Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ХТО ЗУПИНИТЬ «МЕТАЛУРГІВ»?
В українській футбольній прем'єр-лізі зіграно третину матчів першого кола, а несподіваний лідер чемпіонату донецький «Металург» не лише сам не втрачає очок, а ще й використовує проблеми переслідувачів. Після четвертого туру відрив від харківського «Металіста» становив чотири очки, після п'ятого туру найближче до донеччан вже київське «Динамо», але перевага «металургів» над віце-чемпіоном — п'ять балів.

«Шахтар»: валідол для Ахметова
Не тішить своїх шанувальників і чинний чемпіон, який поступається «молодшим» землякам дев'ятьма очками. Після жахливого старту у Львові (нагадаю, що за два матчі підопічні Мірчі Луческу змогли набрати одне очко) донецький «Шахтар» усе ще не отямиться, про що свідчить нульова нічия в поєдинку попереднього туру в Дніпропетровську і останній на цей час результат — «валідольна» для президента клубу Рината Ахметова домашня нічия з «Металістом».
«Зважаючи на те, як останнім часом грає моя команда, серцево-судинні захворювання розвиватимуться ще швидше»,— сказав власник «Шахтаря» під час зустрічі з трудовим колективом Донецького обласного протипухлинного центру. Тож, за словами Ахметова, наступним напрямком його доброчинної діяльності буде боротьба зі зростанням серцево-судинних захворювань.
У поєдинку з командою Мирона Маркевича гірники були змушені вдруге поспіль обійтися без бразильського лідера півзахисту Фернандіньйо, якого після єдиного в нинішньому чемпіонаті переможного матчу донеччан із маріупольським «Іллічівцем» дискваліфікували за відмашку від суперника. Ще один бразилець Ілсіньйо разом зі своєю олімпійською командою виступає в Пекіні. У поєдинку Ліги чемпіонів проти загребського «Динамо» травмувався основний лівий захисник — Разван Рац. Як бачимо, кадрові проблеми суттєві, та все ж лава запасних у «Шахтаря» має дозволяти без відчутних турнірних втрат компенсувати відсутність кількох гравців.
Отже, гірники розпочали поєдинок у такому складі: П'ятов у воротах, польові гравці Срна, Чигринський, Кучер, Шевчук, Левандовськи, Вілліан, Жадсон, Кравченко, Брандао, Гладкий.
Дещо здивував основним складом своєї команди керманич харків'ян Мирон Маркевич: голкіпер Горяїнов, польові гравці Конюшенко, Гуйе, Обрадович, Бордіян, Валяєв, Едмар, Рикун, Трішович, Слюсар, Коельйо. З перших хвилин не знайшлося місця на полі РСК «Олімпійський» лідерам команди — Северину Ганцарчику і Марко Девічу. Лише другий тайм яскраво довів, чим був викликаний такий вибір Маркевича.
Стартові хвилини минули без особливих загострень: «Шахтар» більше контролював м'яч, але реальних дивідендів від цього не отримував. Натомість харків'яни вийшли уперед на 18-й хвилині, хоча назвати небезпечним штрафний, призначений у тридцяти метрах від воріт Андрія П'ятова, навряд чи було. Та іншої думки був Жаксон Коельйо. Удар бразильця був таким точним, що попри всю свою майстерність, голкіпер збірної України був безсилий — «дев'ятка»!
Далі пішла традиційна для такого розгортання подій гра: «Шахтар» почав атакувати ще більше, напруження поблизу воріт Олександра Горяїнова зросло, та на виході все одно був «нуль», як і на табло стадіону навпроти назви команди господарів. Ба більше: коли суддя збирався сигналізувати про завершення першої половини гри, у «Металіста» вийшла зразково-показова контратака, до якої захист гірників виявився неготовим. На вістрі опинився Бордіян, який переграв П'ятова — 0:2!
Після перерви у складі господарів відбулись дві заміни: замість Кравченка вийшов Федецький, замість Гладкого — Селезньов. На щастя для чинних чемпіонів України, скоротити відставання в рахунку їм пощастило швидко. Харків'яни «заснули» у своєму штрафному майданчику перед розіграшем кутового і отримали заслужене покарання: Срна не став навішувати, а низом відпасував на самотнього Жадсона, який оцінив ситуацію миттєво і прострілив точно на ногу своєму співвітчизникові Брандао. Форварду залишалося тільки підставити ногу (1:2).
Намагаючись посилити атаку, на 59-й хвилині Мирон Маркевич замість Трішовича випускає Девіча. Та це не був день Марко: «новий українець» не провів на полі й двадцяти хвилин. Змагання Девіча і Федецького в отриманні жовтих карток завершилося з рахунком 2:1 на користь натуралізованого серба, який на 77-й хвилині залишив партнерів у меншості.
Незадовго до вилучення «Шахтар» вирівняв становище. Селезньов, який у боротьбі за м'яч опинився в безпосередній близькості перед воротами, змусив порушити на собі правила. Брандао з одинадцятиметрової позначки забив навіть двічі (арбітр попросив бразильця повторити удар «на біс») — 2:2.
