Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
РОБОТА ШУКАЄ МОЛОДИХ

Часто молоді люди нарікають: не знаю, де знайти роботу. Якщо й натрапляю на вакансії, виявляється, зарплата така низька, що не дає змоги пристойно жити. А дехто додає: чи варто дивуватися, що багато хто шукає, так би мовити, щастя за кордоном і працює на економіку інших держав, а своя втрачає молоду робочу силу.

Звісно, певний резон у цих міркуваннях є. Торік понад 254 тисячі роботодавців подали до служби зайнятості інформацію про наявність понад двох мільйонів вільних робочих місць. Але все впирається в низьку зарплату. Тим-то стратегія держави з протидії відпливу молодих та кваліфікованих працівників за межі країни має будуватися на дотриманні прав людини на гідну працю з пристойною заробітною платою та можливістю професійного зростання.
Це — загальний постулат, що стосується всіх людей працездатного віку. Щодо молоді, то держава останнім часом уживає заходів до її працевлаштування. Скажімо, дієвою формою підтримки молодіжної зайнятості є надання роботодавцеві дотацій з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Це — стимул для підприємців, щоб брати на роботу молодих людей, які згодом можуть стати кваліфікованими фахівцями і залишитися в них працювати.
До речі, протягом 2007 року в Україні працювало 37,4 тис. молодих людей віком до 35 років, які були влаштовані на дотаційні робочі місця. Крім того, додатковим гарантіям зайнятості молоді сприяє законодавство. Зокрема, з першого січня набрав чинності Закон України «Про забезпечення молоді, що отримала вищу або професійно-технічну освіту, першим робочим місцем з наданням дотацій роботодавцю». На його реалізацію у 2008 році передбачено державні асигнування — 32 млн грн.
Постановою Кабінету Міністрів № 223 («Деякі питання надання роботодавцям дотації для забезпечення молоді першим робочим місцем») визначено перелік професій і спеціальностей, за якими роботодавцеві може надаватися дотація в разі забезпечення молоді першим робочим місцем. Затвердив уряд й інші нормативні акти. У переліку — професії муляра, маляра, електрогазозварника, слюсаря-ремонтника, фрезерувальника, токаря, тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва, а також інженерів за спеціальностями: металорізальні верстати і системи, інструментальне виробництво, обробка металів за спецтехнологіями. Інакше кажучи, мова насамперед про професії і спеціальності, актуальні на ринку праці, яких потребує економіка та регіональні особливості професійно-кваліфікаційного складу населення (до речі, ринок праці чекає також на столярів, водіїв, трактористів, швачок, продавців, ковалів, слюсарів-інструментальників, фрезерувальників тощо).
Так, зарплати часом не такі, як хотілося б. Але в базі даних служби зайнятості є вакансії, коли, скажімо, електрогазозварнику пропонують 4000 грн, бетонувальникові — 5000 грн, фрезерувальнику — 3000 грн. Зрештою, чимало залежить від самого робітника: як він працюватиме, освоюватиме фах, досягатиме вищої майстерності. Інша річ, що молодь часом хоче мати все й одразу. З другого боку, у середовищі молоді робітничі професії не є престижними. Хоча, здавалося б, краще бути робітником високого класу, ніж посереднім інженером.
Щодо того, що молодь не має достатньої інформації, то директор державної служби зайнятості Володимир Галицький з цим не погоджується. Відомості поширюються через Інтернет-портали, мобільний сервіс «Пошук роботи». У всіх центрах зайнятості встановлено комп’ютери для вільного доступу до інформації, стенди, сенсорні монітори. У повідомленнях про вакансії містяться адреси підприємств, установ, організацій, телефони роботодавців. А в загальнодержавній оперативній базі даних щодня налічується понад 200 тис. вакантних місць і 800 тис. резюме шукачів роботи. Є й періодичні видання з оголошеннями про вакансії.
Як на мене, хто шукає, той знаходить (пам’ятаєте біблійне: стукайте, і вам відчинять). Якщо, безперечно, людина налаштована працювати. Адже є й такі, що місяцями, роками ходять до служби зайнятості, а жодна з вакансій, які їм пропонують, їх не влаштовує.
також у паперовій версії читайте:
  • ЄДИНИЙ ВНЕСОК
  • ДОГОВІР ДОРОЖЧИЙ ЗА ГРОШІ
  • З ОПАЛЕННЯМ І ОСВІТЛЕННЯМ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».