Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
БРАВО, ТУРЕЧЧИНО! А СВЯТКУЄ НІМЕЧЧИНА
На чемпіонаті Європи з футболу з шістнадцятьох збірних, які два з половиною тижні тому розпочали боротьбу за звання найкращої команди Старого світу, на час підписання номера до друку залишилося три збірні. Після завершення групового турніру фаворитами першості були Португалія й Голландія. Та після закінчення чвертьфінальних матчів на перемогу претендують зовсім інші команди.

Чвертьфінали
Португалія — Німеччина — 2:3
Збірна Німеччини, на перспективах якої у чвертьфінальній грі з Португалією багато фахівців поставили хрест, стала першим півфіналістом першості Європи. Бундестім і без свого дискваліфікованого головного тренера Йоахіма Лева здолав португальців з рахунком 3:2.
Незважаючи на проблеми, Німеччина спромоглася нейтралізувати технічних португальців разом з їхньою зіркою Кріштіану Роналду. Для організованих німецьких футболістів було не особливо важко позбавити суперників м'яча і простору для атак.
Причому зробили вони це так добре, що Кріштіану Роналду був непомітний аж до 35-ої хвилини, коли він опинився на вістрі небезпечної атаки. Німеччина до того часу провела дві результативні атаки. Перший гол у ворота Рікарду був забитий після спринтерського забігу по лівому флангу Подольські і прострілу на Швайнштайгера, який зіграв на випередження і м'яч після його сильного удару влетів у сітку воріт Португалії. Другого голу довелося чекати лише чотири хвилини. Знову свою ногу до успіху німців доклав Швайнштайгер, котрий зі штрафного зробив навіс у володіння Рікарду, і Клозе ударом головою подвоїв рахунок. Те, чого так боявся напередодні гри з Німеччиною наставниик португальців Філіпе Сколарі, справдилося, а боявся бразилець переваги німців «на другому поверсі». Однак ще в першій 45-хвилинці португальці поновили інтригу. Прорив Роналду по лівому краю завершився ударом, який Леманн відбив, а на добивання першим був Нуну Гомер — 1:2.
У другому таймі португальці розпочали з атак, які німці відбивали без особливих труднощів. Роналду знову таки був малопомітний і зіграв так, як йому дозволив захисник суперника. На 62 хвилині знову нагадав про себе Швайнштайгер. Після навісу півзахисника зі стандарту Баллак виграв боротьбу у Феррейри і пробив головою повз Рікарду, який необачно вийшов на перехоплення — 3:1. Це вже був рахунок, за якого німецька збірна навряд чи віддала суперникові хоча б нічию, навіть такому, як Португалія. Проте на 87-ій хвилині Поштіга скоротив розрив у м'ячах. Після передачі Нані, який на лівому фланзі накрутив трьох гравців суперника, Поштіга ударом головою змінив рахунок — 2:3.
Більшого в цій грі португальцям не дозволили зробити і Німеччина стала першим півфіналістом турніру.
Хорватія — Туреччина — 2:4 (0:0, 0:0, 0:0, 1:1, 1:3 по пенальті)
Хорватів більшість фахівців бачила фаворитами матчу, тож з перших хвилин можна було очікувати на потужні атаки у виконанні балканської команди. Але сталося дещо інакше. Перших десять хвилин перевага була на боці турків, але до гострих моментів справа так і не дійшла. «Прокинулися» хорвати на 19-ій хвилині, саме цією хвилиною датується перший небезпечний епізод у матчі. Модрич пройшов правим флангом, зробив простріл до штрафного майданчика на Олича, але той з лінії воротарського майданчика влучив у поперечину, Кранчар пробив вище воріт. Це був чи не єдиний «спалах» за весь тайм. Після цього гра стала спокійною і до свистка на перерву команди навіть не наближали до чужих воріт, аби завдати небезпечного удару. На 38-ій хвилині з 40-ка метрів сильно пробив півзахисник турків Топал, але м'яч буквально за кілька сантиметрів «розминувся» з лівою «дев'яткою» воріт Плетікоси. На 51-ій хвилині момент біля своїх воріт організував Рюшту, хорвати зробили навіс до штрафного майданчика, воротар турецької збірної невпевнено пішов на перехват, Олич вийшов сам на сам з голкіпером, перекинув м'яч через Рюшту, той полетів у бік воріт, й Олич у падінні спробував забити, але захисники буквально винесли шкіряну кулю подалі від воріт. Наступного моменту довелося чекати аж двадцять хвилин. Праньїч, Олич і Ракітич розіграли швидку комбінацію в три ходи, Ракітич з десяти метрів пробив значно вище від воріт. На 84-ій хвилині мав шанс забити Даріо Срна, але його удар зі штрафного нейтралізував Рюшту. Останні хвилини основного і весь додатковий час команди намагалися не ризикувати, хоча перевага була на боці турків, але небезпечних моментів протягом майже півгодини овертайму не було. А от в останні хвилини додаткового часу команди розіграли справжню драму. Спочатку на 120 хвилині помилився Рюшту: він чомусь побіг за м'ячем, який відскочив під час боротьби Срни і турецького захисника. Модрич випередив Рюшту, розвернувся і навісив у воротарський, де Класнич, який за три хвилини до цього вийшов на заміну, замкнув цю передачу головою. Хорвати вже святкували перемогу, але сталося неймовірне. На останній доданій хвилині Рюшту виконав штрафний зі своєї половини, турки поборолися біля штрафного майданчика суперника, відкинули м'яча на Шентюрка і той з 15 метрів відправив м'яч під поперечину — 1:1. Після того все мало вирішуватися в серії пенальті. Хорватів, схоже, надломив гол, пропущений на останній хвилині, оскільки з чотирьох виконаних одинадцятиметрових вони забили лише один (Даріо Срна), тоді як Модрич, Ракітич і Петрич свої удари змарнували. А ось турки забили всі свої три м'ячі, влучними були Туран, Шентюрк і Алтинтоп.