Попри чисельну перевагу, господарі за третину тайму не спромоглися забити переможного м'яча. Хет-трик міг оформити Брандао, останню можливість розписатися у воротах Горяїнова на 89-й хвилині втратив Селезньов. Його на ударну позицію вивів Федецький. Ударові Євгена бракувало вигадки, і голкіпер «Металіста» чітко зафіксував м'яч.
Зважаючи на розвиток подій у першому таймі, нічия видається справедливим результатом, хоча «Шахтар» міг би отримати повноцінні три очки.
Про це на післяматчевій прес-конференції в розлогому коментарі сказав головний тренер гірників Мірча Луческу: «Вкотре ми втратили очки. Могли втратити всі три бали, а наприкінці були шанси придбати три очки. Момент, що був у Селезньова, він мав реалізовувати. У цій грі було помітно, що гравці, що не є основними, поки не можуть претендувати на місце в основному складі. Забивши перший м'яч зі штрафного, «Металіст», природно, «сів» у оборону. Нам протистояла добре організована, дисциплінована команда.
Перед поєдинком я сказав своїм футболістам: «Забудьте перемоги, яких ми досягали в матчах з «Металістом» удома, згадайте 2004 рік, коли вони змогли забити гол і весь другий тайм практично не грали, усіма способами намагаючись відібрати очки. Те саме відбулося сьогодні. Гадаю, що П'ятов помилився в першому голі. А до другого м'яча привело неправильне розташування Кравченка і Шевчука. Є принципи ведення гри в нашій команді. Якщо йде довга передача, вибивати м'яч захисники мають тільки у фланг, ніяк не перед собою.
У другому таймі, коли Шевчук перейшов грати на фланг і чув наші підказки, він зіграв набагато краще. У першому таймі була катастрофа. Відчувалася відсутність Раца і Фернандіньйо. До того ж, слабко зіграв Гладкий.
Після першого тайму було бажання зробити всі три заміни, але потім передумав. Я побоювався, що хтось може отримати травму, і тоді ми могли продовжити гру в меншості. Селезньов і Федецький увійшли в гру добре. Вони, на відміну від тих, хто сів на лавку, вклали в гру душу і серце. У складі суперника сильно вразив Коельйо. Цей бразилець має темперамент європейця і гарні якості».

«Динамо» набирає обертів
Київське «Динамо» в п'ятому турі виграло у запорізького «Металурга» з рахунком 2:0. На 11-й хвилині Мілевський знайшов пасом Бангуру, і гвінейський форвард майстерно переграв захисника Польового та голкіпера Постранського. Наприкінці першого тайму голом-красенем відзначився Алієв. Олександр пробив у «дев'ятку» з-за меж штрафного майданчика.
Минулого четверга дніпропетровський «Дніпро» непереконливо стартував у другому кваліфікаційному раунді Кубка УЄФА. Вдома підопічні Олега Протасова з мінімальною перевагою здолали опір скромної швейцарської «Беллінцони». Коли на 9-й хвилині Максим Калиниченко забив дебютний м'яч у своїй новій дніпропетровській історії, здалося, що рахунку, меншого за 3:0, у цьому матчі не буде. Коли на старті другого тайму Сергій Назаренко увігнав м'яч у дальній кут воріт швейцарців, у це повірили і гравці «Дніпра» (до того ж, зручних нагод не бракувало). Марно — спочатку Калу забив у контратаці, а згодом у ворота Кернозенка було призначено законний пенальті, на 75-й хвилині рахунок став нічийним (2:2). Перемогу з рахунком 3:2 господарям приніс удар Сергія Корніленка з лінії штрафного майданчика на 80-й хвилині. Після такого непростого виграшу матч-відповідь не буде формальністю.
Після прийому «Беллінцони» дніпропетровці поїхали до Маріуполя. У не менш напруженому протистоянні команда Олега Протасова знову вийшла переможницею. В першому таймі «Іллічівець» і «Дніпро» обмінялися голами (забили Назаренко і Беганський), а після перерви переможний м'яч записав на свій рахунок Калиниченко — 2:1.
У Луганську лідер чемпіонату донецький «Металург» упевнено переграв «Зорю». В першому таймі зі штрафного відзначився Фернандеш, а Шищенко в середині другої 45-хвилинки встановив остаточний рахунок (2:0). Звертає на себе увагу перша в чемпіонаті перемога сімферопольської «Таврії». Вдома підопічні Михайла Фоменка переграли столичний «Арсенал» — 3:1. На старті зустрічі в складі «канонірів» червону картку отримав Сергій Симоненко.
Ще три матчі завершилися внічию. Так зіграли «Кривбас» і «Карпати» (1:1), ФК «Харків» і «Чорноморець» (1:1), ФК «Львів» і «Ворскла» (0:0).
Отже, після п'яти турів із солідним відривом лідирує донецький «Металург» — 15 очок. Десять — в активі «Динамо», дев'ять набрав «Металіст», по вісім у своєму активі мають «Ворскла» і «Дніпро».
У шостому турі несподіваний лідер прийматиме «Таврію» і цілком може продовжити переможну серію. А ось на останній день літа заплановано виїзд «металургів» до Києва для поєдинку з «Динамо». Цей матч стане лакмусовим папером лідерства донеччан.
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕРЕМОГА В МАТЧІ ПАРТНЕРІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».