Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
НАТО РОЗВІЮЄ МІФИ В УКРАЇНІ
На початку квітня в Бухаресті було ухвалено «соломонове рішення» стосовно проблеми надання Україні та Грузії статусу країн, що виконують план дій з набуття членства в організації Північноатлантичного договору. Нагадаємо, що в підсумковому комюніке бухарестського саміту наголошується на можливості вступу України та Грузії до НАТО після виконання ними всіх необхідних для цього процедур. Крім того, вирішено посилити діалог між Україною та Альянсом. Форматом такого діалогу передбачено більш щільний графік консультацій на різному рівні. Таким чином можна буде об’єктивно оцінювати прогрес та «вузькі місця» на шляху до євроатлантичної інтеграції нашої країни. Керівники НАТО вирішили ознайомитися з ситуацією, так би мовити, на місці.

Днями в Україні побував генеральний секретар організації Яап де Хооп Схеффер. Головною метою його та 26 послів країн-членів НАТО візиту до Києва, Львова, Харкова та Дніпропетровська є розвіювання міфів про НАТО, які з радянських часів та внаслідок нинішньої активної антинатовської пропаганди утвердилися у свідомості частини громадян нашої країни. Вкотре лунали запевнення, що військових баз Альянсу на території України не буде, а вона сама не загрожуватиме безпеці Росії.
Не раз згадувалося про квітневий бухарестський саміт НАТО. Тоді Україна та Грузія вперше отримали чіткий сигнал, що вони в майбутньому приєднаються до Північноатлантичного договору, коли самі того захочуть. Заради цього на попередніх етапах слід не лише привести збройні сили в технічну і тактичну відповідність до норм і стандартів НАТО, а й забезпечити відповідну суспільну підтримку процесу євроатлантичної інтеграції, до організації Північноатлантичного договору вступають не армії, а народи.
Минулого тижня під час засідання комісії «НАТО — Росія» представники Альянсу пообіцяли, що питання вступу України до організації вирішуватиметься з огляду на думку її громадян. Наша країна погодилася брати участь у діяльності сил швидкого реагування НАТО. У грудні 2008-го на нараді міністрів закордонних справ країн — членів Альянсу буде дана перша оцінка готовності України та Грузії до виконання плану дій з набуття членства в організації.
Водночас під час нинішнього візиту в Україну чітко пролунав месидж Яапа де Хооп Схеффера щодо невтручання Альянсу до суперечок України та Грузії з Росією. Генеральний секретар НАТО переконаний, що організація не має потреби в рекламі, адже це не мийний засіб, а військово-політичний союз. Однак у процесі нинішньої інформаційної кампанії вже склалися взаємозаперечні стереотипи. Опоненти вступу до організації вважають, що «НАТО — нам не тато», а прихильники запевняють: «Якщо будемо у НАТО, то вціліє наша хата». Зрозуміло, що у будь-якому випадку традиційний український принцип «наша хата скраю, я нічого не знаю» буде не ефективним.
також у паперовій версії читайте:
  • ДЖОРДЖ БУШ. ПРОЩАННЯ З ЄВРОПОЮ
  • ПІВФІНАЛ ПРЕЗИДЕНТСЬКИХ ЗМАГАНЬ
  • НОВИЙ РУБІКОН КОСОВА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».