Голландія — Росія — 1:3 (0:0, 1:1, 0:0, 0:2)
У матчі з Росією команда Ван Бастена мала вигляд не фаворита, а якоїсь наляканої купки гравців, які не завжди розуміли, де ворота суперника і як в них забивати. Тієї Голландії, яка розгромила Італію та Францію, ми не побачили. Зате на полі була зовсім інша збірна Росії, що грала на високих швидкостях. Ще в першому таймі підопічні Гууса Хіддінка могли забити як мінімум три м'ячі, коли небезпечних ударів завдавали Аршавін, Жирков та Павлюченко, але збірну Нідерландів рятував Ван дер Сар. Ненадовго прокинулися голландці від сплячки наприкінці першого тайму — небезпечно пробивали Снайдер та Ван Ністелрой.
У другому таймі Росія знову-таки була ближчою до перемоги. На 56-ій хвилині після передачі Сємака, Павлюченко зіграв на випередження і пробив у кут воріт. Забитий гол ще більш надихнув росіян, які могли ще як мінімум удвічі збільшити рахунок. Однак на 87-ій хвилині чи не єдиний момент у другому таймі біля воріт Акінфеєва призвів до того, що Голландія зрівнявала рахунок. З п'ятої спроби Ван дер Варт зробив навіс до штрафного майданчика, Ністелрой вискочив з-під захисників і ударом головою в падінні змінює рахунок на нічийний. На 91-й хвилині словацький суддя Любош Міхел ледве не засмутив Росію. Спочатку арбітр показав другу жовту картку Колодіну, потім витягнув червону, а через кілька секунд скасував своє рішення, оскільки боковий суддя йому доповів, що перед цим моментом у голландців м'яч вийшов за межі поля, тож росіяни залишилася грати в повному складі. До завершення основного часу голів глядачі більше не побачили.
У двох додаткових таймах збірна Росії, керована голландцем Хіддінком, далі тиснула на ворота Ван дер Сара, а «помаранчеві» здавалися втомленими і приреченими. На 112-й хвилині Росія провела блискучу контратаку. Після навісу Аршавіна на дальню штангу Торбінський підставив ногу і переправив м`яч у сітку воріт Ван дер Сара. Через чотири хвилини Аршавін відправив голландців у нокаут. Гравець «Зеніта» ввійшов до штрафного майданчика і з гострого кута пробив, м'яч рикошетом від ноги захисника голландців пролетів між ніг Ван дер Сара — 3:1. За чотири хвилини страждання Голландії перервав фінальний свисток Любоша Міхела і водночас дав уболівальникам збірної Росії старт для святкування.
Іспанія — Італія — 4:2 (0:0, 0:0, 0:0, 0:0, 4:2 по пенальті)
Останній чвертьфінал був найрівнішим за складом учасників, а отже, гольової феєрії ніхто не чекав. Початок гри пройшов за невеликої переваги іспанців, але нічого путнього піренейці не створили. Ближче до середини тайму гра вирівнялася, але гостроти в діях обох команд не побільшало. «Прокинулися» обидві збірні лише за десять хвилин до перерви. Спочатку на 36-й хвилині після подачі з флангу головою пробивав Тоні, але влучив у спину захисника, хвилиною пізніше іспанці провели швидку атаку, Сільва біля кута штрафного майданчика обіграв захисника, змістився в центр і пробив у ближній кут — м'яч пройшов поруч зі штангою.
