєвої дискваліфікації спортсменки.

За крок до «золота» Олімпіади...
Не можна не згадати і вітчизняних атлетів, які з різних причин спинилися за крок до найвищої нагороди Олімпіади. Більшість із них теж були гідні почути гімн України і приміряти олімпійське «золото». Про те, що важкоатлетка Ольга Коробка минулої суботи змагалася зі спортсменкою «з іншої планети», ви вже знаєте.
Ланцюжок українських стрілецьких тріумфів міг у неділю продовжити Юрій Сухоруков. 40-річний колега олімпійських чемпіонів Артура Айвазяна і Олександра Петріва у стрільбі з гвинтівки на 50 м із трьох положень виборов срібну нагороду, поступившись лише китайцю Кіу Жианю. Для українських стрільців срібло Сухорукова стало третьою нагородою. Цей комплект медалей був останнім, що розігрувався на Олімпіаді в Пекіні у стрільбі.
Бачили блиск золотої медалі й українські борці вільного стилю. Василь Федоришин у фінальній сутичці у ваговій категорії до 60 кг зустрівся з представником Росії Мавлетом Батіровим. Останній вважався фаворитом, але перша двохвилинка не виявила переможця (0:0). За правилами арбітр витягнув з мішечка одну з двох кульок — вона виявилася кольору трико російського атлета. Це означало, що Мавлет отримав право на захоплення ноги суперника. Батіров без ускладнень здобув один бал. Другий період Федоришин розпочав з блискучого прийому, оціненого, щоправда, тільки в один бал. На жаль, одразу після поновлення боротьби фаворит фінального протистояння провів прийом на два бали і впевнено довів зустріч до перемоги (3:1).
Ще прикріше має бути Андрієві Стаднику, котрий змагався у фіналі вагової категорії до 66 кг. Своєму опонентові — турку Рамазану Сахіну наш співвітчизник нічим не поступався. Про це свідчить рахунок періодів — 2:2, 2:1, 2:2. Після нічиєї, за підсумком перших двох двохвилинок Стадник у вирішальному періоді повів у рахунку 1:0, проводив ще один прийом, але наразився на контрдії турка, які судді оцінили у два бали, Андрія ж «преміювали» тільки одним. Надалі Рамазан Сахін уміло захищався і зберіг виграшну для себе ситуацію — він переміг лише через те, що провів результативніший прийом.
Бронзові медалі до активу збірної України принесли дзюдоїст Роман Гонтюк (вагова категорія до 81 кг), важкоатлетка Наталія Давидова (вагова категорія до 69 кг), борець греко-римського стилю Армен Варданян (вагова категорія до 66 кг), олімпійська чемпіонка Афін Ірина Мерлені (вільна боротьба, вагова категорія до 48 кг), легкоатлетка Олена Антонова (метання диску, вона у п'ятій спробі у фіналі показала свій найкращий результат у сезоні — 62 м 59 см), велосипедистка Леся Калитовська (у гонці переслідування на треку), гімнаст Олександр Воробйов (кільця), стрибуни у воду Ілля Кваша і Олексій Пригоров (синхронні стрибки з триметрового трампліна).
Станом на ранок четверга в активі української збірної було по п'ять золотих і срібних медалей, вісім бронзових нагород. Боротьбу за кількість олімпійського «золота» задовго до кінця ігор виграли господарі. У їхньому активі 45 медалей найвищого ґатунку, а також 15 срібних і 21 бронзова нагорода. Американці мають 27 золотих і по 28 — срібних і бронзових медалей. Вони тішаться хіба що тим фактом, що за загальною кількістю цінних медалей ще попереду — 83 проти 81.
Третє місце з-поміж спортивних націй світу утримують британці — 17 золотих і по одинадцять срібних та бронзових нагород. Росіяни, випереджаючи острів'ян у кількості, поступаються в якості — 14 олімпійських чемпіонів, 14 срібних призерів, 18 бронзових.
Між росіянами і українцями розташувалися австралійці, німці, корейці, японці та італійці. Поруч, але поки що нижче за наших співвітчизників у зведеній таблиці — голландці, французи, іспанці. Хай наша діжка з медом і не без ложки дьогтю, та все одно таке сусідство приємне. Хотілося б лише, щоб про спортсменів і їхні потреби не забули відразу після закриття Олімпіади, адже до старту тридцятих ігор у Лондоні залишилося 1435 днів...

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».