Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОЖИВАЧ
«ТЕСТ» ДЕГУСТУЄ КВАС ДЛЯ ВАС
Громадське об’єднання із захисту прав споживачів «Науково-дослідний центр незалежних споживчих експертиз «Тест» спільно зі своїм журналом «Довідник споживача» оприлюднили дослідження «справжності» квасу й чорного шоколаду, що їх з початком літа все більше вживають українці.

Каліграфія шкутильгає...
Президент центру «Тест» Валентин Безрукий розповів, що у двох незалежних лабораторіях робили порівняльний аналіз десяти напоїв, названих квасом. Це — «Древлянський», «Ярило», «Львівський», «АВІС», «Біола», «Данило», «Монастирський», «Остреч», «Пан Іван», «Росинка». Сім виробників із десяти відзначають на звороті етикетки, та ще й дрібним шрифтом: «Напій безалкогольний на ароматизаторах» (це вже означає — на консервантах). Цю інформацію переважна більшість споживачів читати не буде.
Три продукти визначилися саме як продукти бродіння, а з боку технології, це і є справжній квас, — «Древлянський», «Ярило» та «Львівський». Експерти шукали в напоях залишки продуктів бродіння (дріжджів і молочнокислих бактерій), і за цим показником зробили висновок, що перед ними — справді квас, до того ж пастеризований, що означає — без консервантів. Щоправда, зауваження є до квасу «Львівського» — після пастеризації у ньому не повинно було б бути живих організмів, але чомусь виявлено живі дріжджі. Це означає, що в умовах спеки пляшку роздує. Тому поряд із двома напоями, які дістали від фахівців відмінну оцінку, «Львівському» відповідає — «добре».
Решта напоїв, хоча це зовсім не квас, мають приємний смак. Їх можна пити, незважаючи на надмірну солодкість. Обмеження існує на продукт «Пан Іван», оскільки його виготовлено на замінниках цукру, аспартамі, тому його не можна вживати людям, які страждають на фенілкетонурію. Через наявність підсолоджувача «ацесульфам К» напій не можна пити дітям до семи років. На етикетці цього напою є відповідні попередження, та на думку фахівців «Тесту», їх потрібно наносити зі зворотного боку етикетки та великим шрифтом.

Популярний продукт, якого... немає
Валентин Безрукий зазначив, що, згідно з нормативами, чорного шоколаду... не існує: є молочний та «звичайний». Правильна назва для такого продукту — «темний». Фахівцями «Тесту» досліджено 11 марок чорного шоколаду від різних виробників. Це — «Корона», «Світоч», «Dolci», «Roshen», «Корона Intenza», «DominiC», «Lindt Excellence» (Швейцарія), «Millenium», «Nestle Gold Chocolate», «Persona», «Бабаевский» (Росія).
За тестом, найкращий смак в українського шоколаду, він значно кращий від російського та не поступається західноєвропейським маркам. Увесь протестований шоколад зроблено зі справжнього какао. Фахівці вважають, що у чорний шоколад не слід додавати інші жири, крім какао-масла, однак у марки «Корона» та «Світоч» додають молочний жир. До того ж, у «Світочі» та «Dolci» наявні сліди кадмію, проте їх набагато менше, ніж допустимо. Чим більше какао-продуктів було використано під час приготування шоколаду, тим вищий у ньому відсоток теоброміну — важливого алкалоїду, який знижує втому й підвищує працездатність. Зазвичай у чорному шоколаді багато какао.
Обсмажування какао-бобів зумовлює наявність у чорному шоколаді канцерогенного бензапірену. Проте тільки «Світоч» і «Dolci» мали його залишкові сліди. Це — привід для виробника замислитися про кращий моніторинг сировини.
Безумовним лідером за якістю став шоколад «Roshen». Загальну оцінку «відмінно» отримали також «Світоч», «Корона» та «Dolci». «Бабаевский» має оцінку «задовільно». Решту марок шоколаду оцінено на «добре».
Результати досліджень «Тесту» надіслано Держспоживстандарту.
Валентин Безрукий підсумовує:
— У Німеччині наші колеги працюють майже 45 років. Коли у їхньому журналі друкуються підсумки тестування певних продуктів, ті з них, що одержали оцінку «задовільно», впродовж однієї ночі зникають з прилавків крамниць, не кажучи про оцінки «погано» і «дуже погано». Було б добре створити таку ситуацію навколо незалежного тестування продуктів і у нас.

Ірина КИРИЧЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИМ ВІДГОНЯТЬ «КРАБОВІ ПАЛИЧКИ»?
  • СКІЛЬКИ НЕ КАЖИ «МАСЛО»...
  • СУМНІВНІ БАДИ
  • «СОЛЕВАР» ІЗ НОВОЇ КАХОВКИ
  • ЗАПИТУВАЛИ — ВІДПОВІДАЄМО

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».