Початок другого тайму був знову за іспанцями, але забити могла Італія. Де Россі на 61-й хвилині закинув м'яч до штрафного майданчика на Каморанезі, той перевів на Тоні, а Тоні виграв боротьбу у Касільяса, який пішов на перехват і м'яч знову відскочив до Каморанезі, але Касільяс устиг зайняти місце у воротах і ногою відбив м'яч після удару італійця. Все для італійців могло закінчитися на 80-й хвилині. Сенна пробив із сорока метрів, Буффон зіграв невпевнено, не втримав м'яч у руках і той влучив у штангу. Через три хвилини іспанці могли пропустити. Ді Натале зробив навіс з правого флангу, Гроссо міг розстрілювати Касільяса з лівого кута воротарського, але в останній момент Тоні, котрий не помітив партнера, зняв м'яч з ноги у Гроссо.
Додатковий час почався з обміну гольовими моментами. На першій хвилині овертайму після затяжної атаки півзахисник іспанців Сільва ледь не влучив у кут воріт із лінії штрафного майданчика, а на 95-й хвилині ді Натале виграв верхову боротьбу у Пуйоля, пробив, але Касільяс витягнув м'яч з-під перекладини. На останній хвилині додаткового часу півзахисник піренейців Касорла пробіг лівим флангом, увірвався до штрафного майданчика, пробив у дальній кут, але у площину воріт не влучив. 0:0 після 120 хвилин гри і вдруге у чвертьфінальних матчах нинішньої європейської першості доля путівки до півфіналу вирішувалася у серії післяматчевих пенальті. Героєм серії став воротар іспанців Ікер Касільяс, який відбив два удари італійців — де Россі й ді Натале. Вирішальний пенальті у Іспанії забив Сеск Фабрегас.

Півфінали
Німеччина — Туреччина — 3:2
Збірна Німеччини стала першим фіналістом чемпіонату Європи. На останній хвилині основного часу німці зуміли вирвати перемогу. Напередодні поєдинку більшість фахівців ставили на легку перемогу команди Йоахіма Лева, але знекровлена відсутністю восьми гравців основного складу Туреччина дала грізному суперникові справжній бій. Турки не тільки перебігали Німеччину, а й за майже всіма показниками перемогли німців, проте не за рахунком на табло.
На 17-й хвилині після удару Казіма команду Йоахіма Лева врятувала поперечина. Через п'ять хвилин той же Казім знову влучає у поперечину воріт Леманна, а першим на добивання встиг Угу Борал, який проштовхнув м'яч у сітку воріт. Довго святкувати взяття воріт німці не дозволили. На 27-й хвилині Подольські пробіг по лівому флангу і зробив простріл до штрафного майданчика, де Швайнштайгер в один дотик пробив у дальній кут воріт збірної Туреччини — 1:1. Ще в першому таймі збірну Німеччини міг вивести вперед Подольські, але не використав вихід сам на сам з Рюшту, пробивши повз ворота. У турків небезпечно пробивали Алтинтоп і Борал, але їхні удари відбив Леманн.
У другому таймі невисокий темп гри ще більше знизився, але команди забили ще три голи на двох. На 79-й хвилини Ламм зробив навіс із лівого флангу, Рюшту помилився на виході, й Клозе ударом головою робить рахунок 2:1. Туреччина, яка на Євро-2008 демонструвала характер, проявила себе і в цій зустрічі. На 86-й хвилині Шентюрк після прострілу з лівого флангу Саріоглу зіграв на випередження і знову встановив нічийний рахунок. Проте командам не судилося зіграти два додаткові тайми. На останній хвилині в нокаут Теріма і його команду відправив Філіп Ламм, який увірвався до штрафного майданчика і з чотирнадцяти метрів пробив у верхній кут воріт Рушту (3:2). У доданий арбітром час у Туреччини не було шансів створити диво, а Німеччина підтвердила слова британця Лінекера, що у футбол грають дві команди, а перемагають німці...
Фатіх Терім:
— Образливо програвати такі матчі. Тим більше прикро усвідомлювати, що ми були близькі до фіналу, але в останній момент утратили шанс. Мої гравці не заслуговують на подібне. Гра була відкритою, ми мали шанси, щоб забити більше, але їх не використовували. Так часто буває. Але передовсім я хочу подякувати нашим уболівальникам. У нас є чудова команда, що володіє найсильнішими морально-вольовими якостями. Нехай турецькі уболівальники і футболісти не засмучуються. Ми все одно досягли гарного результату на цьому Євро і залишаємо його з високо піднятими головами.
Йоахім Лев:
— Я задоволений, що команда не розклеїлася, коли турки забили другий м'яч, і рахунок зрівнявся — 2:2. Перемога була досягнута за рахунок віри у власні сили, віри до останніх хвилин. Так, у деяких ігрових моментах ми виглядали непереконливо і грали не так, як личить збірній Німеччини. Турки довели, що на останніх хвилинах можливо зробити неможливе. Проте я радий, що моя команда показала те, що від неї всі так чекали. У будь-якому разі, тепер у нас одна мета — перемогти у фіналі.
Іспанія — Росія —? (матч закінчився після підписання номера до друку).

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».