Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«ТУР ДЕ ФРАНС»: ПІСЛЯ АРМСТРОНГА, БЕЗ ЧЕМПІОНА
5 липня на північному заході Франції в портовому місті Брест візьме старт 95-та супервелобагатоденка «Тур де Франс» — найпрестижніше випробування для велогонщиків-професіоналів.

Удруге це змагання обійдеться без легендарного американця Ленса Армстронга, який на зламі століть у складі команди «Дискавері ченнел» сім разів поспіль фінішував на Єлисейських полях у Парижі в жовтій майці переможця. Припинив активну участь Ленс Армстронг — стала історією і його команда. Останній переможний акорд у синьо-білій формі американської команди взяв іспанський гонщик Альберто Контадор, який торік тріумфував на «Тур де Франс». Захистити свій титул він не зможе, оскільки наприкінці минулого сезону перейшов до казахстансько-швейцарської команди «Астана», котрій організатори «Великої петлі» так і не пробачили торішніх допінгових скандалів.
Нагадаю, що видатного казахстанського гонщика Олександра Винокурова на «Тур де Франс-2007» викрили у гемотрансфузії, тобто вживанні так званого кров’яного допінгу. Не все було чисто і в інших спортсменів «Астани», тому компанія «Amaury Sport Organisation» (ASO) ще у травні наголосила, що не має до Альберто Контадора жодних претензій, але стартувати у Франції в нинішньому сезоні він не зможе через гріхи своєї команди. Те, що без Контадора і «Астани» нинішній «Тур» чимало втратить, було очевидно відразу. Альберто у прекрасному стилі довів це ще раз на «Джиро д’Італія», куди казахстансько-швейцарську команду допустили в останній момент — за тиждень до старту змагань. До своєї переможної колекції він додав рожеву майку італійського тріумфатора.
За відсутності Контадора аналітики виділяють імена п’ятьох претендентів на жовту майку. Йдеться про австралійця Кейдела Еванса з команди «Сайленс-Лотто», італійця Даміано Кунего («Лямпре»), іспанця Алехандро Вальверде («Кас-д’Епарнь»), росіянина Дениса Меньшова («Рабобанк») та іспанця Карлоса Састре («Сі-Ес-Сі»).
Вочевидь, симпатії багатьох українських прихильників велоспорту будуть на боці Кейдела Еванса, адже саме в його команді заявлено найкращого українського гонщика Ярослава Поповича. «Я завжди маю ідеї й хочу довести команді, на що здатний, таким чином я можу здобути віру колег. У такому разі вони працюватимуть для мене на 110 відсотків своїх можливостей. Два роки тому я не був упевнений у самому собі, у своїй здатності виграти «Тур», а зараз є всі ознаки готовності, тож сподіваюсь на найвищий результат», — розмірковує австралійський спортсмен. Ярослав Попович їде на «Велику петлю» в тому ж статусі, який мав у команді Ленса Армстронга: Попович — «лейтенант», перший помічник, який у разі потреби може замінити лідера.
28-річний іспанець Алехандро Вальверде в нинішньому сезоні має два значні успіхи — він переміг у гонці Льєж — Бастон — Льєж і критеріумі «Дофіне Лібере», який називають генеральною репетицією головного змагання сезону. Переможець торішньої іспанської «Вуельти» і найкращий молодий гонщик «Тур де Франс-2003» 30-літній росіянин Денис Меньшов буде єдиним серед фаворитів нинішньої «Великої петлі», хто проїхав у сезоні-2008 тритижневу гонку. На «Джиро д’Італія» Меньшов фінішував п’ятим у генеральній класифікації.
На жаль, на «Тур де Франс-2008» українців буде небагато. Крім Ярослава Поповича, 5 липня почне довгий тритижневий шлях до Парижа Володимир Густов, який представляє команду «Сі-Ес-Сі». Андрій Гривко поки що значиться з-поміж запасних у складі команди «Мілрам».
«Тур де Франс-2008» складатиметься, як і завжди, з 21 етапу. З них майже половина (десять) рівнинні, ще дев’ять етапів матимуть на своїй дистанції гори (з них на п’яти етапах — висококатегорійні), на двох етапах заплановано провести гонки з роздільним стартом загальною довжиною 82 км. «Велика петля» фінішує на Єлисейських полях 27 липня.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ПЛАТІНІ ЗАДОВОЛЕНИЙ
  • АМЕРИКАНЦІ Б’ЮТЬ РЕКОРДИ
  • ДО НІМЕЧЧИНИ З НАДІЄЮ
  • ЧАГАЄВ ЗЛАМАВСЯ
  • «ДИНАМО» ЧЕКАЄ ПЕРЕМОЖЦЯ
  • ДВА КРОКИ ВПЕРЕД
  • ДЕВІЧ — УКРАЇНЕЦЬ
  • ХІДДІНК ЗАЛИШАЄТЬСЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».