Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ІСНУЄ ЕФЕКТИВНИЙ ЗАСІБ ЗАПОБІГАННЯ ІНСУЛЬТАМ ТА ІНФАРКТАМ. ДОКИ ЙОГО ІГНОРУВАТИМУТЬ ЛІКАРІ-ПРАКТИКИ?
Атеросклероз — хронічне захворювання, якому притаманне потовщення та ущільнення стінок артерій з утворенням жирових (ліпідних) відкладень — атеросклеротичних бляшок, які виступають у просвіт судини, через що вона звужується.

Ліпідні відкладення найчастіше уражають судини головного мозку і серця, а також судини нирок, верхніх та нижніх кінцівок. Атеросклероз судин зумовлює ішемічну хворобу серця, стенокардію, інфаркт міокарда, ішемічний інсульт тощо. На частку основних серцево-судинних недуг, зумовлених атеросклерозом, припадає 50% смертельних випадків серед дорослого населення Європи та Північної Америки.
За словами директора Інституту кардіології імені М. Стражеска АМН України, члена-кореспондента АМНУ В. Коваленка найчастішими наслідками атеросклерозу є інфаркти та інсульти. Найпоширенішою недугою серцево-судинної системи в Україні є ішемічна хвороба. Кількість пацієнтів на ішемічну хворобу та артеріальну гіпертензію становить близько 7,5 млн осіб. За словами вченого, на відміну від європейських держав, в Україні вдвічі більше інсультів, аніж інфарктів. У жінок інфарктів та інсультів трапляється у п’ять разів більше, ніж у чоловіків. Таким чином, уявлення про те, що жінки здоровіші від чоловіків і живуть довше, є в цьому плані своєрідним міфом.
Поряд із лікуванням у боротьбі з атеросклерозом важлива первинна профілактика — здоровий спосіб життя. Серед провідних чинників ризику — надлишкова маса тіла, артеріальна гіпертензія. Нікуди не дінешся, однією із передумов розвитку атеросклерозу є зміни судинної стінки й генетичне порушення обміну ліпідів у організмі хворого.
— Між рівнем холестерину в судинах та смертністю існує прямий зв’язок: чим більше холестерину, тим вища смертність,— стверджує академік Г. Дзяк.— Найважливішим органом, який бере активну участь в обміні ліпідів, є печінка, далі — кишківник. Слід звернути увагу на особливості утворення атеросклеротичних бляшок. Цей процес починається у молодому віці, з роками відкладень стає дедалі більше, аж поки починає розвиватися атеросклероз, і людина — пацієнт лікаря.
За словами професора М. Лутая, у зниженні холестерину в організмі хворого величезною кількістю клінічних досліджень у світі доведена ефективність групи препаратів, які називаються статинами. Дослідження засвідчили: завдяки застосуванню цієї групи препаратів знижується смертність не лише від серцево-судинних захворювань, а й загальна.
У свою чергу, член-кореспондент АМН України К. Амосова наголошує, що такі ліки — це нині єдині препарати, які мають ще й протизапальний ефект у лікуванні судинних хвороб. Застосування за спеціальною схемою препаратів дає змогу швидко знизити рівень холестерину на 25%!
Окрім того, що вони знижують рівень холестерину, це — чудові кардіопротектори, які виявляють свою дію протягом перших 24 годин застосування. Тому статини особливо ефективні, зокрема у лікуванні інфаркту міокарда.
— Із запровадженням до медичної практики статинів можна вирішити чимало проблем вітчизняної охорони здоров’я,— переконаний професор Ю. Сіренко.— Проте в нашій державі ці ліки застосовують лише 0,5% (!) хворих, яким вони конче потрібні. Цю проблему наші практикуючі лікарі чомусь ігнорують.
Хто має особливо дбати про своє здоров’я, щоб запобігти інфаркту чи інсульту?
Хворі з ішемічною хворобою серця, артеріальною гіпертензією, ті, хто пережив інсульт, інфаркт, має цукровий діабет другого типу. Діабет — це також один із чинників ризику розвитку серцево-судинної патології. Остання є причиною смертності від цукрового діабету.
Наразі провідні вчені-медики розмірковують над тим, щоб заохотити лікарів до широкого застосування у практиці статинів, які доводять свою високу ефективність на практиці. Вони впевнені, що необхідно здолати стіну непоінформованості медиків про «ноу-хау» у світовій практиці лікування атеросклерозу.

Яна СНІЖНА
також у паперовій версії читайте:
  • ВІН ПРИХОДИТЬ ДВІЧІ НА РІК
  • ОПОРНО-РУХОВИЙ АПАРАТ: ХВОРОБИ, ТРАВМИ, АНОМАЛІЇ...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».