Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОНОМІКА
ЗНАЙ НАШИХ!

Утретє журнал «Кореспондент» визначає найбагатших людей України. Їхні активи оцінювались спільно з інвестиційною компанією «Dragon Capital». Під час підготовки рейтингу аналітики з’ясовували структуру власності великих українських компаній, враховували доступну офіційну інформацію про їхніх власників.

Експерти оцінювали активи людей, а не власність їх банківських рахунків. Оскільки українські підприємці часто записують свої акції на близьких родичів, фахівці сумували всі активи, які належать родичам глави сімейства, якщо ті не беруть активної участі в управлінні своїм майном. Для компаній, котрі публічно працюють на українських і закордонних біржах, аналітики використовували їх поточну капіталізацію станом на квітень 2008 року. Для закритих компаній застосували метод порівняльного оцінювання. Він ґрунтується на оціночних коефіцієнтах вартості аналогічних українських чи іноземних компаній (які діють у тому ж секторі й мають схожу структуру доходів) на підставі їхньої поточної ринкової капіталізації й відповідних дисконтів для врахування оціночних, суверенних, корпоративних та інших ризиків. До того ж, «Кореспондент» виходив на зв’язок з кожним із фігурантів рейтингу, аби уточнити перелік належних їм активів.
Незважаючи на те, що рік був обтяжений міжнародною фінансовою кризою та обвалом на фондовому ринку, більшість власників великих вітчизняних корпорацій практично не постраждали. Навпаки, порівняно з минулим роком 50 найбагатших українців навіть подвоїли свої статки.
Увесь список ТОП-50 нині важить 112 млрд дол. — це більш ніж два річних бюджети, розрахованих на решту 46 млн українців. Торік «Кореспондент» передбачав, що до 2008-го Ринат Ахметов буде найбагатшою людиною в СНД. І не помилився. Зараз статки донецького бізнесмена сягають 31,1 млрд дол. Це вдвічі більше, ніж торік і на 1,5 млрд дол. більше, ніж вартість активів найбагатшого громадянина Росії Олега Дерипаски.
Більше того, власник «Сістем Кепітал Менеджмент» (СКМ), за підрахунками інвестиційної компанії «Dragon Capital», відтепер став найбагатшою людиною Європи. Він залишив позаду шведського бізнесмена, власника торгової мережі ІКЕА Інгвара Кампрада, який за рік втратив у активах 2 млрд дол. За підрахунками «Кореспондента», на Рината Ахметова працює 65 потужних компаній як в Україні, так і в далекому та ближньому зарубіжжі. Вражаюче зростання вартості активів бізнесмена відбулось завдяки тому, що СКМ уперше розкрила всю структуру своїх активів. Виявилось, що Ринату Ахметову належить більше об’єктів, ніж передбачалось раніше. Приміром, лише землі у донецькій області — на 1 млрд дол. Виграв Ахметов і від злиття «Метінвеста» зі «Smart Group».
Стрімкіше за інші дорожчали активи вугільних магнатів. Це дало змогу трійці з концерну «Енергія» — Вікторові Нусенкісу, Леонідові Байсарову та Геннадію Васильєву (лише за рік) перетворитись з мільйонерів на мільярдерів. Найбагатшою з мільярдерів лишається дніпропетровська фінансово-промислова група «Приват», яка делегувала до списку трьох своїх співвласників із загальним капіталом 17,7 млрд дол.
Історія успіху Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова та Олексія Мартинова не завершена. Нині група «Приват» у звичній для себе манері скуповує «найапетитніші» активи.
Металургія та енергетика — основа благополуччя мінімум 20 учасників рейтингу ТОП-50. Ще десять багатіїв сформували свої статки переважно у банківському секторі. Світова кон’юнктура та споживчий бум дали можливість заробити не лише металургам і банкірам, а й будівельникам та харчовикам.
Забудовники Микола Толмачов і Лев Парцхаладзе подвоїли свої статки, а власник торгової мережі «Велика Кишеня» Роман Лунін практично потроїв їх. Минулий рік був явно не роком горілки. Активи її виробників подешевшали. А ось молочники, навпаки, заробили. Ігор Єремеєв разом зі своїм компаньйоном Степаном Івахівим практично мають 1 млрд дол. Хороший приклад того, як вихід із публічної політики не банкрутить, а збагачує бізнесменів. Обидва у минулому — члени блоку Литвина.
Загалом український капіталізм трохи послабив свою присутність у парламенті. Рік тому Партія регіонів делегувала до Верховної Ради вісім осіб зі списку ТОП-50 «Кореспондента», а тепер — сім. Блок Юлії Тимошенко має у парламенті п’ять «діамантових» багнетів. Соціалістична партія втратила єдиного мільярдера-депутата.
Соціологічні дані свідчать, що українці негативно ставляться до багатіїв. Це впливає на бажання заможних людей чесно розповідати про свої статки. Це непокоїть, бо бізнес все ще є закритим. Тож аналітики зазначають, що ТОП-50 — лише верхівка вітчизняного капіталістичного айсберга.
також у паперовій версії читайте:
  • ЖИТИ В БОРГ РИЗИКОВАНО

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».