Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ІРЛАНДЦІ ВИЗНАЧАТИМУТЬСЯ «НА БІС»
Європейський Союз намагається знайти вихід з інституційної кризи, спричиненої поразкою прихильників ратифікації Лісабонського договору на плебісциті в Ірландії.

Прем’єр-міністр цієї країни Брайян Калан закликав ЄС допомогти організувати референдум повторно. Європейські скептики зауважують: якби референдум відбувся у більшості країн Євросоюзу, то відмова від національного суверенітету не була б підтримана ніде. Французький президент Ніколя Саркозі наголосив, що через інституційну кризу подальше розширення Євросоюзу є неможливим. Таким чином, проблематичним може виявитися вступ до ЄС Хорватії першого січня 2009 року.
Минулого тижня на спеціальному саміті представники Європейського Союзу обговорили кризову ситуацію з ратифікацією Лісабонського договору. Оптимізму 18 червня 2008 року додав британський парламент, який тихо-мирно ратифікував угоду. Британія стала 19-ю країною, яка схвалила договір. Тим самим подано потужний сигнал Ірландії. Вирішено, що ця країна на наступному саміті в жовтні нинішнього року запропонує план повторного референдуму з приводу Лісабонського договору. Втім, британські європейські скептики, посилаючись на результати соціологічних опитувань, зазначають: якби в країні за ірландським прикладом відбувся референдум, то Лісабонський договір отримав би британське «ні».
Крім того, на минулому саміті Європейського Союзу були ухвалені важливі рішення, які мають продемонструвати рішучість і далі поглиблювати процес європейської інтеграції. Зокрема, Словаччина з січня 2009 року стане 16-м членом Монетарного союзу, тобто замінить національну грошову одиницю.
Європейський Союз також скасував дипломатичні санкції проти Куби, запроваджені 2003 року через арешти кубинських дисидентів. Тим самим Євросоюз продемонстрував, що його спільна зовнішня політика не залежить від США, та відкрив шлях для переговорів з Кубою про права людини. У відповідь Фідель Кастро запевнив, що це рішення для Острова Свободи не матиме жодних наслідків.
Одночасно Європейський Союз ухвалив угоду про стабілізацію та асоціацію з Боснією та Герцеговиною. Туреччина тим часом звинуватила Брюссель у навмисному блокуванні переговорів про її приєднання до Євроспільноти. Проти її вступу найбільш послідовно заперечує Франція. Євросоюзу необхідно до весни 2009-го подолати кризу, зумовлену ратифікацією Лісабонського договору, аби в червні наступного року вибори до Європейського парламенту відбулися за новими правилами.
Протести проти стрибка цін на харчі та бензин змушують європейську бюрократію не на словах, а на ділі більше уваги приділяти повсякденним потребам громадян країн-членів Європейського Союзу. Інакше на проект європейської інтеграції чекає сумне майбутнє.
також у паперовій версії читайте:
  • ВІЗИТ ДО УКРАЇНСЬКОЇ «ЄВРОПЕЙСЬКОЇ КАНАДИ»
  • АФГАНІСТАН: ПОВТОРЕННЯ ПРОЙДЕНОГО
  • НАФТОВА КРИЗА: ДЕФІЦИТ? СПЕКУЛЯЦІЯ? ПОЛІТИКА?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».